Pohané a křesťané ve věku úzkosti
Eric Robertson Dodds
Paralely křesťanského a novoplatónského myšlení. Provokující srovnání životní zkušenosti pohanů a křesťanů ve třetím stol. n. l., jak se odráží ve vztahu k hmotnému světu, světu démonů a vůči božskému. Přednášky přednesené na Queen's University v Belfastu v roce 1963.
Náboženství Literatura naučná Filozofie
Vydáno: 1997 , Petr RezekOriginální název:
Pagan and Christian in an Age of Anxiety, 1965
Dva postrehy.
V úvode knihy autor píše [prednášky] „boli určeny širšímu publiku a doufám, že v tištené podobě zaujmou obecně vzdělaného čtenáře, u něhož nepředpokládám žádnou zvláštní znalost starověkého myšlení či křesťanské teologie“. Neverte tomu. Je to náročnejšíe čítanie ako sa tvári.
Istú nedôveru v dobu mali kresťania a pohania spoločnú. Kresťanstvo v tých časoch však bolo výrazne vitálnejšie oproti unavenému a vyčerpanému pohanskému synkretizmu neskorej antiky, ktorého postoj zhrnul Palladas „Pokud žijeme, pak je mrtev sám život.“ (s. 151)
Dlouho jsem sháněl, ale vyplatilo se.
Velmi zajímavé, poučné, dobře ozdrojované.
V knize uváděné historické materiály zcela signifikantně dokazují, jakou sběří byli tehdejší vyznavači "křesťanství", resp. jejich skupiny, které se neshodovaly prakticky v ničem, kromě vzájemného válčení a účelové rebelie ve společnosti. Rostoucí nenávist společnosti vůči nim byla nejen v Římě pouhou logickou reakcí na řádění těchto cíleně státorozkladných skupin.
Trochu těžkopádné, ale poslední přednáška byla celkem poučná. Ke knize se ale už vracet neplánuji.
rané křesťanství patristika dějiny filozofie Plotínos, 205-270 pozdní antika
Velmi uspokojivé.