Poklad byzantského kupce
Václav Erben
Kapitán Exner série
Michal Exner je hlavou skupiny pro vyšetřování vražd a čtenářům, kteří se oddávali čtení detektivek v šedesátých a sedmdesátých letech, je dobře znám jeho tvůrčí, často netradiční přístup k problémům i lidem, jeho nezaměnitelný suchý humor a schopnost vyhmátnout to podstatné. Čtenářky jistě nezapomněly na jeho přitažlivý zjev i četné libůstky, zejména nepomíjející slabost pro pohledné, urostlé a inteligentní mladé dívky a ženy… Chlouba pražské kriminálky se svými důstojníky řeší případ vraždy v jinak úctyhodné společnosti archeologů. Souvislosti a kořeny sahají hluboko do minulosti, a jak je pro Václava Erbena typické, čtenář se nad knihou doví leccos zajímavého nejen z oblasti kriminalistiky.... celý text
Nebylo to špatné, ale neco málo mi tam chybělo. Kniha je čtivá a Exner brilantní. Přečetl jsem i díky seriálu, který jsem viděl, tak jsem uměl dát detektivům i tváře :)
Ačkoliv je kniha poplatná době svého vzniku, dá se číst ještě dnes. Příběh je psán čtivě a rychle ubíhá. Samozřejmě je tam kapitán Exner popsán s nadsázkou, vzdálen příslušníkům SNB té doby, i když on je vlastně kriminalista, vyšetřovatel zločinů. Příjemné odpočinkové čtení.
Moje druhá knížka s kapitánem M.E. a opět na výbornou! Je neuvěřitelné, že stará česká detektivka může i po 6oti (!!!) letech skvěle fungovat. Hodně postav, hodně dialogů, ale i výborná zápletka, vzpomínky na válku... za mě maximální spokojenost a postupně dám všechny zbývající díly.
Celé je to náramné! Kapitán a jeho důstojníci a archeologové, to je vůbec sebranka! Krásně se to čte!
Kapitána Exnera jsem si oblíbila hned napoprvé. Případ samotný mi přijde chvílemi trochu zmatený. Je tam hodně postav. Ale velmi doporučuji.
Velmi dobrá detektivka, ze začátku 60. let, boží jsou reálie socialistické práce, morálky, života ve vrcholném socialismu. Četla jsem kdysi dávno a teď jsem jí objevila v knihobudce a přiznávám, nechala jsem si jí...
Kapitán Exner – 1. diel!
„Nejen příležitost, ale taky strach dělá zloděje.“
Na rovnomenný film z roku 1966 si príliš nespomínam, novodobý seriál pod názvom Kapitán Exner (2017) ma minul obrovským oblúkom, a tak som využil šľachetný krok Mestskej knižnice v Prahe, ktorá ponúka 1. diel tejto série grátis k stiahnutiu.
Český spisovateľ Václav Erben (1930-2003) v nej predstavuje sympatického vyšetrovateľa Michala Exnera. Píše sa rok 1964 a ja si matne spomínam, že takmer rok žeriem nervy svojim rodičom, pričom pražskí vyšetrovatelia riešia záhadnú smrť peknej ženy. Prípad nie je jednoduchý a jeho korene siahajú až do roku 1945. Pán Erben sa vyhol politike na sto honov a vtedajšiu dobu pripomína snáď iba občasné oslovenie „súdruh“. Samozrejme, poplatný roku vzniku je aj vozový park a všemožné technické vybavenie.
Sympatický úvod celej série – ľahké, oddychové, bez krkolomných akcií a svalnatých vsuviek, za to poctivá mravčia práca vyšetrovateľov a ja sa časom určite pozriem aj na ostatné diely.
Trochu mě hněte ta úporná a ne příliš elegantní snaha vyhnout se názvům některých měst, které navíc příliš nerozumím. Vzhledem k faktu, že názvy obcí jsou uváděny zcela běžně. To, jestli jsou smyšlené, nebo ne, podle mého názoru nehraje roli - mohli si vymyslet i ta města.
Styl psaní mi ale vyhovuje, povaha hlavního hrdiny je - maličko neobvyklá, ale příjemně, vyprávění plyne uspokojivým tempem a záhad je tak akorát. Jen pro filmové zpracování nebyla kniha asi dost zajímavá, že příběh tak moc překopali.
Staré, ale dobré. Vytvořit postavu kriminalisty Exnera byl v té době určitě odvážný kousek, zavánějící "buržoazními manýry". Stačí si vzpomenout na filmovou verzi Exnera alias Jiřího Kodeta v hlavní roli.
Kapitán Exner a jeho kriminální případy jsou pohlazením pro duši čtenáře. Kniha ani filmy nemají chybu a hlavní představitelé kapitána mají své osobité kouzlo a charisma.
Takové oddechové čtení, soft detektivka s dávkou ironie, sarkasmu a směšných situací i dialogů. Za mne nenadchne ani neurazí.
No nazdar, tohle bylo teda nadeleni.. Velmi nalehave jsem si potreboval zprijemnit nekolik hodin. Tak si stahnu treba neco o Byzantske risi.
Nemam skoro zadnou zkusenost s audiobooky. Nemam zadnou zkusenost s ceskymi detektivnimi romany. Mam velkou zkusenost s Byzantskou risi. Nemel jsem cas. (povsimnete si me stylistiky, neni to nahoda ovsem zamer, abych se priblizil prumernemu ctenari teto knihy)
Stahnul jsem si proto (nastesti zwarezil) audiobook tohoto dila - jen kvuli nazvu. Abych se priznal, jmeno autora mi nic nerikalo. Tak nejak jsem tajne doufal, ze se bude jednat o historicky roman, od ktereho jsem toho vsak stejne prilis necekal. Karma me vsak dostihla a po zasluze jsem dostal, co jsem si zaplatil. Snusku blabolu a hromadu klise zabalenych az v necekane zavsivenem slohovem kabatku.
Sveho casu si vazim natolik, abych uz nic z podobneho (dr.) soudku neabsolvoval.
Už trochu vyčpělá detektivka, ale napsaná se vkusem, s dobrou zápletkou a solidně vystavěným dějem.
S kapitánem Exnerem jsem se dlouho míjel, dnes jsem úvodním dílem série doplnil vzdělání. Detektivka z doby, kdy se kniha tohoto žánru dala přečíst za jeden den, což se také tentokrát stalo - díky kombinaci četby s poslechem při opakovaném úklidu sněhu.
Rok 1964, politickou situaci připomínají pouze oslovení „soudruhu doktore“, prostředí archeologických výzkumů, pěkně popsané, mě přimělo nostalgicky zavzpomínat na mou studentskou brigádu při odkrývání mohyl v Poněšické oboře a navíc jsem si během řešení záhady s originálně se objevenou obětí připomenul i v TV nedávno zhlédnutý stejnojmenný film z roku 1966, svižně ubíhající, trochu až do komedie posunutý, kde se předvedla řada našich tehdejších hereckých hvězd.
80 % (zatím 211 hodnocení s průměrem 86 %).
Moje první knižní setkání s Michalem Exnerem (film s Jiřím Valou jsem viděla) a určitě ne poslední. Za originální nápady a finále přidávám 4. hvězdičku.
Tak tohle byla nostalgie. Krásné vzpomínání i na filmovou verzi s Janem Valou.
Přesto mně zarazilo pár věcí, hezky jsou vypsané v komentáři EmmaKrizova: "A obyčejnej policajt lítá služebně z Brna do Prahy letadlem. A stačí mu k tomu říct kolegovi: Objednej mně na zítra aerotaxi. Exner neví co to je Věstonická Venuše. Jeho holku budoucí tchán zavírá doma, i když už je dávno na vysoké, tudíž jí je přes 20. "
archeologie zfilmováno pracovní vztahy české detektivky a krimi vykopávky, terénní výzkum kapitán Exner
2005 | Bláznova smrt |
2004 | Efektivně mrtvá žena |
2006 | Na dosah ruky |
2006 | Znamení lyry |
1969 | Vražda pro zlatého muže |
Teda já nějak nevím, mě se to v podstatě nelíbilo. Archeologie je děsně nudná a navíc detektivka se soudruhy z minulého tisíciletí...ufff. Jako major Zeman....prostě to plynulo, plynulo až do doplynulo.....jedna z mála knížek, kdy jsem byl vděčný za konec. 60%