Poklad Cagoulardů
Vladimír Fiala
Detektivka odhaluje kriminální činnost mezinárodního zločineckého gangu, který má na našem území ukrytý archiv a pracuje pod pláštěm maltézského řádu Cagoulardů.
Slušný špionážní příběh, který nepostrádá spád a napětí. A poplatnost době, kdy byl napsán a vydán, až tak jeho čtivosti nevadí.
Velmi dobrá kniha.Autor se mírně řečeno vyznamenal,protože kniha má spád,napětí a všechno,co má tahle kniha mít.Po jeho knize Krasavec je tahle kniha stejně dobrá.Doporučuji všem,kdo mají tenhle styl knih rádi.A vůbec nezáleží na době,kdy byla kniha napsaná.
Jedna z nejlepších knih Vladimíra Fialy.
Lokalita Brna a okolí , prostě vede
I filmové zpracování bylo skvělé
Film se jmenuje : Jak Zemřela Tereza. Bohužel jsem ho nikde nenašel nevíte někdo kde by se dal sehnat? Viděl jsem ho kdysi dávno a celkem bych se na něj rád kouknul.
Až překvapivě zajímavá detektivka z druhé poloviny minulého století. Reálie tehdejšího Brna a jeho okolí, trochu té komunistické agitace (my jsme ti dobří, oni jsou ti zlí), nepřátelští agenti a ostražití detektivové a hlavně dostatek napětí a hodně povedený příběh o hledání nacistického pokladu u hradu Veveří...
Na jedné straně nepřátelští agenti,sledující vlastní nekalé cíle,neštítící se ani násilí ani vraždy,v tomto případě cagoulardé či řád maltézských rytířů,na druhé straně bodrá a ostražitá Státní bezpečnost,která stojí vždy na stráži,aby i s pomocí soudruhů z okolních spřátelených socialistických zemí,tomuto řádění nepřátelských západních živlů zamezila a nakonec je všechny pochytala...
Když si však čtenář uvědomí,kdy toto dílko vznikalo a přenese se přes tyhle kulisy reálného socialismu,tak se mu do rukou dostane bezesporu docela povedený kousek špionážní literatury!
Knižka, kterou jsem si po letech opět rád přečetl. Napínavý příběh s kriminální zápletkou.
Jedna z nejlepších detektivek, které jsem v poslední době četl. Spíše se jedná o špionážní román
špionáž české detektivky a krimi
1992 | Dějiny Byzance |
1987 | Poklad Cagoulardů |
1975 | Smrt u jezera |
1984 | Krasavec |
1982 | Kdo je Antal? |
Kniha, kterou jsem znovu objevil díky Databázi knih a také kvůli "Koroně", kdy byly zavřené knihovny a já musel hledat mezi starými a zapadlými knihami.
Četl sem kdysi dávno a byl jsem mile překvapen zajímavým příběhem poplatným své době.
Mimo jiné, je zajímavý i historický pohled na tehdejší život v Československu.