Poklesky maloměsta

Poklesky maloměsta
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540511/bmid_poklesky-malomesta.jpg 5 40 40

Napínavý thriller z prostředí umírajícího města, ve kterém se kdysi těžilo uhlí a dýmaly komíny oceláren. Životy tří nepokojných duší se obrátí naruby: dobrovolný hasič Nathan v hořící budově najde tajně uskladněné peníze, které však záhy začnou ohrožovat všechny kolem něj; zdravotní sestra Callie, jejímuž pacientovi možná nezbývá mnoho času, riskuje kariéru, aby mu splnila poslední přání; a Andy se snaží zbavit závislosti na heroinu a zároveň vystopovat a zastavit sériového predátora. Na pohled ospalé městečko jim ukazuje svou zrezivělou tvář a je jen na nich, jak se postaví k minulosti a co všechno dokáží riskovat pro budoucnost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

Small Town Sins, 2023


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
12.09.2024 5 z 5

.... Jak se dostat pryč z Locksburgu - zapadákova ve střední Pensylvánii ....

O tom pojednává tato kniha o životních dramatech, kde figurují tři postavy ....
Je to Nathan se záhadným nálezem, je to Callie s myšlenkou pomoci, a je to Andy, kterému se zhroutil svět ....

Tyto postavy potkáváme v mezním okamžiku - stojící na křižovatce života ....

A na nich stojí rozhodnutí o pokračování - jak se srovnat s hříchy maloměsta ?

Nejprve jsem si nebyla jistá, jak moc mne kniha zaujme...
Ale s každou další stránkou narůstalo napětí - a já fandila hlavně Calii, která přes všechny útrapy dokázala splnit poslední přání ....

Postavy byly ze života - věřím, že každý z nás by se mohl dostat do takové situace ....

Závěr je zajímavý .... cesta života každou z postav dovedla k rozhodnutí ....

Doporučím.

Dela111
30.08.2024 5 z 5

Kniha Poklesky maloměsta je neuvěřitelně chytlavá záležitost, upoutá od prvních stran a pokud máte čas, dáte ji na jeden zátah. Tohle je brilantně vymyšlené, vystavěné a napsané.
Příběh má tři dějové linky, každá má svoji hlavní postavu, která právě prožívá mimořádné drama. Je to skvělá sonda do nitra lidí vystavených extrémní psychické zátěži a dohnaných až do krajních mezí. Cesty hlavních hrdinů se nijak zásadně neprotnou, spíš se letmo potkají.
Většinou jde o velmi napínavý děj, maximálně poutavý, místy i emočně náročný. Velkou čtivost zajišťuje i reálnost příběhu.
Jasných 5* a doporučení.


Kekik
13.08.2024 5 z 5

Děkuji @zanicenyknihkupec, který mě ke knize přivedl. Tisíceré díky. Společně se Smaženými rajčaty je to již podruhé, co mě knižní tipy od Oldy dostaly do kolen.

Kniha mě nejprve zaujala svojí obálkou. Celkově je kniha designově úžasná.

Hned první kapitolou si mě kniha získala. Četla jsem v každé volné chvilce.
Všechny tři příběhy, které v sobě ukrývá, mě zajímaly. Všechny tři příběhy jsou tak skvěle vymyšlené, že jsem se nestačila divit.
Nejprve jsem byla nejvíce zvědavá na příběh Callie. Záhy si mě však získali i Nathan s Andym. U všech třech jsem v některých chvílích zamačkávala slzy, a stejně tak jsem se i několikrát rozesmála. Ironický humor mám ráda.
Autor sepsal knihu, na kterou jen tak nezapomenu. Doufám, se dočkáme dalších autorových knih.
Čtení doporučuji !

Magdalenkačte
07.08.2024 5 z 5

Poklesky maloměsta jsou čtivý román, ve kterém se protnou tři životy různých lidi. Co mají společného dobrovolný hasič Nathan, zdravotní sestra Callie a feťak Andy?

Nathan najde v hořícím domě hromadu peněz, ale radost mu rozhodně nepřinesou. Callie riskuje vše, čeho kdy dosáhla a jde pomoct vážně nemocné pacientce splnit její životní sen. A Andy? Andy prožívá těžkou životní zkoušku a to nejen se závislosti! Jejich život se protnou a zase rozejdou, ale ty příběhy vás dojmou a překvapí.

Kniha se čte sama a na konci jsem i slzu zamáčkla.

Dávám 5/5 a ja ji rozhodně doporučuji.

mysterygirl
06.08.2024 4 z 5

Těžko uvěřitelný příběh

PetK
05.08.2024 4 z 5

Na čtení mám ráda příběhy a emoce. A tady jsem dostala rovnou tři příběhy a emocí tak akorát. Jazyk mi vyhovoval, přečteno za dva dny dovolené. Pěkné.

katasokolov
03.08.2024 4 z 5

3,75/5*

Depka z maloměsta.

Tři lidé a jejich životní příběhy.


Líbí se mi, že autor šel rovnou na věc, žádné kecy okolo. Konec mohl, pravda, trochu více rozvést, přesto v člověku vyvolal silné emoce. V životě se stále za něčím ženeme a mnohdy zapomínáme na to, co je opravdu důležité. Nejsou to peníze, ani krása a další pomíjivé či materiální věci.

Jako prvotina je to více než dobré. Doporučuji. Tahle celkem útlá kniha v sobě skrývá mnohé.

A btw -
takhle se mají vázat knihy - pochvala veliká!

kramlinka88
27.07.2024 5 z 5

Tato kniha mě velmi zaujala dle anotace. A musím přiznat, že jsem nelitovala ani vteřinu, že jsem si ji vybrala k přečtení. Je naprosto skvělá :-)

Jedno malé obyčejné zapomenuté městečko, jakých jsou tisíce. Sledujeme příběhy tří hlavních postav, zdravotní sestry Callie, bývalého narkomana Andyho a dobrovolného hasiče Nathana. Každý z nich má své tajemství, každý z nich se snaží zachovat správně, ale ne vždy jde vše podle plánu.

Strašně moc jsem fandila Callie, která se přes všechny překážky a ohrožení vlastní kariéry, snažila splnit jedné umírající pacientce poslední přání. Podaří se jí to dokončit?

Andy byl taky skvělý, ač sám bojoval s démony, rozhodl se zastavit jednoho sexuálního predátora. Držela jsem mu pěsti do poslední vteřiny.

No a Nathan, obyčejný chlápek ve středních letech - jak ho změní nalezené peníze ? Jakým způsobem ovlivní jeho rozhodnutí, jeho život?

Kniha je plná filozofických otázek, kam až jsme ochotni zajít při honbě za penězi, co všechno jsme ochotní udělat, obětovat, pro pomoc někomu jinému, a co pro pomstu a spravedlnost? :-)

Knížka se četla skoro sama, opravdu skvěle napsáno, napínavě, poutavě. Pokud máte chuť na úžasnou jednohubku, tak si určitě pořiďte tuhle knihu a nebudete litovat :-)

Roubas
15.07.2024 5 z 5

Poklesky maloměsta patří zatím k top trojce, co jsem letos četl.

Mají všechno, co má mít žánrovka o zločinu, maloměstě a chybujících smrtelnících. Sledujeme tři postavy a každá má za sebou nějaký ty přešlapy, nebo životní etapy, který by jednoho perfektně semlely. Jenže namísto hnípání se v ranách osudu a rozebírání psychických útrap, nám tyhle kousky ze života Jaworowski překládá stroze a mnohdy vyvolá takový ten černý úsměv, kdy tušíme, že bychom se smát neměli, ale nemůžeme si pomoct. Nad to všechno dokáže ještě vyždímat pořádnou porci emocí, nebo vyvolat nepříjemné mrazení v páteři, protože se objeví pasáže a lidské osudy, ze kterých vám bude úzko.

Děj pádí dopředu, kupí se zvraty, příběhy postav se o sebe tu trochu otřou, ale každá z nich by někomu vystačila na samostatný román o čtyřech stovkách stránek. Ale to by byla škoda, protože tohle provedení je perfektní. Při vypointování jednoho z příběhů, jsem knížku zaklapl a tiše se smál, ale vlastně vůbec. Těžko uchopitelný pocit, a to je největší poklona.

Takhle se to dělá.

sladkáva
14.07.2024 5 z 5

Jedno maloměsto, tři příběhy.
Nathan, Callie a Andy. Každá z postav má své vlastní démony a jejích složité životy a bytí se dotýká důležitých témat jako je ztráta identity, zoufalství a touha po pomstě. Četla jsem se zaujetím a přemýšlela nad vší tou (bez)nadějí a (ne)morálností..... vykoupení není vždy možné. Oceňuji nejen originalitu, ale i černý humor na odlehčení a i to jak jsou příběhy na sobě nezávislé, ale přitom se lehce prolínají. Kniha má atmosféru a je skvělá.

vnimatkrasu
12.07.2024 5 z 5

Jaworowski jde čistě po ději a dělá to umně. Nemá úvodní konflikt a dalších třista stránek katarze. Šlape furt. A vy se přistihnete (včetně mě), že vám za dvě hodiny kamsi zmizely dvě třetiny knížky a bavíte se u čtení jako blázni. Tenhle debut si vystavím vedle románů S.A. Cosbyho: avšak zatímco ten se vyžívá spíš v akční přízemnosti, POKLESKY MALOMĚSTA mají blíže k černým pointám povídek Roalda Dahla, či scénářům bratrů Coenů nebo Martina McDonagha. Kdybych měl totiž knížku k něčemu přirovnat, byl by to film TŘI BILLBOARDY KOUSEK ZA EBBINGEM. Maloměsto, zločiny, smích bez úsměvů.

Budu doporučovat, kudy budu chodit.
Tohle je totiž přesně ta knížka, která vás vezme za ruku a vyvede ze čtecí krize.

mkkoudy
11.07.2024 5 z 5

Locksburg je město, které má svoje nejlepší časy dávno za sebou. V tomhle bývalém uhelném a ocelářském městě na nikoho nic dobrého nečeká. A to ani na trojici naších hlavních protagonistů. Nathana, Callie a Andyho. Nathan, dobrovolný hasič, žije ve vleku špatných rozhodnutí a malých poklesků, které se časem proměnily v obludné hříchy. Jednoho dne odhalí tajnou skrýš peněz v hořící budově a – prostě si je vezme. Callie riskuje svou kariéru, aby splnila svému mladému pacientovi poslední, nezákonné přání; a Andy, zotavující se závislák na heroinu se zaprodá noční můře, aby dopadl a zastavil sériového predátora. Když se jejich příběhy blíží k nečekaným koncům, Nathan, Callie a Andy se snaží vydržet – nebo uniknout. Každý čelí své minulosti a sází na budoucnost a čelí odvrácené straně svého drsného města.

Kniha je rozdělená na tři samostatné dějové linky. Ty sice vycházejí ze stejných reálií, ale se nikdy neprotnou, což je v podstatě v pohodě. V nich budeme sledovat osudy výše zmíněné trojice a hned samotném v začátku se přesvědčíte, že to ani jeden z nich nebude mít zrovna lehké a že osud dokáže být někdy krutě ironický. A věřte mi, že to bude jízda.

Ústřední trojici s jistotou nebude v žebříčcích nejoblíbenějších postav, neboť jde o tuctové lidi, kteří mají jak své dobré, tak své špatné stránky, ale ničím vlastně nevynikají. A možná proto s nimi budete rádi trávit čas, neboť jsou „obyčejní“, tak jako já nebo vy.

Určitě máte, stejně jako já, rádi knihy, které dokážou příjemně překvapit. A takovou knihou jsou i Poklesky maloměsta. Příjemné a zábavné čtení, které dokáže člověka od první strany naprosto pohltit a nabitého emocemi vyplivnout až na samotném konci. Já jsem naprosto spokojený a s ledovým klidem můžu tuhle záležitost doporučit všem, kteří hledají pořádné čtení.

Kompletní recenzi najdete na Seznam Médium!

Ctenar1202
09.07.2024 5 z 5

Knihu jsem si vybrala podle obálky, protože mě velice zaujala a upřímně, anotaci jsem jen tak přelétla očima. Takže pro mě bylo obrovským překvapením, že se mi do rukou dostal příběh, který bych podle obálky absolutně netipovala. A rovnou píšu, že si Poklesky maloměsta musíte přečíst.

Autor Ken Jaworowski nás zavede do Locksburgu v Pennsylvánii. Seznámíme se s třemi hlavními postavami, které mají vlastní dějové linky.

Nathan je muž, který se jednoho dne ocitne na špatném místě a nález obrovské sumy peněz mu naprosto změní život. Ne však způsobem, jaký by očekával. Žádná radost, žádné plány, ale pouze stres, zmatky a špatná rozhodnutí ho donutí k opravdu příšerným krokům...

Callie je zdravotní sestra, která by moc ráda splnila sen jedné mladičké pacientce. Ještě nikdy nebyla u moře. Je však těžce nemocná a Callie netuší, jak by mohla pomoci. Jednoho dne ji napadne opravdu nebezpečné řešení, které ji ale může stát pracovní místo...

Andy je závislý na drogách, přesněji heroinu a bojuje s tím jako lev. Chce přestat a dělá pro to vše. Nečeká, že mu osud do cesty postaví muže, který je prohnilý do morku kostí a Andy se rozhodne, že vezme spravedlnost do svých rukou.

Tohle byla jízda od první do poslední stránky. Dechberoucí thriller, který vás nenechá vydechnout. Sevře vás a na konci vyplivne naprosto emočně vyždímané. Najdete v něm vše. Výčitky, boj s vlastními démony, odvahu, i trochu (trochu víc) násilí, očekávání, zklamání, stres a to vše zabalené do naprosto bravurního příběhu.

Megynka
29.06.2024 5 z 5

Poklesky maloměsta je jedna z těch knih, od kterých jsem toho vlastně moc neočekávala. Zaujala mě ale "americká" obálka a zajímalo mě, jaké příběhy skrývá ... O knihách, které se vám nelíbí, se píše snadněji - člověk má co říct, co vytknout. Co ale napsat o něčem, po čem vám zůstane jen spousta myšlenek, které nedokážete vyjádřit?
.
Ken pracuje pro NY Times a tento román je jeho prvotinou. Vypráví tři životní příběhy úplně obyčejných lidí, kteří se v určitých situacích dostali na zcestí. Lidí, kteří svůj mnohdy obyčejný až zoufalý život strávili v umírajícím městě Locksburgu a vzdali svou snahu zmizet někam jinam.
.
Nathan - kluk, se kterým se život nemazlil a když se jednou jako dobrovolný hasič dostane ke spoustě peněz, ohrozí to daleko více životů, než pouze ten jeho...
Callie - zdravotní sestra, která se rozhodne splnit jedno přání umírající dívce. Dělá to ale skutečně jen pro ni a o co vše mohou obě přijít?
A nakonec Andy, jehož příběh mě zasáhl naprosto nejvíce už od první stránky. Člověk, který bojuje se závislostí a i přes všechnu hrůzu, která se mu stala, se rozhodne bojovat dál.
.
Neskutečná kniha, která vás donutí zamyslet se nad životem lidí, které neznáte. Důkaz, že nestačí někoho vidět - musíte ho poznat. Zjistit jeho příběh i cestu, kterou si prošel, protože ne každý má na vybranou. A ne každý se vždy dokáže rozhodnout správně...