Polámal sa mravček
Josef Kožíšek
Na niektoré choroby nepomôžu nijaké lieky. Aj nášmu mravčekovi pomohol predovšetkým láskavý prístup, opatera a starostlivosť jeho kamarátov. Leporelo s príbehom chorého mravčeka svojimi ilustráciami skrášlila známa český ilustrátorka Vlasta Švejdová. Obrázky sú natoľko názorné, že si deti príbeh rýchlo zapamätajú, a tak si ho môžu veľmi skoro samy "čítať".... celý text
Celou ji umím zpaměti. Dětem jsem ji často recitovala před spaním, když jsem byla příliš unavená na čtení. U sousedů mají malé děti, leporelo jsem opět vytáhla, aby si mohly prohlížet k mému povídání obrázky. Je to krásné jako uplynulé dětství.
(SPOILER) Leporelo o hodnotách, který jsou srozumitelní i dvouletému . Ilustrace Ondřeje Sekory upoutají každého, na prvý pohled a jsou nezapomenutelné.
Máme doma Polámal se mraveneček, všichni vnoučci od malička vyžadovali před spaním, znali celého mravenečka nazpaměť, teď aktuálně nejmladší vnučka. Z ostatních jsou už puberťáci... A mám i po mamince prastaré a vetché krátké pohádky pro děti, které byly tenkrát přibalené k mýdlu nebo k mouce.
Kurník, to je nostalgie! Vyskočila na mě fotka tohoto leporela kdesi na síti a okamžitě jsem si vzpomněla, jak ohmatanou a očtenou jsme ji doma měli a jak mě bavilo z této knížky i číst a recitovat i bráchovi, kterého jsem se jinak snažila odbýt, abych si mohla já sama číst v klidu dále to svoje. Stejnou nostalgií je pak Cvrček a mravenci, které, narozdíl od Polámaného mravenečka máme doma a milovali (milují?) jej i moji synové.
Tahle basnicka dcerku zaujala az s knizkou od Zdenka Millera :) uz jsem se bala, ze ji tahle klasika mine!
Padesát osm let tomu nazad, první dějství:
Prstíček čtyřleté dívenky sleduje text, který je dennodenním používáním již vybledlý, tvrdé desky leporela roztřepené. Dětský hlásek sebevědomě odříkává jednoduchou básničku o mravenečkovi v tísni. Holčička je hrdá, protože ona přece již umí číst!
Současnost, dějství druhé:
Starší žena (60+) s tlukoucím srdcem pospíchá do knihkupectví, aby tam, v oddělení pro nejmenší čtenáře, koupila tak známou knížečku o polámaném mravenečkovi. Čtyřletá holčička z prvního dějství si totiž právě zvyká na novou životní roli - roli babičky.
Budoucnost, dějství třetí:
Knihkupectví.
Našla, nebo nenašla, milí rádcové...?
P.S.: „Jednoduchost je nekonečná dokonalost. Dokonalost je nekonečná jednoduchost.“ Leonardo Da Vinci
"Polámal se mraveneček,
ví to lánská obora,
padl k zemi jako šraňky,
viróza - ta potvora! "
Zdravotnická příručka o úraze a první pomoci pro nejmenší čtenáře nás provází od dětství. Jen ty verše se mi po letech pletou, to je holt věkem!
Tohle snad dodnes umějí zpaměti všichni z mojí generace. Pasáže často matky recitovaly dětem při nějakém zranění. To bych jako autor považovala za úspěch.
Geniální leporelo pro nejmenší. První básnička, kterou jsem se naučil. Nádherně zpracované...
Ti, kteří nečetli tuto knížku, mají možnost si ji přečíst v tuto chvíli. Zpaměti ji napíšu do tohoto komentáře a nemusíte ji ani někde shánět:
Polámal se mraveneček,
Třikrát denně prášek cukru,
bude chlapík jako rys.
Dali prášky podle rady,
mraveneček stůně dál,
celý den byl jako v ohni,
celou noc jim proplakal.
Zafoukal mu na ramínko,
pohladil ho po čele.
Hop! A zdravý mraveneček
ráno skáče z postele.
Pro mě celoživotní leporelo, které drželo v naší rodině každé dítko od batolícího věku a a předává se po generace dál a dál...až vnukovi jsem musela koupit nové. Leporelo totiž bylo již tak ohmatané, že nebylo lze rozpoznat obrázky, natož písmenka...staré jsem pečlivě uložila do krabice a čteme s vnukem nové a zase se po ránu ozývá u nás z postýlky...Hop a malý mraveneček ráno skáče z postele...
Další skvělé leporelo,které jsme pořídili naší vnučce do její první knihovničky,a to je jedno,z těch ,které si to zaslouží,aby na nich naší malí čtenáři vyrostli.
Krásné, nostalgické, nesmrtelné a milované. Snad jedno z prvních říkadel, které mi jako malé hodně přirostlo k srdci a navždy se zabydlelo. Laskavé verše, pro mrně smutné, jak mraveneček je polámaný a chudák leží, ale nakonec vyskočí z postýlky. Po takovém krásném zakončení pohádky se spalo jedna báseň.
pohádky leporela dětství říkadla, říkanky zvířátka poezie pro děti
1974 | Z křišťálové studánky |
1964 | Polámal se mraveneček |
2005 | Špalíček pohádek a říkadel |
1913 | Poupata: čítanka malých |
1995 | Pohádka lesa |
Máme vydání s ilustracemi pana Milera, které mám moc ráda. Knížku si prohlížíme s dcerkou. Pohádku znám nazpamět již z dětství.