Uprostřed nebes
Luc Dellisse , Philippe Delaby
Polární hvězda série
1. díl >
Historický příběh, odehrávající se ve středověké Francii, kde hlavní hrdina Geoffroy de Vincenses pátrá po záhadném tajemství Polární hvězdy. Toto tajemství v sobě ukrývá moc, bohatství a slávu, ale také smrt...
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 1998 , Barlow ComicsOriginální název:
L\'etoile polaire - Le milieu du ciel, 1994
Když člověk něco konkrétního hledá, obvykle to nenajde... ale může narazit na spoustu jiných věcí, dokonce pokladů. Jako třeba dávno zapomenuté komiksy.
Hmm, "Polární hvězda", o čem to sakra bylo? Aha, pamatuji si tu nádherně detailní kresbu, podbarvenou pastelovými odstíny. Ovšem příběh se v zaprášených kobkách mé paměti beznadějně rozložil, aby ne, po dvaceti letech. Nevysloužil si výsadní postavení jako první komiksy v mém vlastnictví - "Thorgal" (rovněž nalezen, jupí!) + "3 x Kája Saudek" (kde je můj milášššek?!). Zjevná inspirace "Jménem růže", no proč ne, více mi vadí matoucí skoky v ději, poněkud haprující logika, zkrat(k)y v chování postav a několik nedořešených záležitostí. Našla jsem i pokračování, snad v něm bude část odpovědí.
Výtvarné stránce závistivě namaluji pět hvězd, děj si musí vystačit se třemi. 75-80%
„Zemřít není tak těžké. Pokud to ovšem netrvá dlouho a příliš to nebolí.“ Oproti Princovi noci (aby sme zostali pri Barlow Comics) je to dosť strmhlavý pád v kvalite scenára. Ten nie je zlý, je „len“ nudný a jemne nezáživný, nedokážuc sa rozhýbať a tak len stagnuje. Kresba je naopak super, páčilo sa mi temné stredoveké prostredie pochmúrneho kláštora a jeho temných zákutí, trocha to pripomínalo Meno ruže. Ale postavy mi boli ľahostajné a dej ma nezaujímal, v lepšom prípade som sa nechytal. Dúfam, že v dvojke sa to zlepší. Obálka pôsobí jemne thorgalovsky.