Demelza - Dáma z chatrče
Winston Graham
Ross Poldark se vrátil po ukončení války za nezávislost z Ameriky do rodného Cornwallu, ale stále víc se vzdaluje elegantní a distingované společnosti, z níž vzešel. Po otcově smrti a ztrátě milované ženy se ožení s chudou zavrhovanou dívkou Demelzou, které se ze soucitu ujal a zaměstnal ji ve svém domě jako služebnou. Tento nerovný sňatek však ještě víc zjitří jeho rozpory s lidmi, které kdysi považoval za své přátele. Mladičká Demelza však musí svádět ještě tvrdší a bolestnější boj než Ross – snaží se přizpůsobit světu svého muže, jehož oddaně miluje, vzdoruje nevraživosti lidí, kteří jejímu soužití s Rossem nepřejí, a snaží se zajistit místo na slunci nejen pro sebe, ale i pro jejich dítě, které přichází na svět. Zároveň stojí při svém manželovi v jeho snaze uvést do pořádku rodový majetek, především měděný důl, a zabezpečit místním lidem jejich práva, což je v oblasti sužované bídou a propastnými společenskými rozdíly přetěžký úkol. Demelza se s nasazením sil mění za pomoci Rossovy sestřenice Verity ze služebné v paní domu, ale zjišťuje, že překročit hranici mezi společenskými třídami není vůbec snadné. Čeká ji ještě mnoho bouřlivých let, která prověří pevnost jejího vztahu s Rossem a během nichž se budou muset utkat s nepřítelem odhodlaným způsobit jim hrozivé problémy… Podle této dvanáctidílné ságy o rodu Poldarků natočila britská televize BBC kultovní seriál, který si získal obrovskou popularitu. Z cyklu Poldark (2)... celý text
Naprostá paráda! Stejně jako první díl jsem i tuto knihu nemohla odložit. Na příběhu Poldarkových se stávám závislá.
Líbilo se mi víc než první díl. Čte se opět velmi dobře, děj je rozvinutější, doba je dobře vystižená.
Obálka knihy mě dost dlouho odrazovala, působí velmi lacině, ale nakonec to nebylo tak špatné počtení. Příjemná četba na dovolenou k vodě.
Řekl bych to takto: není to literární perla, autor není žádný Škvorecký, ale v kombinaci s nedávno shlédnutým seriálem se mi to přes to všechno líbilo a jako oddychová četba je to hodně nadstandardní.
Nevím, jestli bych to četla nebýt seriálu, který se mi docela líbí hlavně kvůli vizuální stránce. Vzhledem ke kýčovitému obalu ale asi nečetla (a navíc ten přiblblý podtitulek "Dáma z chatrče"! Proč? Když v originálu je jen "Demelza"???).
Druhý díl pokládám za lepší než první - hlavně díky tomu, že má košatější děj.
Autor podle mně umí vymyslet zajímavou zápletku a silný je v popisu života různých společenských vrstev v dané době a lokalitě. Tyto aspekty obou knih jsou pro mně nejzdařilejší a ty mně velmi baví. Místy mi to připomíná knihy jako "Daleko od hlučícího davu" nebo "Na Větrné hůrce".
Ale si stále myslím, že W.Graham bohužel neumí dobře napsat postavu - hlavně ty ženské jsou ploché a přibližné - a vztahy vágní nebo jen jedno velké klišé - motivace jednání mnohdy nelogické nebo chybějící.
W.Graham jako autor mi tedy přijde spíš jen jako slušný dějepisec a nejlíp vyznívá když jen popisuje co se kde komu stalo, jak to tehdy chodilo, a nepouští se do větších dialogů nebo nedejbože nějaké psychologie svých postav.
A ještě malá výhrada na adresu nakladatelství: mrzí mě, že knihy vycházejí s takovým zpožděním oproti seriálu.
Druhý díl této série je zdařilým pokračováním, které rozvíjí osudy všech známých i nových postav. Nemám, co bych tady vytkla - snad kromě toho, co jsem zmiňovala již u Poldarka. Autor píše velice dobře, má skvělý styl, který víc než zdařile přizpůsobuje pohledům rozličných postav. Nicméně jsem si stále nedovedla k těmto knižním postavám vytvořit tak silné pouto, jako k jiným knižním hrdinům. Možná proto, že mi přijde, jakoby autor tento příběh psal trochu odosobněně, možná tím, že to je muž a tolik to v popisech "neprožívá"...
Toto ale nic nemění na tom, že jsem si knihu velmi ráda přečetla a už se těším na pokračování. A maximálně doporučuji seriál. Opravdu jedno z těch nejlepších a nejzdařilejších převedení knihy na stříbrné plátno. A Eleanor Tomlinson je jako Demelza perfektní - naprosto dokonalá!
Ani druhý díl z poldarkovské série mě nezklamal, dobře se to četlo, taková oddychovka s trochou hornické historie :-)
Já určitě můžu pouze doporučit.Rozhodně to není žádná slaďárna. Zajímavé období anglických dějin,výborně popsaný život obyvatel,ať už se jedná o ty bohaté nebo o ty nejchudší.Romantický vztah mezi Rossem a Demelzou. Co víc si od historické knihy přát.
Existuje důvod proč, se podle knihy natočily dva seriály a film. A já jsem netušila, že autor měl v plánu vyrvat mi srdce z těla, rozdrobit ho na malé kousíčky a ty pak ještě přejet parním válcem – pro jistotu tam i zpátky. Mě druhý díl naprosto rozsekal. Nechápu, že jsem o knize, která vyšla 1946, slyšela poprvé až letos. Více v mé recenzi na portálu Chrudimka - v záložkách.
Kniha se mi četla stejně dobře, jako první díl – Ross Poldark: Návrat domů. Autorův styl psaní mi dokonale vyhovuje a díky němu nejsem schopná přeskočit ani jednu napsanou větu v knize. Samozřejmě nejvíce na tomto příběhu miluju vztah mezi Demelzou a Rossem :))
A opět zde musím vyzdvihnout seriál Poldark, který je opravdu úžasný!!!
Skvělé! Oba díly ! Demelzu a Rosse jsem si opravdu oblíbila, těším se až konečně vyjde 3 díl.
Co jsem napsal k prvnímu dílu, dá se stejně dobře zopakovat i zde. Navíc se zde dozvídáme mnohem více o dalších osobách, větší roli hrají kapitán Blamey i Verity, dozvíme se o fungování trhu s barevnými kovy a podíváme se i do vězeňských poměrů své doby. Demelza je ženská, jakou by si měl vedle sebe přát každý muž.
Zdá se mi to o fous slabší než první díl. Přiznávám bez mučení, že stránky s obchodní tématikou jsem přeskakovala, stejně jako ty s dělnickými bouřemi. První díl byl víc věnovaný jednotlivým postavám a to v druhém díle postrádám. Takže zlatá střední cesta a tři hvězdičky. Třetí díl už si odpustím.
V tomto románu poznáte sílu nezdolné lásky, porozumění, pomoci druhým, ale také spoustu bolesti, a utrpení. Rozhodně to není žádný sladký románek. Dozvíte se, jak hodně těžký byl život v tomto kraji, ať se lidé snažili sebevíc. Demelza se snažila vždy a všem pomáhat, nebo jim být alespoň na blízku, a možná tato nesmírná obětavost ji vzala to nejcennější co měla. Kniha se mi četla dobře, a kdo má rád takovéto knihy, určitě mu ji doporučuji.
Knihu jsem přečetla jedním dechem ... skvělý šťastný začátek .... ale konec, při kterém mi i ukápla slza - zvlášť co se týkalo jejich dcery Julii. Celý příběh jsem prožívala, jako bych tam byla. Uvidíme jaký bude další díl ... a těším se na něj. Skvělá kniha
Anglie aristokracie, šlechta zfilmováno 18. století anglická literatura anglický venkov ságy hornictví historické romány CornwallAutorovy další knížky
2015 | Ross Poldark - Návrat domů |
2016 | Demelza - Dáma z chatrče |
2016 | Jeremy Poldark - Nový začátek |
2018 | Zatmění |
2020 | Cizinec z moře |
Další díl úplně super. Přečteno jedním dechem. Jen jsem občas nešťastná, že jsem viděla první seriál a potom až čtu knihu. Seriál až tak úplně nesedí podle knihy.