Demelza - Dáma z chatrče
Winston Graham
Ross Poldark se vrátil po ukončení války za nezávislost z Ameriky do rodného Cornwallu, ale stále víc se vzdaluje elegantní a distingované společnosti, z níž vzešel. Po otcově smrti a ztrátě milované ženy se ožení s chudou zavrhovanou dívkou Demelzou, které se ze soucitu ujal a zaměstnal ji ve svém domě jako služebnou. Tento nerovný sňatek však ještě víc zjitří jeho rozpory s lidmi, které kdysi považoval za své přátele. Mladičká Demelza však musí svádět ještě tvrdší a bolestnější boj než Ross – snaží se přizpůsobit světu svého muže, jehož oddaně miluje, vzdoruje nevraživosti lidí, kteří jejímu soužití s Rossem nepřejí, a snaží se zajistit místo na slunci nejen pro sebe, ale i pro jejich dítě, které přichází na svět. Zároveň stojí při svém manželovi v jeho snaze uvést do pořádku rodový majetek, především měděný důl, a zabezpečit místním lidem jejich práva, což je v oblasti sužované bídou a propastnými společenskými rozdíly přetěžký úkol. Demelza se s nasazením sil mění za pomoci Rossovy sestřenice Verity ze služebné v paní domu, ale zjišťuje, že překročit hranici mezi společenskými třídami není vůbec snadné. Čeká ji ještě mnoho bouřlivých let, která prověří pevnost jejího vztahu s Rossem a během nichž se budou muset utkat s nepřítelem odhodlaným způsobit jim hrozivé problémy… Podle této dvanáctidílné ságy o rodu Poldarků natočila britská televize BBC kultovní seriál, který si získal obrovskou popularitu. Z cyklu Poldark (2)... celý text
Krušný úděl rodiny Poldarků pokračuje mnoha nesnázemi, došlo k rodinným i jiným problémům. Opět krásně popsán život horníků a lordů v Cornwallu v době okolo konce 18. století. Krásné historické čtení, které nenudí.
Druhý díl mě bavil ještě o trochu více než ten první. Vztah Demelzy a Rosse se prohlubuje a je mu věnováno více času. Poldarkovy stihne několik nepřízní osudu a jsem zvědavá, jak se jejich příběh bude dále vyvíjet. Zajímavá byla přidaná linka Marka, Keren a doktora Enyse, která knihu z části oživila (ačkoliv se nejednalo o pozitivní události). Jediné, co mi připadá trochu nepravděpodobné, je Ross, který stále porušuje zákony a každý to ví, nakonec ale téměř nikdy nemá žádný postih.
Příběh byl velice poutavý,jak se vyvinula láska mezi Rossem a Demelzou.Přečtu si i další díly.
I tento díl byl poměrně věrně zachycen v seriálu. Ten mě bavil moc, přiznám se, že kniha se mi tentokrát dost táhla. Snad je to právě tím, že příběh znám a v knize se celkem nic navíc neodehrává. Přesto jsem si ho přečetla ráda. Demelza byla dost cílevědomá a její přerod v dámu se povedl. Ve skutečnosti na tom nejspíš musela hodně hodně pracovat. Docela ji obdivuju.
18. století, Cornwall, život horníků, námořníků, šlechty, poměry ve vězení, soudnictví, obchodování, hazard - to vše krásně popsané s příslušnou atmosférou oceňuji 5 hvězdičkami. A těším se na pokračování.
První díl se velmi věnoval Rossovi, v tomto díle bylo více věnováno Demelze, chudé dívce, kterou si vzal za ženu. Chtěla mu prokázat, že neudělal chybu, když si ji vzal a zaujímá místo paní domu a hlavně začíná pomáhat lidem z okolí. Není to vůbec lehké v době velké chudoby, ale snaží se proniknout do života, kde vše musí vybojovat. Zároveň spolu čekají dítě, což v této situaci není též lehké. Moc pěkné pokračování.
Celkově spokojenost, příběh mě bavil a velmi dobře se četl, nicméně mi opět něco chybí…. Uvidím, jestli si při čtení dalšího dílu zvyknu na styl….
Dobrá historická sága, dobrá atmosféra, zajímavé postavy. Ovšem něco tomu trochu chybělo k dokonalosti a já se přiznám, že nevím, co to bylo.
Pokračování životního příběhu Demelzy a Rosse. Tentokrát mi to přišlo ale dost smutné hned od začátku. Jejich život stíhá jedna zlá situace za druhou i jejich příbuzné a známé horníky. Demelza se snaží kvůli Rossovi hrát "na dámu", ale má srdce na pravém místě. Ross se snaží bojovat proti "větrným mlýnům" a stejně jako i Francis i on má finanční potíže. Každý je ale řeší jinou cestou a to je oba poznamená. Ross zažije i jednu velkou smutnou životní situaci. A přemýšlí o svém dalším životě. Ale cítí, že Demelza má v sobě sílu žít. A on to obdivuje. Doufám, že alespoň trošičku se k nim v budoucnu přikloní štěstí. Klasický obrázek té doby.
Úžasné pokračování prvního dílu. Miluji tuto sérii a právě tento díl je vůbec mým nejoblíbenějším.
Musím napsat, že první díl se mi líbil poněkud více, nicméně mě to neodradí zkusit další. Časem.
U této knihy jsem měl problémy ji dočíst, děj je široce rozvětvený a někam se ztrácí celková linie. Takže v pokračování četby této série nebudu.
Líbil se mi i druhý díl, zajímavá historická sága z mého oblíbeného Cornwallu. Tak co přinese trojka?
Solídne pokračovanie ságy, osudy sa zamotávajú, problémy sa vynárajú a riešia. Demelza sa snaží zvyknúť si v novej úlohe a potkýna sa i vstáva na svojej novej ceste spoločnosťou.
Zvědavost mě donutila sáhnout hned po druhém díle a nezklamal. Seriál zatím odkládám, až pokořím celou knižní sérii.
Za mě 3,5*
Druhý díl - snad ještě krásnější. Jsem si i poplakala. :D Od seriálu se taky nemůžu odtrhnout.
Anglie aristokracie, šlechta zfilmováno 18. století anglická literatura anglický venkov ságy hornictví historické romány Cornwall
2015 | Ross Poldark - Návrat domů |
2016 | Demelza - Dáma z chatrče |
2016 | Jeremy Poldark - Nový začátek |
2018 | Zatmění |
2020 | Cizinec z moře |
(SPOILER) První díl jsem odložila, s tím že mě to nebavilo a číst ho nebudu. Potom mě něco přimělo knihu dočíst, a nakonec se mi i docela líbila. Druhý díl jsem měla půjčený z knihovny zároveň s dílem prvním, tak jsem se pustila i do něj, a četl se mi mnohem lépe než první. Hlavně mě zajímaly osudy Demelzy a Rosse, Marka a Keren a Verity a Blameyho. Některé pasáže byly nudnější (hlavně co se týká podnikání v dolech), některé zase hodně zajímavé, a to hlavně osudy některých postav. Velká část knihy je věnovaná Demelze, její snaze uspět ve společnosti, jejímu vztahu s Rossem a její péči o malou dcerku. Lidé v této době to skutečně neměli jednoduché. Konec je moc smutný a ztrozkotání dvou lodí je popsáno velice syrově. Musím vědět jestli kapitán Blamey přežil!! A jestli ne, tak mi to zlomí srdce kvůli Verity.