Polnočná knižnica
Matt Haig
Nora má tridsaťpäť a život plný premárnených príležitostí. Cíti, že všetkých sklamala. Otca, pretože sa nestala úspešnou plavkyňou; brata Joea, keď sa rozhodla opustiť čoraz populárnejšiu hudobnú skupinu a tiež snúbenca, s ktorým sa rozišla dva dni pred sobášom. V depresii, pohltená ľútosťou a pocitmi viny sa rozhodne spáchať samovraždu. Ocitá sa však v akomsi medzisvete zvanom Polnočná knižnica. Knihy tu nie sú obyčajné – každá predstavuje inú verziu Norinho života, ak by sa kedysi rozhodla inak. Dostáva možnosť prežiť jednotlivé príbehy a napraviť minulé chyby. No pátranie po dokonalej alternatíve má vždy nejaké „ale“ a Nore sa nedarí získať všetko, čo by chcela. Čas sa kráti a kým sa knižnica medzi životom a smrťou nadobro rozpadne, musí vybrať. Rezignuje alebo sa vráti do pôvodného života a pokúsi sa veci napraviť?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2021 , Ikar (SK)Originální název:
The Midnight Library, 2020
myslím, že pre mladšie ročníky je to celkom dobrá literatúra, pre mňa už to také cool nebolo. ale za prečítanie to stojí.
Půlnoční knihovnu jsem si chtěla přečíst už dávno. Měla jsem na ni samá kladná doporučení a skutečně jsem byla zvědavá, co na této knize všichni vidí. Přečetla jsem ji asi za čtyři dny v rámci společného čtení a musím říct, že jsem podobnou knihu už dlouho nečetla. A nebylo to úplně špatný.
Přestože mě od samého začátku hlavní hrdinka extrémně vytáčela. Ohromné návaly sebelítosti, nekonečná deprese, skrývat se před příležitostmi a pak si stěžovat, že nemá žádné příležitosti… opravdu mi pila krev. Jenomže ono to má pro příběh veliký význam a co si budeme nalhávat, možná se v některých situacích samy poznáme… možná právě proto mě první kapitoly doslova zvedaly ze židle. :-D
Co je ale důležité, Nora, hl. hrdinka se musí poprat, jak s nepřízní osudu, tak s vlastními pocity nedostatečnosti a marnosti, tak rozsáhlými, že se předávkuje prášky. Jenomže místo toho, aby zemřela, ocitne se v nekonečné knihovně. Potká paní Elmovou, kterou zná ze svého dětství a ta jí řekne, že se nachází na místě, kde každá kniha představuje možnou alternativu jejího života a ona si je může všechny vyzkoušet, případně v tom, který se jí bude líbit zůstat navždy. Tomu říkám příležitost! Jen si to představte!
Půlnoční knihovna je filozofické dílo, zamyšlení se nad smyslem života a povzbuzení, pokud procházíte (i když jen částečně popř. jen v některých situacích) podobnými stavy a pocity jako Nora.
Stránky vám budou utíkat rychle pod rukama, protože je příběh čtivě napsaný a kapitoly jsou většinou velice krátké.
Vše, co se mi na knize nelíbilo, se vždy časem vysvětlilo a ukázalo jako zcela záměrné. Hned několika dalším lidem jsem ji doporučila. Každopádně na mě asi nemá takový dopad, jaký by mohla mít na ty, kteří prochází náročnějším životním obdobím, depresemi nebo jinými podobnými problémy. Aktuálně se nacházím na jakž takž dobrém místě, takže mi kniha nedává tolik, kolik by mohla. Ale umím si představit, že by mě dokázala postavit na nohy, kdyby na nějaké náročnější období přišlo. Stejně, jako mi kdysi velice pomohl Alchymista od Paula Coelho (Btw jiné knihy jsem od něj nečetla, ale tahle jedna mě skutečně dokázala nakopnout správným směrem).
Takže pokud máte rádi duchovní literaturu, filozofii, knihy, které vás nutí k zamyšlení, ale zároveň se rádi skrze knihy prožíváte všelijaká dobrodružství, tak Půlnoční knihovna je ta správná volba.
Super téma, ale potenciál za mě úplně nevyužitý. Kniha se dobře čte, ale je to takový průměr, chvílemi jsem se nudila. Navíc Nora mi ani v jednom z životů nesedla. Mám rada knihy, které mi dávají kromě příběhu i něco navíc. Tady se to bohužel nestalo.
"Půlnoční knihovna" se mi líbila. Bylo to pohodové čtení, ale ne triviální. Trochu jsem se bála, jestli to celé nebude moc sladké nebo jestli to autor nepřehustí moudry, které chce čtenářům předat, ale ani jedno se podle mého názoru nestalo.
Je pravda, že někdy kolem poloviny mi začal průběh návštěvy každého života připadat schématický a trochu mě rozčiloval ten způsob kladení otázek, aby se hrdinka dozvěděla, kým v daném životě je. Jinak ale byla kniha čtivá a bavila mě. Nestrhla mě natolik, abych nedokázala přestat číst (vlastně jsem měla někdy dlouhé čtecí pauzy), ale je to fajn čtení.
Knížka je povzbudivá, závěr je "tak akorát" a myslím, že má potenciál potěšit úzkostné nebo skleslé lidi.
(SPOILER)
“Půlnoční knihovna” je filosofická kniha, která má možnost změnit vám život. Má možnost pomoct vám ho vnímat zase o něco jinak, lépe.
Kniha skrývá příběh o Noře, která se s vědomím toho, že se do života nehodí, že každý její krok v životě byla chyba, že je všem lépe bez ní a že v životě nemá co nabídnout, rozhodne ukončit svůj život. Na pokraji života dostane pak možnost vyzkoušet si ty životy, které mohla žít, kdyby se rozhodovala jinak. Kniha je zpočátku hodně depresivní a nečte se vůbec lehce, ale o to víc je tam pak cítit ten opak, tedy vděčnost za život a chuť žít. Nořino uvědomování si různých věcí o životě ve mně častokrát silně rezonovalo. Pochopila jsem, že člověk si neuvědomí, jak moc chce žít, dokud není tváří v tvář smrti.
Z knihy jsem si vzala tolik jako z žádné jiné za poslední dobu. Například, že k životu patří i ta bolest a všechny těžkosti, které se nám dějí. Že neexistuje žádný dokonalý, šťastný život – existuje jen život, který máme žít, ze kterého se musíme snažit vytěžit maximum, tolik, kolik nám okolnosti a naše aktuální vůle k životu dovolují. Že nemusíme životu rozumět, ale stačí ho žít. Že naším úkolem je být lidskými bytostmi, které se zodpovídají jen samy sobě. Že není naše povinnost žít podle očekávání a snů druhých. Že je v pořádku být v jistém smyslu sobecký.
Autor hovoří o významu maličkostí, o umění obyčejného bytí, o vděčnosti za to, co máme, protože vždy může být hůř. O potenciálu, který se skrývá v každém z nás. O tom, že nejvíc se učíme prožitky. Velkým tématem v knize jsou výčitky. Matt Haig si je moc dobře vědom toho, že snad každý člověk na planetě něčeho v životě lituje. Litujeme toho, že jsme se rozešli s partnerem, že jsme nevyužili nějaké příležitosti, že jsme něco odmítli, že jsme nezvládli některé situace lépe... zkrátka že jsme se nerozhodli v jistém okamžiku jinak. Jenže kdo ví, jaké rozhodnutí je vlastně správné? Kdo to určuje? Protože i nějaké na první pohled “špatné” rozhodnutí se může později ukázat jako to správné (pokud se nejedná o nějaký trestný čin). Jde o úhel pohledu. Život žijeme tak, jak v tu danou chvíli cítíme. Rozhodujeme se na základě aktuálních pocitů. Je trochu šílené uvědomit si, že i jedno naše rozhodnutí může nějak ovlivnit život někoho jiného – přesně jak to autor ukázal v Nořině příběhu. Všechno závisí na všem. Pokaždé, když se nějak rozhodneme, změní to výsledek, vydáme se na jinou cestu, do jiného vesmíru.
Myšlenky, které ve mně Nořin příběh vyvolal, bych sem mohla psát do aleluja. I když je to už pár měsíců, co jsem knihu dočetla, stále ve mně doznívá. Ničeho v životě nelitovat považuji za nemožné, každopádně můžu se na věci začít dívat z jiného pohledu. A pořád se to vlastně učím. Často si představuju, jak se má mé jiné já v jiném vesmíru, ve kterém jsem se rozhodla jinak. Představuju si, že někde na tom můžu být hůř (nebo že to horší teprve přijde) a snažím se být vděčná za to, co teď mám, protože to není žádná samozřejmost. To je vlastně první krok ke štěstí.
“Půlnoční knihovna” je kniha s úžasným, neotřelým nápadem a potenciálem, který autor využil na maximum. Opravdu se mu to povedlo a za příběh mu z celého srdce děkuji. Určitě se k němu ještě párkrát vrátím, až to budu potřebovat. Jednu hvězdičku ubírám za občasnou nečtivost a táhlost příběhu, jinak knize nemám co vytkout. Líbí se mi její rozmanitost, všechna poselství, nápad s knihou výčitek, mimo jiné i metafora s šachovnicí. Každý člověk (zejména kdo trpí depresemi nebo si teď prochází nějakým těžkým obdobím) si z ní vytáhne to, co zrovna potřebuje. Snad mu připomene, že v tom životě je i plno dobrých věcí. Že stojí za to žít.
“Otázka není, na co se díváš, nýbrž co vidíš.”
Nápad originální, konec předvídatelný, ale správný. Jen to nebyla taková pecka, abych se nedokázala odtrhnout. 3,5*
Naprostá bomba, kniha mě moc bavila (byla to první kniha od tohoto autora) a když už jsem se k ní dostala, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Moc mě bavil ten nápad s knihovnou a knihou Výčitek. To, jak Nora střídala životy a měla možnost si zkusit, jaké by to bylo, kdy se kdysi rozhodla jinak. Ostatně je to otázka, kterou si každý člověk (nebo většina) položil alespoň jednou v životě: "Co by bylo kdyby ... ." A ten konec knihy, tak ten byl naprosto úžasný, protože to nebyla žádná slátanina, ale vyústění všeho toho, co Nora prožila v jednotlivých životech a tak se nakonec rozhodla tak, jak se rozhodla. Celá kniha v sobě navíc nese i poselství, které by mělo čtenáři dojít.
Doufám, že další knihu, kterou budu případně od toho autora číst, se mi bude taky líbit a autor mě překvapí svým nápadem na téma.
(SPOILER) Nádherná kniha,bylo hezké jak to dopadlo, že si hrdinka uvědomila, že stojí za to žít. Doporučuju!!!!
Dočteno.. Kniha se mi líbila ale dle recenzí jsem od ní čekala mnohem více. Proto dávám pouze 4 hvězdičky.
Od knihy jsem podle anotace asi čekala něco trochu jiného, přesto mě vůbec nezklamala, právě naopak. Naprosto souhlasím s denib. Námět i jeho zpracování je zajímavé s hezkým poselstvím na konci.
Tak na tuhle knížku jsem se těšila celý rok jako malá holka. A nakonec jsem musela zpomalit a opravdu si ji přečíst. Hrozně se mi líbil ten nápad. Nora se pokusí spáchat sebevraždu, protože už nemá pro co žít. Něco se, ale zvrtne a ona se octne v půlnoční knihovně a má možnost prožít své vysněné životy - stát se slavnou plavkyní, cestovat atd. Postupně, ale zjišťuje, že její vysněné životy mají spoustu vad na kráse a každé její rozhodnutí pro jiný "lepší" život, ovlivní i život jejího blízkého okolí. Postupně vystřídá několik profesí, ale uvědomí si moc důležitou věc - nikdy nežije svůj život podle sebe, ale podle druhých.
"Životu nemusíš rozumět, stačí ho žít."
"Buďme laskaví k lidem v našem vlastním životě. A z místa, kde jsme občas vzhlédněme, protože ať už stojíme kdekoli, obloha nad námi se táhne donekonečna."
"Kvůli výčitkám se užíráme a chřadneme a připadáme si jako největší nepřítel sebe sama i všech ostatních."
(SPOILER) Kniha mě zaujala nápadem. POZOR, teď budu spoilerovat. Každé, i to sebemenší rozhodnutí může náš život posunout úplně jiným směrem a ovlivnit tak nejen nás ale i lidi kolem. A možnost si tyto různé životy vyzkoušet v půlnoční knihovně mezi životem a smrtí je prostě zajímavá. Ještě víc mě nadchla myšlenka, že i když náš život vypadá bezútěšně, něco dobrého se na něm najde, jen si to třeba zrovna neuvědomujeme. Obzvlášť v depresi. A úplně nejvíc mě nadchnul konec, který sice končí předvídatelným happy endem, ale zase ne až tak přeslazeným, jak by mohl být. Vlastně to je velmi jednoduchá a dobře čtivá kniha. Ale mě nadchla.
Musím velmi ocenit myšlenku této knihy, zabývající se depresí a na příběhu Nory ukazující, proč stojí za to žít. Každý z nás si občas představuje, jak jinak se mohl ubírat jeho život a čím vším mohl být, kdyby něco udělal jinak či se jinak v určitém okamžiku rozhodl. Nemusíme však být kvůli tomu smutní, protože ať bychom žili jakýkoliv život a dělali cokoliv, nikdy nebudeme ušetřeni bolesti či zármutku. Na můj vkus se to uprostřed trochu moc táhlo, zbytečně dlouze se rozebírali jednotlivé životy, které byly Noře umožněny. Ale můj celkový dojem je velmi pozitivní, cítím se nabitá energií, spisovatel to zvláště v samém závěru krásně podal. Hezká a motivující kniha, zvlášť pro ty, kteří mají sklon ke špatným náladám a depresím: "Otázka není, na co se díváš, nýbrž co vidíš."
Výzva 2022 - kniha poprvé vydaná v roce 2022. Inu - už kolikrát jsem si říkal, jakým směrem že by se ubíral můj život, kdybych se rozhodl kdysi dávno jinak, šel jinudy, objednal si jiný jídlo/pití, koupil si lístky do kina na jiný film apod. A musím říct, že ten příběh byla slušná jízda. I když na konci jsem si říkal, že jsem to finále v téhle podobě mohl čekat (a taky trochu čekal) už od začátku.
Kniha má zajímavý námět, celkově jsem od ní ale očekávala mnohem víc. Jednotlivé životy, do kterých se hlavní hrdinka dostává, by mohly být určitě zajímavější. Stejně tak čtenář od samého začátku tak nějak tuší, jak to celé vlastně dopadne. Autor se snaží předat čtenáři ono velké moudro o lidském bytí, v celku to ale vyzní spíš ploše a ne tak převratně, jak autor pravděpodobně zamýšlel. Pro mě bohužel spíše zklamání.
Rádobymoudrá, prvoplánová kniha, přeumělkovaná, překombinovaná, spíš pro náctileté. Pro mě bohužel blbost.
Do knížky jsem se rychle začetla a její příběh mě opravdu bavil. Líbila se mi celkově myšlenka Půlnoční knihovny a teorie mnohovesmíru. Přestože je kniha poměrně předvídatelná, nijak to neubírá jejímu kouzlu.
sebevražda smrt naděje deprese psychoterapie zklamání knihovny život alternativní vesmír fantasy britská literatura alternativní realitaAutorovy další knížky
2022 | Půlnoční knihovna |
2018 | Vězeň času |
2011 | Radleyovi – Upíři odvedle |
2016 | Důvody, proč zůstat naživu |
2022 | Kniha útěchy |
Mě se líbila, oddychovka...