Polnočná knižnica přehled
Matt Haig
Nora má tridsaťpäť a život plný premárnených príležitostí. Cíti, že všetkých sklamala. Otca, pretože sa nestala úspešnou plavkyňou; brata Joea, keď sa rozhodla opustiť čoraz populárnejšiu hudobnú skupinu a tiež snúbenca, s ktorým sa rozišla dva dni pred sobášom. V depresii, pohltená ľútosťou a pocitmi viny sa rozhodne spáchať samovraždu. Ocitá sa však v akomsi medzisvete zvanom Polnočná knižnica. Knihy tu nie sú obyčajné – každá predstavuje inú verziu Norinho života, ak by sa kedysi rozhodla inak. Dostáva možnosť prežiť jednotlivé príbehy a napraviť minulé chyby. No pátranie po dokonalej alternatíve má vždy nejaké „ale“ a Nore sa nedarí získať všetko, čo by chcela. Čas sa kráti a kým sa knižnica medzi životom a smrťou nadobro rozpadne, musí vybrať. Rezignuje alebo sa vráti do pôvodného života a pokúsi sa veci napraviť?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2021 , Ikar (SK)Originální název:
The Midnight Library, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Polnočná knižnica. Přihlašte se a napište ho.
Přiznejme si, kdo by si rád nevyzkoušel pár jiných životů. Je to zajímavé, zvláštní a originální téma. Nora si těch životů vyzkoušela požehnaně. Hlavně ale zjistila, že chce žít. Dobrý konec mě potěšil. Pěkný příběh.
Tahle kniha je úžasná. Originální nápad. Neskutečné množství citátů a zmínění tolik skutečných děl. Autor si mě získal svým přehledem. Hlavní hrdince Noře jsem fandila od začátku až do poslední stránky. Knihu jsem začala číst do výzvy 2024… Díky za témata, jinak bych knihu vůbec neobjevila.
Žebříček nejprodávanějších knih (4. týden)
31.01.2024
Čtenářská výzva 2023 v číslech
02.01.2024
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Lidé jsou jako města. Nesmí vás těch několik nevzhledných čtvrtí odradit od celku. Pár věcí se vám možná nelíbí, pochybné postranní uličky nebo předměstí, ale ta hezká místa vám to vynahradí. - Nora, str. 56-57“
„Chtít je zajímavé slovo. Znamená nedostatek. Někdy stačí vyplnit ten nedostatek a původní chtění zcela zmizí. - Paní Elmová, str. 71“
„Nikdy nepodceňuj, jak velký význam mají maličkosti. Na to vždy pamatuj. - Paní Elmová, str. 95“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
v Přečtených | 5 268x |
ve Čtenářské výzvě | 2 461x |
v Knihotéce | 1 010x |
v Chystám se číst | 1 761x |
sebevražda naděje deprese psychoterapie zklamání knihovny alternativní vesmír fantasy britská literatura alternativní realitaAutorovy další knížky
2022 | Půlnoční knihovna |
2018 | Vězeň času |
2011 | Radleyovi – Upíři odvedle |
2016 | Důvody, proč zůstat naživu |
2022 | Kniha útěchy |
Byt se jedna o existencni tema, pocteni je to pohodove, odpocinkove, s hebkymi myslenkami na zaver, aby tak pohladily vsechny zivotni nerovnosti nebo zakruty, a vam se spalo lehce s vdecnym, stastnym usmevem na tvari.