Tajomstvo pomocníčky
Freida McFadden
Pomocnice / Pomocníčka série
„Nechoďte do hosťovskej izby.“ Keď sa Douglas Garrick dotkne končekmi prstov dverí, dopadne na jeho tvár tieň. „Moja žena... je veľmi chorá.“ Zatiaľ čo mi ďalej ukazuje ich neuveriteľný podkrovný byt, mňa zožiera pomyslenie na tú ženu za dverami. Nemôžem však riskovať, že prídem o túto prácu – nie ak si chcem uchovať svoje najtemnejšie tajomstvo... Je ťažké nájsť zamestnávateľa, ktorý by sa príliš nevypytoval na moju minulosť. A tak ďakujem šťastene, že mi nejakým zázrakom Garrickovci dali prácu: upratovanie ich úžasného podkrovného bytu s výhľadom na celé mesto a prípravu luxusných jedál v ich nablýskanej kuchyni. Môžem tu chvíľu potichu pracovať, kým nezískam to, čo chcem. Je to takmer dokonalé. Stále som sa však nezoznámila s pani Garrickovou a ani som nevidela vnútro hosťovskej izby. Som si istá, že z tej izby počujem plač. Pri praní jej bielej nočnej košele vidím okolo goliera škvrny od krvi. A jedného dňa to už nevydržím a zaklopem na dvere. Pomaly sa otvoria a to, čo uvidím vnútri, všetko zmení... Vtedy si niečo sľúbim. Koniec koncov, už som to raz urobila. Dokážem ochrániť pani Garrickovú a zároveň udržať vlastné tajomstvá bezpečne ukryté. Douglas Garrick urobil niečo zlé. Bude za to pykať. Ide len o to, ako ďaleko som ochotná zájsť... Toto mimoriadne napínavé a šokujúce pokračovanie medzinárodného fenoménu a bestselleru New York Times, USA Today a Wall Street Journal s názvom Pomocníčka budete čítať až do hlbokej noci. Samozrejme, túto knihu si môžete prečítať aj samostatne.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2024 , MotýľOriginální název:
The Housemaid´s Secret, 2022
Ohromně jsem se na pokračování těšila!
Autorku i styl jejího psaní mám moc ráda.
Kniha se mi četla dobře, je zajímavá, bavila mě. Mrzelo mě, že je poměrně tenká, ale stačilo to.
Půl hvězdičky ubírám z důvodu toho, že je velice prvoplánová.
Já, která nikdy zpravidla netuším jak to vlastně je, i mě bylo jasné, o co zde kráčí.
Závěr poněkud překvapil, ale ne příliš.
I tak doporučuji a těším se na další díl.
(SPOILER) Druhý díl byl také "rychle čtivý", byla jsem zvědavá...Možná už to nebylo tolik překvapující jako první díl, také bych čekala trochu něco jinak, ale víceméně se příběh nese v podobném duchu jako první díl, jen na první pohled "zlá" postava je tady teď na první pohled "hodná" a je tam více (možná o trochu více zbytečně) kombinací. Knihu jsem si však užila, těšila se na další čtení, snadno čtenáře strhne, příběh utíká, vyvíjí se.
Na pokračování Pomocnice jsem se šíleně těšila. Protože Freida je prostě skvělá a já byla zvědavá, jestli je možné, aby druhý díl překonal ten první. K tomu sice nedošlo, ale i tak jsem si to užila a po dočtení jsem zůstala zaraženě zírat na poslední stránku.
Millie se vrací na scénu a tentokrát zavítá do bytu rodiny Garrickových, aby pomohla v domácnosti. Od první chvíle má ale Millie pocit, že v této rodině něco špatně.
Pan Garrick je moc milý, ale jeho žena je neustále zamčena v ložnici, so které Millie nemá přístup. Není to poněkud zvláštní?
Co vám budu povídat, Freida to prostě umí. Miluju její knihy a Tajemství pomocnice nijak nezklamalo. Je to čtivé, napínavé a skvěle napsané, že vás zkrátka nutí číst dál a dál, dokud se nedozvíte, jak to s rodinou Garrickových vlastně je. První díl sice kniha nepřekonala, ale byla stejně úžasná!
Takže za mě jednoznačně 5/5, protože mi kniha dala vše, co jsem si přála. Pokud milujete thrillery a nějak se stalo, že se vám knihy od Freidy ještě nedostaly do rukou, můžu vám je jedině doporučit.
Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace děkuji @knihkupectvi_luxor a @knizniklub
Do 2.dílu jsem se vrhla téměř hned po dočtení výborné 1.knihy. Zpočátku to nebylo až tak zajímavé jako první díl, ale od 2.části, kdy se vypravěčkou stala Wendy, se to pořádně rozjelo. Zápletku jsem vůbec nečekala, za mě super, konec taky, jediné co, tak podle mě měl plán Wendy spoustu děr. Jsem zvědavá, jestli další díl přinese opět nějaký zvrat, nebo bude série spíš upadat... snad se to udrží, protože Pomocnice byla jedna z nejlepších thrillerů, co jsem kdy četla.
Ano, autorka prvním dílem nastavila laťku, ale ani tady nezklamala! Neotřelé, jiné a člověk čte a čte ... se zatajeným dechem očekává, co v závěru na něj vykoukne.
Za mě výborné čtení, autorku přidávám do oblíbených a už se těším na další knihu!
První díl se mi asi líbil trochu víc, ale i tento je velmi velmi čtivý a nápaditý. Už se moc těším na pokračování.
Opět napsáno lehce a s nadhledem, bavila jsem se, často se i zasmála a úplně jsem viděla jak se podobně baví i autorka při psaní. Tohle není takový ten pravý psychothriller, za mě je to spíše něco jako černá komedie, čtivá, jednoduchá, nenatahovaná, místy dosti humorná a výborně vypointovaná. A také výborně přeložená, Brock alias Brokoličák a zmeškané schůzky:-)), fakt jsem se bavila. A proč nejdu v hodnocení na maximum? Autorka prvním dílem této série nastavila sama sobě opravdu vysokou laťku a ačkoliv jsem spokojená, za mě, překvapivý
efekt prvního dílu trochu chyběl. Uvidíme , co vymyslí v třetím pokračování. Já u toho určitě budu:-).
Musím říct, že první díl se mi líbil daleko více. I přes to, ale musím hodnotit vysoko. Příběh má super dej a zápletku sice v půlce knihy tak nejak už víte jak to asi bude dál. Ale to vůbec nevadí. Napínavé a i přes to všechno jsem koukala jak puk.. Prostě super napsaná kniha. Určitě si přečtu další díl. Jen tento je trošičku slabší..
(SPOILER)
Kniha je rozdělena na 3 části, kdy první a poslední je vyprávěna z pohledu Millie a prostřední z pohledu Wendy. Jakmile začala pracovat u Garrickových, bylo mi hned jasné, že tam bude nějaké ALE ... takže jsem ani nebyla moc překvapená, když kniha vstoupila do 2. části. Kupodivu, kdo je řidičem černého auta, mě napadlo hned.
Avšak závěr mě překvapil hlavně v osobě, která nakonec vzala spravedlnost do svých rukou ... ta mi na mysl vůbec nepřišla.
Jak první, možná ten se mi líbil o něco víc tak i druhý díl byl povedený.Příběh měl spád,tak trochu od poloviny knížky jsem tušila jak to asi dopadne.Určite si pokud vyjde přečtu i 3díl.Doporučuji.
Zdařilé pokračování, na které jsem se hodně těšila a nezklamalo. I když některé detaily brány hodně do důsledku mi tam trochu pokulhávaly, ale ono vlastně celý příběh je potřeba vnímat jako nadsázku, až černý humor. Těším se na třetí díl.
Amber má nádhernou obrovskou kuchyň plnou spotřebičů, které s největší pravděpodobností ani jednou nepoužila. Je tady multifunkční tlakový hrnec, rýžovar, horkovzdušná fritéza, a dokonce něco, co se jmenuje dehydrátor. Působí poněkud paradoxně, že člověk, který má v koupelně osm hydratačních krémů, vlastní i dehydrátor...
Tento situační humor na knížkách Freidy McFadden miluju a ona ho umí dávkovat tak akorát, aby to okořenilo příběh, co chce vyprávět, a nepůsobilo to samoúčelně. V čem je ještě dobrá? Ve stavění zápletek, svádění čtenáře na scestí, v propojování detailů, na které jste v průběhu čtení dávno zapomněli a hlavně - píše knížky, co se nedají přečíst jinak, než na jeden dlouhý zátah. Prostě to nepustí.
Přesto není toto pokračování Pomocnice úplně to nejlepší, co napsala. Mám rozečtený další díl (v angličtině) a ten je zajímavější. Tajemství pomocnice je vlastně trochu obehraná písnička, v podstatě opakovaně rozvíjí motiv z úvodní knížky série, a působí trochu epizodně, jako díl televizního Věřte nevěřte. Pořád tu ale máme velkou porci mcfaddenovské čtivosti a ta to vynahrazuje. Za mě by mohla Freida psát víc, řekněme jedna nová knížka na pultech každý pátek a vůbec bych si nestěžoval...
Jak u prvního, tak i u druhého dílu musím obdivovat originální obálky. Moc se mi líbí, že k sobě takhle krásně pasují a že klíčová dírka na přebalu zůstala i tentokrát. Autorku jsem si zamilovala, tohle byla další kniha, na kterou jsem se moc těšila a věděla jsem, že se mi bude moc líbit.
A nezklamala!
Jedná se o pokračování úspěšného psychothrilleru, kdy hlavní hrdinka Millie opět pracuje jako pomocnice u rodiny, tentokrát se ocitá u bohatých manželů Garrickových. Zpočátku se zdá, že našla ideální zaměstnání, avšak brzy začne odhalovat znepokojivá tajemství této rodiny.
Dále zjišťujeme, že i Millie se chce posunout, studuje školu – sociální obor, aby mohla pomáhat a né jen díky svému rejstříku posluhovat u boháčů.
Mezitím nahlížíme i do jejího osobního vztahu s partnerem, to byly taky zajímavé scény.
Nebudu lhát, že jsem nečekala na twist – ještě jsem si sama pro sebe říkala, že tentokrát mě Freida nepřeveze. No, co si budem, netušila jsem nic. Opět mě napadaly všechny konspirační teorie, které si lze jen vymyslet, ale moje hlava na to nemá. Dostala jsem přesně to, co jsem potřebovala a až zase něco dalšího od ní vyjde, určitě si moc ráda přečtu. Parádní psychologický thriller, který by neměl uniknout pozornosti fanoušků napínavých příběhů. Doporučuji.
No... Jednu chvíli jsem si říkala, že ještě na jedné stránce bude napsáno 'už mu to povím'... 'musím mu všechno říct', tak už tu knížku opravdu zahodim... Pak už to mělo spád a i když mě napadlo jak co kdo, bylo to dobré.
Druhý díl napínavější než první!!! Poslouchala jsem audio a nešlo od toho odejít:D. Netrpělivě vyhlížím pokračování.
Druhý díl byl stejně čtivý, jako první. Autorka má opravdu schopnost vytvořit napínavou atmosféru, kdy začnu podezírat snad úplně každou postavu, protože se všechny chovají svým způsobem podezřele. První část vyprávěná Millie, byla pro mě bez chyby, nemohla jsem knihu odložit, napnutá jak kšandy. Bohužel mi to trochu pokazila ta druhá půlka, kde se odhalí z pohledu druhé postavy, jak to všechno bylo. Tím, že to byl již druhý díl (kdy první mě naprosto odrovnal), tak jsem dopředu věděla, co od autorky čekat a z rozzuzlení jsem nebyla téměř vůbec překvapená.
U čeho maličko skřípu zuby, jsou závěry, které jsou moc za mě moc jednoduché a přitažené za vlasy, ale i tak se mi autorčiny knížky čtou tak dobře, že mi to po dočtení v celkové rovině vlastně tolik nevadí.
Druhý díl jsem stejně jako první přečetla za dva večery. Mám pocit, že první díl se mi líbil o něco víc. Hodnotím pozitivně, ale kdyby měl snad někdy v budoucnu vyjít další díl, tak už asi nepotřebuji. Přiběh s touto tématikou se pak vlastně více méně opakuje
- nic není tak jak se v první půlce knihy zda. Nastane obrovský zlom - všechno je jinak.
U mě zůstává TOP kniha Služebná.
partnerské vztahy americká literatura rodinné vztahy psychologické thrillery rodinná tajemství thrillery pro ženy americké rományAutorovy další knížky
2023 | Pomocnice |
2024 | Za zamčenými dveřmi |
2024 | Tajemství pomocnice |
2023 | Anatómia lží |
2024 | Profesorka |
Styl psani autorky je presne muj salek caje. Dala bych 4,5*
Millie zde opet pomaha s domacnosti. A samozrejme to nemuze byt “normalni rodina. Je opravdu Wendy obet? A co Douglas? Je to zly, manipulativni manzel, ktery tyra svou zenu?
A je Brock ten pravy pritel pro budoucnost, kdyz nevi o Millie nic z minulosti?
Super cteni, i kdyz prvni kniha se mi libila o trosicku vice.