Popel Londýna
Andrew Taylor
Řádění vraha na pozadí ničivého požáru Strhující krimi v historických kulisách Londýna Londýn, 1666. Plameny dosud největšího požáru v historii Londýna zachvátily katedrálu sv. Pavla a odkrývají tajemství, která měla zůstat skrytá. Uprostřed chaosu nalézáme mrtvolu muže se svázanýma rukama za zády a bodnými ranami na krku. Jak ale najít vraha, když většina obyvatel sama bojuje o přežití? Všemu přihlíží James Marwood, syn odsouzeného zrádce a neochotný vládní informátor, který je donucen pachatele najít. Marwood je brzy vehnán do mimořádného nebezpečí, ale i náruče záhadné mladé ženy, kterou před plameny zachránil. Řádění vraha však ještě není u konce a další oběť na sebe nenechá dlouho čekat. Andrew Taylor je nejuznávanějším britským autorem žánru historické krimi.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2017 , PráhOriginální název:
Ashes of London, 2017
Scotland Yard, založený v roce 1829, vyšetřuje vraždu v Londýně už v roce 1666 a ještě k tomu v City, kde Metropolitní policie neměla nikdy v historii Anglie žádnou pravomoc? Nedělá tohle z historického románu spíš historickou sci-fi?
Odpočinková, příjemná, kniha. Uhlazené vyprávění. Žádné extravagance, nic nechutného. Za pár dní přečteno. Takže jsem spokojená, přesně tohle jsem od dalšího historického románu AT čekala a čas strávený s knihou jsem si užila.
Historický román s detektivní zápletkou. Té historie bych si já osobně představovala víc. Vpodstatě o požáru je psáno jen několik málo stran, což mě mrzí, protože kniha je celkově docela bichlička o nějakých 417 stranách. A vyšetřování.....ale jo, nebylo to špatné.
Spokojenost. Svižně napsané, zajímavý děj a atmosféra města postiženého katastrofou, zasazeno do "neokoukané" doby (už se mi celkem zajídají knihy z Anglie Jindřicha Osmého, a tohle - sláva! - je změna). Vzdor vraždám nejde o detektivku, zjištění vraha je spíš vedlejším motivem knihy. A musím pochválit grafickou podobu knihy - obálka na první pohled zaujme a podobné je to s vnitřním členěním kapitol. Jen korektury to chtělo pečlivější.
Výborně vykreslená atmosféra Londýna roku 1666. A to nejen požár, ale i běžný život lidí. Pokud máte pocit, že žijete ve špatné době, přečtěte si tento román.
Knihu jsem vůbec nebral jako detektivku, spíš jako historický román, který ozřejmí to, co se v učebnicích dějepisu skrývá za jednoduchou větou "restaurace monarchie"...
Cesta zpátky časem až do roku 1666, kdy Londýn postihl zničující požár. Detektivní, až skoro politická zápletka na pozadí těchto tragických událostí (a především jejích následků) je velmi čtivá a zajímavá. Čtenář se dostane mezi ty nejvíce privilegované a zároveň i mezi chudinu, dozví se něco o životě v té době. Já ocenila především stravitelnost knihy, protože historickým románům příliš neholduji a celkem se v historii moc nevyznám. Kniha se mi moc líbila, ale podruhé už ji číst nemusím, trhák na pět hvězdiček to není.
Londýn žhářství požáry historické detektivky historické romány podle skutečných událostí
2012 | Anatomie duchů |
2016 | Němý |
2017 | Popel Londýna |
2012 | Malý Američan |
Oddychovka, u které moc nemusíte přemýšlet. Historické detektivky mám ráda, hlavně, když je prostředí hezky popsané a postavy sympatické. Hodnotím třemi hvězdami.