Popel ve větru
Kathleen E. Woodiwiss
1863 New Orleans Válka Severu proti Jihu. Amerika, New Orleans. Široká blátivá řeka šplouchala s klamnou leností na nábřeží a těžce naložený říční člun si hledal cestu mezi skupinami válečných lodí Unie. Jeho cesta byla u konce. Alaina MacGarenová přišla ve válce o rodinu, domov, o veškerý majetek. A navíc byla neprávem obviněna z vraždy, loupeže a vyzvědačství. Na její dopadení vypsali Seveřané vysokou odměnu a Alaině nezbývá nic jiného, než se skrývat. V chlapeckých šatech se vydává do New Orleansu, sežene si práci v nemocnici a jako chlapec se seznamuje se seveřanským lékařem, kapitánem Colem Latimerem. Její nenávist k Seveřanům se od počátku odráží i ve vztahu k mladému lékaři. Jak ale pomalu plyne čas a Alaina má možnost pozorovat ho při práci, když vidí jeho smysl pro spravedlnost, její pocity se mění a ona si jen nerada přiznává, že se zamilovala do seveřanského důstojníka. V chlapeckých šatech ale může jen těžko očekávat, že její láska bude opětována… Dramatická zápletka, romantická láska a výstižně vykreslené vztahy mezi lidmi, kteří po skončení války musí zapomenout, že byli protivníky, a naučit se žít spolu v míru, předurčuje tento román k tomu, aby zaujal i pobavil čtenáře.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2000 , Knižní klubOriginální název:
Ashes in the Wind, 1979
(SPOILER)
Zkrátila bych to. Z pěti set padesáti stránek na... řekněme tři sta - tři sta padesát. Pak by to mohlo mít až strhující tempo.
Přišlo mi velmi nepravděpodobné, že by se tak krásná a velmi ženská osoba mohla bez problémů vydávat za kluka jen díky špinavému obličeji a volnému chlapeckému oblečení, ale budiž. To, že si oné noci hrála na kurtizánu mi také nepřipadalo moc chytré a také se jí to moc nevyplatilo.
Většina knihy je ale zajímavá, děj dokáže udržet čtenářovu pozornost a ačkoliv je to romantický příběh, rozhodně to není typická červená knihovna.
Moc pěkný příběh, docela dobrodružný a napínavý, ale jsem se i zasmála a i slza ukápla. Autorka rozhodně nesklamala.
Moja obľúbená autorka a knihu som si prečítala opäť kvôli výzve. Je tu romantika, dobrodružstvo, napätie. Doporučujem.
Romantický příběh na pozadí války Severu proti Jihu, bavilo mě to, bylo to místy humorné, místy i napínavé, byť chvílemi trochu překombinované, a ztrácela jsem se v popisech, co který generál udělal, protože jsem neměla tušení, který bojuje za jakou stranu, ale jinak dobrý. Taková trochu propracovanější červená knihovna se snahou o hlubší sdělení (strasti války, že vojáci jsou taky jen lidi, i když bojují na opačné straně a tak).
Krásně psaná romantická knížka, samozřejmě se šťastným koncem. V jednu chvíli jsem měla strach, že hlavní hrdinové si kvůli své tvrdohlavosti a neschopnosti si vyznat to, co mají v srdci, už nebudou moci být šťastní, ale samozřejmě, je to romantická knížka, takže vše dopadne tak, jak má, hlavně díky přátelům. Mohu jen doporučit.
Tak tu by som dala kludne aj 10 hviezd. Nádherné!!! Mne pripadal zbytocne zdlhavy úvod,kym sa dali veci do pohybu a tiez potom po opatovnom stretnuti im na moj vkus pridlho trvalo,kym sa zblizili. Ale tazky zivot a drsnost tej doby im nedavala velmi na výber. Hlavna hrdinka mi pripominala trochu Scarlett z Odviate vetrom, obcas trochu zbrkla,ale zaroven neskutocne silna zena.
Aj ma to prinutilo uvazovat,preco v dnesnej dobe je tolko depresii, ked v porovnani so zivotom vo vojnovej dobe su tie nase zivoty omnoho lahsie. Možno ľudia v tej dobe boli vojnou zoceleni a strach,hlad,zima a masové straty blízkych ich naucili viac vazit si a milovat zivot? Hm, neviem....
První část knihy pro mě měla spád a děj a dala bych za ní klidně pět hvězd, zato druhá se mi neskutečně vlekla a místy jsem se opravdu do čtení až nutila (na můj vkus moc “červená knihovna”). Z toho důvodu hodnotím průměrem, nicméně kdo má rád romantické zápletky, přijde si určitě na své.
Pokud hledáte instantní příběh s jednoduchou zápletkou, po této knize nesahejte. Spletitý děj tohoto historického romantického románu se odehrává po několik let na pozadí války Severu proti Jihu. Krásná Alana unikla před nenáviděnými modrokabátníky a musela se skrývat. Vybrala si převlek špinavého výrostka a přizpůsobila tomu i svou mluvu. Její život se začíná proplétat s Yankeem kapitánem doktorem Colem Latimerem. Děj rozhýbe proradná sestřenice Roberta a pak také rádoby Francouz Jacques, typ pěkného hajzlíka, který děj neopustí až do posledních stránek.
Příběh jsem si opravdu užila a díky tloušťce knihy se nedala zvládnout na jeden zátah. Už dlouho jsem se tak netěšila, že se zase začtu. Příjemná romantika a uvěřitelný historický děj. Autorka umí popsat skvěle i věci, které nechcete, aby se v ději staly. Tomu se říká dobrá spisovatelka. Už se těším na některý z jejich dalších příběhů!
Dnes bych to už nazvala historickým románem a po právu má vysoké hodnocení. Kniha se velice dobře četla, mělo to spád a dějová linka válka Severu proti Jihu neměla chybu. Nadchlo mě i to, že není vše takové jak by se na první pohled zdálo. Ukázalo se to i v představě Alainy, kdy nenáviděla seveřany a nakonec se do jednoho zamiluje. Pochopí, že ne všichni jsou takový, jak si původně myslela.
Opět něco neuvěřitelného! Jako většina knih autorky je Popel ve větru neskutečně propracovaný a velice obsáhlý - a přitom ten rozsah čtivosti nijak neubližuje.
Některé motivy se tedy stoprocentně opakují (první noc hlavních hrdinů), ale ta dějovost to vynahrazuje.
Cole byl skvělý (až na svou neschopnost jakékoliv akce a obrany pokud jde o záležitost s Robertou) a Alaina obdivuhodná a silná žena.
Při čtení jsem hltala stránky a jela přes noc, abych to dala na jeden zátah :-)
"A pro lásku je nejdůležitější, aby ji člověk neschovával v srdci. Musí ji sdílet nebo zvadne!"
Příběh Alainy a Colea je zasazen do zajímavého období války Severu proti Jihu. Zápletka je docela komplexní, mohla by vydat na více příběhů, avšak autorka se tímto staví s logickým přístupem k náročným situacím. Ve složité době neexistuje jednoduché řešení.
Cesta, kterou musí hlavní hrdinové ujít, aby překonali překážky znepřátelených stran a předsudky protilehlých povah, je popsána velmi hezky. Oba jsou sympatičtí, společně dost hašteřiví. Ostatní postavy jsou poutavě popsané, i když výrazně rozdělené do 'naprosto dobré' a 'naprosto zkažené' lidské povahy. Ale tohle je spíš charakteristika všech knih autorky.
S vývojem vztahu mezi hlavními hrdiny může čtenář sledovat dějství v bojích zeměpisně a historicky, přičemž si dovede udělat přesný obrázek o vlivu války na každodenní život obyvatel území. To hodnotím velice kladně. Snahou o popis však lehce pokulhává plynulost příběhu. Bylo pro mě občas obtížné sledovat tok, který přeskakuje z události na událost bez dostatečné spojitosti.
I přes některé výtky tento příběh nebyl přečtený poprvé, ani naposled.
Krásný příběh z období války Jihu proti Severu. Knížka je opravdu obsáhlá, asi o třetinu bych jí zkrátila, ale i tak vřele doporučuji! Tato autorka je prostě zárukou skvělé četby.
Kniha byla hezká. Místy trochu neuvěřitelná a místy se děj trochu táhl.
SPOILER: Třeba na začátku knihy kdy dlouho hrála Alaina kluka a Cole neměl vůbec tušení mi přijde moc. Nebo v druhé části kdy kolem sebe děsně dlouho krouží, oba se milujou, ale ani jeden to o druhém netuší. To bych asi trochu zkrátila. Ale závěr se mi líbil. Jako odpočinková četba je to dobrá volba.
Začátek dobré, proto dávám jednu hvězdičku, ale když se děj dostal k jisté svatbě, knihu jsem přestala číst, protože mi to prostě nesedlo.
Naprosto úžasný a strhující děj! Tuhle knihu jsem již četla také podruhé, ale nepřestává mě bavit a ohromovat! :) Úžasně napsané, děj... áááá... nemám prostě slov. Někdy mě Alaina se svou hrdostí štvala, ale bylo jasné, proč se tak chovala a bylo hezké vidět, že se charaktery postav držely až do samotného konce. Líbil se mi její vztah s Colem a nejednou jsem se u situací bavila. Určitě brzy zase po knize sáhnu, stejně jako po knize Plamen a květ.
Rozhodla jsem se rozšířit řady romantických autorek, které znám a dobře jsem udělala. Paní spisovatelka píše svižně, příběh má dobrodružný děj, zajímavé prostředí (události kolem války Severu proti Jihu). V novém vydání obálky mnohem více odrážejí spíše jemnější romantickou linku a jsou krásné, škoda, že se tady zobrazují ty staré přebaly, které by mohly někoho odradit. V první polovině knihy sleduje čtenář dobrodružství mnoha postav. V druhé polovině kniha trošku ztratila na dramatičnosti a popravdě mě dohady ústřední dvojice přišly trochu zbytečně rozvláčné. Ale i ta pomalejší část knihy se četla dobře. A v poslední třetině opět výrazně přibylo děje. V rámci žánru romantické literatury určitě doporučuji a přečtu si i další knihy autorky. Pokud ale čekáte romantiku a žár na každé straně, mohl by vás odradit ten dobrodružstvím nabitý příběh. Já mám tento žánr raději a autorka mě mile překvapila.
19. století historické romance
2000 | Květy na vodě |
1999 | Krásná zajatkyně |
1996 | Plamen a květ |
2000 | Plamen v srdci |
2000 | Leopard a orchidej |
Tuto knihu jsem četla už před lety a nyní jsem si ji přečetla znovu. To kouzlo se možná tak trochu vytratilo, přece jenom už ani já nejsem to mladé, naivní děvče - ale stále je to krásná, romantická kniha, která se mi moc líbila.