Popel všechny zarovná
Dominik Dán
Vražda staré ženy, která byla brutálně rozsekána mačetou, a smrt mafiána, od které vedou stopy k tajným službám. Nový detektivní román Dominika Dána pojednává o dvou zločinech, kniha je plná pochybných kreatur, mafiánů a tajných agentů. Autorovy dvacetileté zkušenosti jí dodávají na věrohodnosti. Najdete v ní skutečnosti, při nichž zamrazí a jež by raději měly být fikcí. A naopak literární fikce působí díky znalosti policejní práce autenticky. Vše vypadá tak věrohodně, že už je pouze na čtenáři, co budete pokládat za realitu a co za fikci.... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura slovenská
Vydáno: 2015 , Slovart (ČR)Originální název:
Popol všetkých zarovná, 2005
Slovenský detektívny zázrak?
Autora mi odporučila kolegyňa z práce, následne aj neter, preto som pristúpil k pokusu o zoznámenie s Dominikom Dánom prostredníctvom jeho prvého detektívneho príbehu…
Toľko chvály a pri tej publicite, akej sa autorovi dostáva, to vyzerá dosť podozrivo. Každá palica má totiž dva konce. Jedno však viem určite – v druhom živote chcem byť detektívom; pomaly každý deň iná baba v posteli, to sa len tak nevidí.
...a ja zostanem pevnými nohami na zemi.
Výrazy jako: šel si vyklepat pytlík, apodobně se to v knize jen hemžilo. Samé silácké řeči, celé to bylo takové šovinistické a sexistické. Až tak, že když zaznělo, že měl vytasit nádobíčko na píchání, nejdřív jsem si představila něco jiného ... no, pardon, no :-)) ale teprve potom mi došlo, že se jedná o drogového dealera a bude to teda asi - no nádobíčko, no :-). Vyšetřování zločinů se prolíná s minulostí, občas jsem měla problém se zorientovat. Případ s mafií mi přišel dost nepřehledný a zpočátku jsem se ztrácela, o čem že to tam vlastně mluví, kdo koho obral nebo oddělal atd, naštěstí se to tam pak ještě několikrát opakuje. Navíc ta slengová řeč podsvětí byla divná, jestli takhle se mluví mezi zločinci, tak je to až směšné, což ale třeba není vina autora, to může jít za překladatelem. Jinak ten jejich humor mě moc nebere, občas mi bylo za ty policajty až trapně. S Goffou se to prostě nedá srovnat. Abych ale jenom nehaněla, líbilo se mi, jak byl dodržen celý koncept vyprávění a postupně s každým dnem přibývalo napětí, až nakonec v pátek všechno vygraduje, paradoxně zrovna v pátek, když je to vlastně malá sobota :-) Od konce jsem hodně očekávala a konec nezklamal!
Přečetla jsem si ji podruhé, připoměla si co znamená třípísmenkoví a ta vražda staré paní, to zabolelo. Chudák Krauz, ten si užil strasti i slasti , no když je někdo moc aktivní..
Mám od Dominika Dána přečteno již několik knih, tato " Popel všechny zarovná " poslouchám jako audioknihu a je to pro mě zatím nejlepší díl, ale ještě jich mám hodně před sebou. Vynikající je Marian Geišberg, který knihu načetl.
Nalákalo mě téma 90tek, které jsem osobně prožil. Bohužel tahle kniha se nepovedla. Není v ní ani tolik zajímavého vyšetřování, zato spousty "špičkování" mezi vyšetřujícími a siláckých řečí při komunikaci s podezřelými. A závěr (Krauzův únos + jeho osvobození + pan Novák) si snad ani nezaslouží objevit se v aspoň trochu seriózní české detektivce. Nebavilo mě to i díky tomu, že je kniha celkem zmatečná a přeskakuje z jedné události na jinou a zpět. Navíc se - u Dána netradičně - velice špatně čte, musel jsem se jí doslova prokousávat. Zklamání.
Zatím jediná Dánovka, která se mi blbě četla, né, že by příběh byl špatný jen ten styl nebyl ono, místy to prostě nebavilo
Po dlouhé době jsem se pustila do knihy ve slovenštině.
Dominik Dán psát umí. Poutavě popisuje jakoby fiktivní příběh, jehož značná část pro pamětníky devadesátých let zavání realitou.
Čtení mi kazilo několikeré zbytečné vracení k babce na pitevním stole, vždy jsem si nejprve myslela, že jde o nový případ. Také přeskakování ze současnosti do minulosti nebylo přehledné a mátlo.
Škoda, jinak bych si čtení mnohem víc užila.
Trochu mi vadilo tzv. preskakovani v příběhu. Kniha má být fikcí ale během poslechu jsem se nemohla zbavit pocitu, že přesně takto to v 90.letech fungovalo
Moje druhá dánovka, když jsem se po o dost lepším Rudém kapitánovi rozhodl začít od začátku, ale... start je to nic moc, hlavně to ústřední duo mně přijde jako poněkud stereotypní, polovina času na scéně jsou u nich popisky kolik toho kde vypili a kolik bab se jim samo vrhlo do náruče. Samotný vyšetřování není až tak zajímavý, proto to tím víc bije do očí. S Dánem to zkusím i dál, ale nebude to bez jistýho váhání.
Pri čítaní som sa opäť preniesla o dvadsaťsedem rokov späť kedy u nás rezonovali udalosti ohľadom zavlečenia prezidentovho syna.
V tejto knihe je fikcia vylíčená až mrazivo autentický, kde perfektne zachytená politická atmosféra a panujúce vtedajšie spoločenské pomery dodávajú knihe aj úplne inú dimenziu.
Mě se kniha moc líbila. Chci se pustit do Dána od začátku a chvíli mi trvalo než jsem ji sehnala. I když příběh má být fikcí, já jsem věřila, že se všechno stalo a věřím tomu dál. Myslím, že autorův styl mi bude vyhovovat, protože mám ráda klasické detektivky. A těším se na další.
I mě nalákalo vysoké hodnocení a zajímavé téma,které kdysi hýbalo politickou scénou na Slovensku.
Ze začátku jsem byla spokojená . Bavilo mě špičkování hlavních vyšetřovatelů .
Stále jsem sice čekala ,kdy se začne řešit únos a ono pořád nic.
Nakonec jsem si asi v polovině řekla,že jsem naletěla a knihu odložila s tím,že zkusím další knihu.
Vím,že když jsem knihu nedočetla neměla bych ji asi hodnotit ,ale nedá mi to :-)
Výborné hodnocení knih pana Dána mě nalákalo ke koupi jedné z nich - a protože mám ráda, když jdou věci popořádku, začala jsem první v sérii. Asi to byla chyba. Politická situace devadesátek na Slovensku už je pryč, pamatuju si na ni jenom matně, takže souvislosti už mi unikaly. Střídání časových rovin mě mátlo, a paradoxně mě nejvíc zaujala jednoduchá linka vraždy staré paní. Bůhví proč jsem si myslela, že nějak bude s podsvětím souviset, ale byla asi jen na dokreslení “normální” práce na oddělení vražd…? Sarkasmus a černý humor mi nevadil, horší to bylo s polovičatým překladem, možná by nebylo od věci sáhnout po originále, snad by v něm bylo i méně gramatických chyb. Dočetla jsem až do konce, ale moc mě to nebavilo a závěr mě dost zklamal. Možná dám ještě nějakému dílu série šanci, ale určitě ne hned.
Nová séria a vyzerá to na zásah do čierneho. Neviem prečo som sa Dánovi doteraz vyhýbal, táto kniha je veľmi čítavá. Hoci som po pri vzniku republiky ešte len ťahal káčera po dvore, atmosféra je podľa mňa skvele vykreslená. Postavy policajtov majú výborný potenciál a sú prekvapivo veľmi vtipní. Teším sa na ďalší diel.
Moje prvni setkani s knizni podobou detektivek Dominika Dana. Mam za sebou par audioknih ve slovenstine a Krauze jsem si prakticky zamilovala :) Proto jsem se rozhodla postupne si precist Danovu serii o Nasem Meste, chronologicky, jak ji napsal.
Popel vsechny zarovna je velmi hutna knizka. Obsahove i jazykove :)) vulgarismy mi ale vubec nevadi, sedi to k charakteru postav, prostredi a je to vtipne.
Jen jsem tu knizku precetla az prekvapive pomalu, prave diky velkemu mnozstvi faktu a prirovnani. Trosku jsem se chvilemi ztracela v tom preskakovani dejove linky z podzimu na jaro a naopak. Hlavne na zacatku to bylo trosku na muj vkus zmatene, ale asi autoruv zamer..
jinak skvela knizka, z politickych pletich az mrazi….
Protože čtu knihy, tak jak se odehrávají v čase, tak jsem měla možnost porovnat první autorovo dílo a poslední autorovo dílo. A musím říct, že je to zajímavý pohled.
Tato první autorova kniha je jinačí více popisná než předchozí díly, které jsem četla. Docela mi nadbývalo neustálé probírání politiky a málo řešení vražd, ale chápu, co chtěl autor napsat a chápu to. Jdu číst další díl.
Mám ráda kriminálky s politickým podtextem a v tomto případě se mi jeví, ze autor má román docela slušně vyfutrovaný fakty, potud dobré. Paralelní vražda staré paní byl příběh poněkud jednodušší, ale budiž. Co mi vadí, je poněkud buranský způsob psaní, ustavičná ne vždy úplně vtipná přirovnání. Velké množství nejrůznějších rádoby chlapských narážek a sexistických poznámek sa mi videlo, ako hovoria bývalí bratia Slováci, trocha nasilu. Propletenci politiky, tzv. bezpečnostních složek, zákonodárné i soudní moci, ekonomiky a podsvětí věřím a i když jsem popisovanou dobu zažila a leccos i tom vim (jakož i o současné politické praxi), nemohu se s tím smířit a nemyslím, že je to za námi. Ale nic jiného mi nezbývá. Kniha je celkem čtivá, možná časem od autora ještě něco zkusim, samozřejmě ve slovenštině, to mě baví. Raňajky, desiata a olovrant _ neškodí procvičit!
Byť první kniha série, četla jsem jí až nyní, když už mám pár "dánovek" přečtených. A to je dobře. V tomto díle je více politiky a méně humoru. Za mě to mám raději opačně.
Tak jsem se dostala ve svém chronologickém čtení k první vydané knize DD. Krauz s Fischerem se pouštějí do vyšetřování vraždy Malého Pavúka a tím se dostanou do velice komplikované a nezáviděníhodné situace. Na pozadí mafiánských válek, vysoké politiky a praktik tajné policie se snaží zjistit a prokázat pravdu a tím se sami vystavují velkému nebezpečí. Paralelně s tímto příběhem se odehrává taky vyšetřovaní vraždy babičky. Knihu jsem si opravdu užila a jdu na další v pořadí.
2016 | Smrť na druhom brehu |
2007 | Cela číslo 17 |
2005 | Popol všetkých zarovná |
2012 | Uzol |
2013 | Básnik |
První knížka od Dominika Dána, ale bohužel jsem nedočetla. Vůbec mě nebavilo popisování propojení s bývalými kamarády z dětství, mafiánské praktiky, únosy politiků atd. Většinou knihy neodkládám, ale s tímhle jsem nechtěla ztrácet čas.