Popelářské pohádky

Popelářské pohádky
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494400/bmid_popelarske-pohadky-rUC-494400.jpg 4 19 19

Dvacet pohádkových příběhů, ve kterých mají hlavní roli nejen popeláři, popelnice a kontejnery, ale také pohádkové postavy. Přečtěte si o boji zvířátek s lesní skládkou, doktorovi léčícím popelnice nebo o rozčileném papírovém hasiči, který chtěl zachránit princeznu. A jsou popeláři lepší kouzelníci než čarodějové? Na to vám odpoví pohádkové vyprávění.... celý text

Turmee
10.01.2025 3 z 5

Téma nás zaujalo, protože Hasičské pohádky měly u dětí úspěch. Popelářské ale byly mírným zklamáním. Kromě překlepů a Lucipera jsou v příbězích poučné myšlenky nacpány hodně na sílu a některé pohádky nedávají moc smysl.

1Listicka
03.10.2024 1 z 5

Kniha totálně zklamala. Zajímavý název. Pohádky otřesné. Pospíšilová psát umí, ale měla by se zaměřit na kvalitu pohádek, nikoliv kvantitu. Chrlí cca deset knih ročně. Stačily by dvě, ale kvalitní.

mončičák42
25.09.2024 5 z 5

Naše první knížka od autorky a byli jsme oba nadšení! Ideální délka jednotlivých kapitol pro čtení před spaním. Veselé, barevné, poučné! Popelářské rady - výstižné. Určitě se poohlédneme po další autorčině tvorbě.

Malinali
15.08.2024 5 z 5

Krásné pohádky s ponaučením. Synovi se moc líbily. Vhodné i pro začínající čtenáře.

kikies
14.08.2024 2 z 5

Knížka mě původně velice zaujala, ale zřejmě jsem očekávala více. Autorka má určitě řadu lepších děl. Pohádky byly takové nemastné neslané - děti však bavily více, než jsem čekala. Příběhy děti určitě něco naučí o ekologii a třídění, ale já se už asi pomalu podívám po další autorce, po několika přečtených knihách, které mě zpočátku nadchly, mi přijde už její tvorba nějaká vyčerpaná a vyčpělá...

Luciluc
21.06.2024 3 z 5

Knížka čtená dceři. Pohádky jsem pořizovala už před dlouhou dobou (děti je ale dostaly až teď k narozeninám), to jsem autorku ještě neznala. Až po několika dalších knihách, které jsme si od ní půjčily z knihovny, jsem zjistila, že mi její psaní příliš nevyhovuje. Ale musím říct, že Popelářské pohádky byly jedny z těch lepších. Některé pohádky byly dobré, jiné slabší. Každá kapitola na konci obsahuje popelářskou radu v oblasti třídění odpadu. Ilustrace jsou průměrné. Kapitoly tak akorát dlouhé, většinou jsme před spaním četly dvě za sebou. Úplně na konci je seznam některých věcí (nedopalek cigarety, igelitový sáček, dětské jednorázové pleny, tužkové baterie,…) a údaj jak dlouho se rozkládají v přírodě, a namalované jednotlivé typy popelnic, děti je tak vidí hezky u sebe pohromadě. Knížka má určitě edukativní charakter, to je její plus, ale jednotlivé pohádky v paměti na dlouho neuvíznout. Pohádka o vojákovi, který trpí posttraumatickou stresovou poruchou byla těžší na vysvětlování. Hodnotím jako průměr.

kristyna.havlov
18.01.2023 4 z 5

Pěkná dětská kniha ohledně tématiky ekologie/třídění odpadků. Krásné ilustrace, text je větší, aby ho mohli číst děti, příběhy jsou akorát dlouhé (cca 3-4 stránky jeden příběh). Na konci příběhu je vždycky i ,popelářska rada, ohledně třídění odpadků (spíš takové poučení z příběhu)

iskrizka
19.12.2022 4 z 5

Mám rada detské knihy, ktoré hravou, nenásilnou formou prilbližujú deťom dôležité témy. Smetiarske rozprávky sú presne taký typ knižky.
Obsahuje krátke príbehy na tému recyklácie, a správneho zaobchádzania s odpadom. Na konci každej roprávočky ponúka autorka "smetiarsku radu", a dáva tak čitateľovi návod, ako sa vyhnúť chybám a postupovať pri triedení smetí správne. Robí to však nenásilne, bez agresívneho poučovania.

Je to pekne napísané, príbehy nie sú náročné, čítajú sa ľahko a sú doplnené veselými ilustráciami.
Úplne na konci nájdete aj stranu s prehľadom, ako dlho sa niektoré druhy materiálov rozkladajú v prírode.

Mne sa kniha zdá ideálna asi tak pre prvý stupeň ZŠ, ale určite rozprávky zvládnu spolu s rodičom aj mladšie deti.
Ideálny darček pre decká, ak s nimi chcete trochu načrieť tému životného prostredia, alebo ich len naučiť, ako sa zodpovedne postaviť k odpadu

lucakuca
17.12.2022 5 z 5

Popelářské pohádky se vážně povedly!
Pobaví, dojmou, poučí a naučí!
Je to skvěle vykoumané. Každý kontejner má svoji pohádku s popelářskou radou. Četla jsem jedním dechem.
"Jo, takhle to tedy je.... Hmmm."

MamaKnihomolka
06.07.2022 5 z 5

Kniha od autorky Hasičských pohádek, které jsme se synem přečetli. Možnost přečíst si novinku, tentokrát ze světa popelářů jsem nemohla odmítnout.
Hned co jsem ji synovi ukázala, byl unešený z bohatých a nápaditých ilustrací. Obrázky jsou opravdu nádherné a celkově detailní grafika knihy je opravdu povedená.
•••
Kniha obsahuje dvacet příběhů, ve kterých se kromě popelářů nacházejí čerti, vodníci, čarodějnice i popelnicoví skřítci a další. Každá pohádka je tak akorát dlouhá, že dítě neztratí pozornost a jejich obsah je nejen pohádkový, ale také poučný a podán takovým způsobem, který dítě snadno pochopí. Jako např.: černé skládky, přeplňování popelnic nebo samotné správné třídění odpadu. A na konci každé z nich, je dokonce popelářská rada jak si správně s odpadem poradit.
•••
Dovolím si říct, že kniha je pro širokou věkovou skupinu. Určitě si z ní něco vezme můj čtyřletý syn, něco i desetileté dítě a něco jsem si dokonce vzala i já.
Opravdu tuto i Hasičské pohádky velmi doporučuji. Autorka má na kontě ještě Záchranářské pohádky a Policejní. Věřím, že budou stejně tak dobré.