Poprava
Yrsa Sigurðardóttir
Freyja & Huldar série
Na ponurých lávových polích nedaleko Reykjavíku stojí popraviště. Z místa, kde dřív končily životy odsouzenců, je dnes turistická atrakce. Nebo spíše byla – až do chladného rána, kdy byl na šibenici po desítkách let nalezen oběšený muž. Co na první pohled vypadá jako sebevražda, se však ukáže být něčím mnohem zlověstnějším – oběšený muž má přímo uprostřed hrudi zaražený hřebík. Policejní tým včetně Huldara má na stole další vraždu. Stín nad celým případem ještě potemní, když se v bytě zavražděného najde opuštěné čtyřleté dítě. Chlapec nemá k mrtvému žádné rodinné vazby a jeho rodiče se nedaří najít. Z obrázků, které si kreslí, je však jasné, že se musel stát svědkem něčeho, z čeho tuhne krev v žilách i zkušeným kriminalistům. Zatímco se detektiv Huldar pouští do pronásledování vraha, dětská psycholožka Freyja se snaží vypátrat chlapcovu rodinu. A během vyšetřování se vynořuje příběh násilí, zlovolné manipulace a kruté pomsty. Ve smrtelném ohrožení je nejspíš víc lidí. Huldar a Freyja se opět pouští do zběsilého závodu s časem.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , MetaforaOriginální název:
Gatið, 2017
Ve srovnání s DNA a Černou dírou ze stejné série, tahle byla zatím nejpovedenější. Ale ještě jsem nečetla Katarzi. Poprava byla čtivá, temná, velký prostor dostalo dost nepříjemné téma. Ale ten závěr? Jako jo, určitě trochu přitažený za vlasy a pravděpodobnost toho všeho ... no, ale proč ne, život přináší různé shody okolností, co běžně nevymyslíte. Ale ten úplný závěr tu knihu položil do jiné roviny, lepší. Trošku se mi pletla jména Siggi, Sibbi a Systa :o) Jinak ráda čtu islandské krimi, takže obecně jména v nich neřeším (a výslovnost už vůbec ne :o) ). Freyja měla trochu míň prostoru. Erlu asi nejsem schopná pochopit, ale právě tím, jaká je, tak to má šmrnc. Huldar teď celkem v pohodě. Humor obstarávala v tomto dílku Saga. Doporučuji.
Na poli krimi stále nadstandard, ale za mě osobně nejslabší díl ze série. Děj je až moc překombinovaný, jedna ze dvou hlavních postav Freya je odsunuta zcela na vedlejší kolej a celý případ je vyřešen v podstatě naprostou náhodou. Autorka v minulých dílech série ukázala svůj literární um a věřím, že tato kniha je jen drobné škobrtnutí a s další knihou o Huldarovi a Freye se dostane zpět na původní úroveň.
Ze třech přečtených dílů zatím Poprava nejlepší. Skvěle se četla a zápletka výtečné vymyšlená. Jen bych už uvítala méně IT technologií v hlavní roli.
Spokojeny. Poslouchal jsem audio a nemohl se odtrhnout. Zaver se mi moc libil, fakt vtipna pointa. Akorat hlavni hrdinove se nejak neposouvaji...
Příběh byl docela dobrý, ale čekal bych víc. Autorku mám moc rád, ale knihy z této nové řady čtu tak nějak z povinnosti. Hlavním hrdinům, nevím proč, nemohu přijít na chuť...
(SPOILER) Pro mě zatím nejslabší díl celé serie Freyja a Huldar. Chvílema mě čtení i nudilo a to se mi u Yrsy zatím nikdy nestalo... Až opět konec nabral na obrátkách, domovníka jsem podezřívla už poměrně dlouho ale "náhodného" komplice jsem teda netypla vůbec. Každopádně na konci do sebe vše hezky zapadlo proto 4 hvězdy.
Tak tento díl mě nějak nebavil. Zápletka nebyla špatná, ale kdyby měla kniha o 200 stránek méně, vyšlo by to na stejno..vše tak nějak o ničem, zdlouhavé, žádné pořádné vyšetřování, takže dočetla jsem, ale dalo to práci..
Snad bude další díl na lepší vlně
Odposlouchán čtvrtý díl ze série a musím uznat , o malý chlup slabší než díly předchozí. Začátek byl velmi slibný, ale postupem to nějak ztrácelo tempo. Navíc Freya tam nedostala tolik prostoru. Cca od poloviny to opět nabíralo na síle a když už jsem tušil kdo co a jak, tak mi moje dedukce Yrsa opět rozkopala a já koukal jako blázen. Za plno to dnes nebude, ale solidních 85% si zaslouží, hlavně kvůli tomu konci.
Tento díl se dobře četl a má velmi zajímavou zápletku. Byla jsem hodně zvědavá, kdo stojí za vraždou a co s tím má společného malý chlapec.
Nicméně mi v celé serii hodně chybí detailní vykresní postav a občas se setkám s tím, že ne všem detailům dokážu uvěřit. Čtvrtý díl serie byl na mne také málo děsivý, jsem od severských krimi zvyklá na mnohem temnější atmosféru. Vraha jsem ale vůbec neodhadla a celý případ byl dobře promyšlený.
Hodnocení: 60 %
Tahle série je opravdu skvělá, moc dobře se to čte a je to napínavé. Tento díl opět nezklamal a odhaluje tak další problém o které se moc nemluví.
Těžko popsat, čím je styl autorky specifický. Pokusím se: nekompromisní pohled na odvrácenou stranu bohaté a prosperující ostrovní společnosti, nenápadný, potměšilý humor, plastický popis a trvalý vývoj hlavních postav, promyšlené zápletky, relativně malá komunita, kde tykání je normou. To vše na pozadí drsného severského počasí. Nic z toho nechybí ani tentokrát, oba hlavní hrdinové kolem sebe chodí jako nespokojený tygr a naštvaná tygřice, Huldar má ale tentokrát víc práce. Případ je zamotaný, s velmi překvapivým koncem a k tomu ještě nová policejní šéfová je ze všech tygřic ta nejzuřivější.
Už mám v ruce další díl s názvem Panenka.
90 % (zatím 283 hodnotících s průměrem 87 %).
...
Když Freyja před měsícem potřebovala elektrikáře, dostala radu, ať se sama zapíše do kurzu, protože ten pravděpodobně dokončí dřív, než elektrikáře sežene.
...
"Co je k obědu?" Dívka zírala na prázdný kuchyňský stůl a zklamání v její tváři prozradilo, že moc nedoufá, že vůbec něco dostane. Byla chuděrka tak hubená, že by to jistě nebylo poprvé, kdy by se musela obejít bez jídla. Heidrún musela zabrat gumu u tepláků, které jí půjčila.
"Rýžový puding."
Dívku to potěšilo, ale po tváři jí zase přelétly chmury, když se zeptala, jestli na něm bude skořicový cukr. Když Heidrún řekla, že ano, jako by jí z ramen spadlo závaží. Dokonce si začala pobrukovat, zatímco brala misky a pokládala je na stůl.
Pro mě možná nepatrně slabší díl než ty předchozí. Freya má trochu míň prostoru než jindy.
Tak nevím, začátek super, konec taky ušel, ale ta část mezi nimi nic moc. Samé zbytečně žvanění o ničem...
Jakože témata a závěry od prvního dílu - naprostá pecka. Ale jak jsem četla čtvrtou knížku ze série v řadě hned za sebou, měla jsem pocit, že tam bylo až zbytečně moc té ,,vaty” na vyplnění stránek. Ale zase mám strach, že když si dám pauzu a pak se k sérii vrátím, budu mít v postavách už uplnej bordel…. No pokračuju dál :-D
Opet pet hvezd, u Yrsy se proste neda jinak. Co kniha, to velmi vysoky standart, je jedno o jakem tematu zrovna je… Vsechny knihy protina motiv zlocinu na detech, coz je tezke tema a po ctyrech knihach, ktere jsem precetla behem meisce, je mi tezko na dusi…
Ale kazdopadne si opatrim i dalsi dva dily, ktere jsou momentalne na trhu :) Yrsa je pro me jedna z nejlepsicj soucasnych autoru krimi a moc rada ji podporim!
Tak nevím, předchozí díly byly perfektní, ale tady mi nějak vadil styl psaní. Určitě to nebylo překladem, ale spíše autorkou. Ale jinak se jedná o výbornou sérii, takže doporučím i tak k přečtení.
Tato islandská spisovatelka je můj nejnovější objev a tedy musím říct, že jsem si ji hned po první knize zařadil do svých top. Potrpím si na neotřelé konce, a u Yrsy si vážně přijdu na své. Klobouk dolů, kam se hrabou všichni ti mnohem profláknutější seveřané...
Po přečtení třetího dílu jsem si říkala, že je tato série na mě moc brutální, ale uběhly dva roky, a nakonec jsem neodolala a půjčila jsem si v knihovně díl čtvrtý. Rozhodnutí vůbec nelituji, příběh sice začal drsně, ale pak už je to jedno velké napínavé vyšetřování, které ukazuje, že není všechno tak, jak to vypadá. No a na závěr si pro nás Yrsa připravila zase jedno překvapení. Tento díl se mi z celé série zatím líbil nejvíc.
2017 | DNA |
2015 | Pamatuji si vás všechny |
2018 | Černá díra |
2007 | Poslední rituál |
2019 | Katarze |
Zajímavé zvrat a závěr, který hodnotím kladně a nečekaně. Autorce se podařilo uchovávat napětí celou dobu.