Poprava přehled
Yrsa Sigurðardóttir
Freyja & Huldar série
Na ponurých lávových polích nedaleko Reykjavíku stojí popraviště. Z místa, kde dřív končily životy odsouzenců, je dnes turistická atrakce. Nebo spíše byla – až do chladného rána, kdy byl na šibenici po desítkách let nalezen oběšený muž. Co na první pohled vypadá jako sebevražda, se však ukáže být něčím mnohem zlověstnějším – oběšený muž má přímo uprostřed hrudi zaražený hřebík. Policejní tým včetně Huldara má na stole další vraždu. Stín nad celým případem ještě potemní, když se v bytě zavražděného najde opuštěné čtyřleté dítě. Chlapec nemá k mrtvému žádné rodinné vazby a jeho rodiče se nedaří najít. Z obrázků, které si kreslí, je však jasné, že se musel stát svědkem něčeho, z čeho tuhne krev v žilách i zkušeným kriminalistům. Zatímco se detektiv Huldar pouští do pronásledování vraha, dětská psycholožka Freyja se snaží vypátrat chlapcovu rodinu. A během vyšetřování se vynořuje příběh násilí, zlovolné manipulace a kruté pomsty. Ve smrtelném ohrožení je nejspíš víc lidí. Huldar a Freyja se opět pouští do zběsilého závodu s časem.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , MetaforaOriginální název:
Gatið, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poprava. Přihlašte se a napište ho.
Tuhle sérii mám moc ráda, poslouchám audio. Tentokrát jsem byla trochu rozpačitá z konce nekonce... Ale další díl si určitě nenechám ujít.
Super detektivka, které není co vytknout.
Po předchozí špatné zkušenosti s Yrsou jsem měla trošku obavy, abych nenatrefila zase na nějakou duchařinu (Pamatuju si vás všechny), ale tohle bylo bezvadné. Bohužel knihy ze série s Freyou a Huldarem mi přichází pod ruku na přeskáčku, ale ani to mi nevadí. Prostě se jen nechytám v té vztahové lince mezi nimi.
Každopádně - příběh perfektní, dobře vystavěný, čtivě napsaný, tak akorát napínavý, tak akorát překvapivý. Toto je jedna z těch detektivek, které mě nutí číst do půlnoci místo abych šla spát, když ráno vstávám :-).
Knižní novinky (13. týden)
28.03.2021
Kniha Poprava v seznamech
2017 | DNA |
2015 | Pamatuji si vás všechny |
2018 | Černá díra |
2007 | Poslední rituál |
2019 | Katarze |
Knížka se mi líbila. Zajímavý příběh, rychle plynoucí děj, již tradiční třenice mezi hlavními hrdiny. Autorčin zajímavý styl nenechá vydechnout a knížky se těžko odkládají. Pro mě vítaným zpestřením je malá Saga.
Konec jsem tak trochu předvídala, ale jeho podání bylo skvělé.