Portrét starého umelca

Portrét starého umelca
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277464/bmid_portret-stareho-umelca-DbC-277464.jpg 3 28 28

Portrét starého umelca je posledné dielo popredného amerického prozaika Josepha Hellera, ukončené krátko pred smrťou. Je to dojímavá, fascinujúca sonda do myslenia starnúceho spisovateľa, ktorý spätne hodnotí svoj život a hľadá inšpiráciu na svoju novú knihu.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Cesty
Originální název:

Portrait of an Artist, as an Old Man , 2000


více info...

Přidat komentář

PeterPetrik
12.12.2015 2 z 5

Autor ktorý píše o autorovi ktorý píše o autorovy :D,čistý inception. Dojem z knihy mám taký ako písal autor že fakt nemá čo robiť tak musel niečo napísať, z môjho pohľadu veľmi slabé.

Liwilterhage
10.05.2012 3 z 5

Zajímavé úvahy stárnoucího autora, který má před sebou nelehký úkol - napsání alespoň ještě jednoho titulu, který by byl minimálně tak dobrý jako jeho předešlé knihy a byl by především obsahově něčím zcela novým. Jaké to je mít tzv. autorský blok.
Velice mě zaujala prostřední část - přednáška s názvem Literatura zoufalství, protože pokud se nad tím člověk zamyslí, něco na tom bude. A domnívám se, že to platí nejenom v literatuře, nahlédněme například do oblasti hudby. Nic nebudu prozrazovat.
Jelikož se v knize vyskytují autobiografické prvky autora - doporučuji knihu čtenářům, kteří se zajímají o Josepha Hellera více - o jeho život, spisovatelský rozvoj, vývoj. Určitě si ji nevybírejte pokud jste od něho ještě nic nečetli. Spíše si ji nechte až na konec. Jako zakončení jeho tvorby.


Amnesiac
06.08.2011 2 z 5

Pfuuu. Táto kniha na mne nezanechala žiadnu stopu. Sorry

Vavča
30.11.-0001 4 z 5

Naprosto překvapivé bilancování autora, jeho úvahy o sobě, údělu spisovatelů a posuta příkaldů na kterých todokládá jsou geniální, bohužel to zabijí překlad, odoba, která ho dělla nemá vzdlěání v literatuře ao bávám se, že ani v angličtině. Byl bych schopen si s tím poradit lépe, škoda, snad se dočkáme reedice a zodpovědného nakladatele. Jo a ještě něco, tohle není humorná knížka, nýbrrž tragická výpověď, pokud to někdo bere jako komedii, necohopil autora a jeho záměr a měl by se and sebou zamyslet, o co autorovi vlastně šlo, celkem jasně totam říkám, ale znáte to někteří lidi jsou pitomci, nebo se jako pitomci pořád smějí....