Hříchy pro pátera Knoxe

Hříchy pro pátera Knoxe
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405793/bmid_hrichy-pro-patera-knoxe-pcH-405793.png 3 223 223

Jadla
15.03.2022 4 z 5

Moc se mi líbila. Vtipná, snad mohu říci dokonce žertovná. Postavy, které dýchají. A přejete jim kapičku štěstí konečně. I samotný způsob vyprávění se mi zamlouval, nic zbytečně zeširoka, autor se nerozkročil víc, než záhodno, a zároveň není třeba nikam spěchat, žádný nervák. Vlídné počtení.

karel0684
26.12.2021 5 z 5

Na to že kniha je starší jak já, má stále co říci. Jedná se o krásnou ukázku toho, že dobře napsaný příběh je nadčasový. Josefu Škvoreckému se to povedlo výtečně.

Zuzanak4
05.12.2021 5 z 5

Detektivka se vším všudy, vypointované povídky, jedna báseň! :-)

wendulka321
12.11.2021 1 z 5

Došla jsem zhruba do poloviny a tím končím.

iatros
02.04.2021 1 z 5

Seriál, co běžel za mých mladších let v TV se mi líbil, alespoň co si dokážu vybavit, tak jsem si chtěla po Mluvícím balíku naservírovat další dávku nostalgie, ale tentokrát to bylo šlápnutí vedle. Málokdy knihy nedočítám, ale tahle je napsaná tak krkolomným a pro mě zcela nestravitelným jazykem, že jsem ji po nějakém čtvrtém, pátém případu, kdy se moje hlava stále víc zaobírala ani ne tak hledáním vraha jako spíš orientací v tom tak nějak svérázně zmateném a překombinovaném textu, začala považovat za ztrátu času a odložila ji - bohužel ne na později, ale navždy.

Abako
18.10.2020 3 z 5

Pokud čtu nebo se dívám na nějakou detektivku, mám ráda variantu, kdy nevíme, kdo je vrah a patráme spolu s detektivem. Hříchy pro pátera Knoxe to splňují dokonale. Před koncem příběhu máte jako čtenář možnost se zastavit a dedukovat kdo je pachatel, ověřit si svoje logické myšlení. Pamatujete si na televizní podobu téhle knížky se Zlatou Adamovskou a s kouzelným průvodním slovem Dušana Kleina? :-)

Merlinit
03.09.2020 3 z 5

Smutek poručíka Borůvky mám raději. Proč? Možná proto, že se nesnaží oslnit prostředím šantánů a strip-klubů, netlačí do čtenáře těžko uvěřitelný jazyk tohoto pomezí "normálního" světa a světa dětí noci...

Disease
02.09.2020 4 z 5

Je to o něco slabší než Smutek poručíka Borůvky, což je nejspíš způsobeno celkovou koncepcí (Matematikové z Grizzly Drive byli - úmyslně - k nedočtení). Nicméně vše jako vždy zachraňuje Škvoreckého humor a parádně napsané postavy.

terimila
20.06.2020 3 z 5

Škvoreckýho já moc ráda. Když vypráví příběhy o exilu a lidech, kterejch se to dotklo, mluví z toho jakási věrohodnost, posmutnělost a tak vůbec autenticita, která umí chytnout za srdce. A tady ten nádech trošku taky je. Posmutnělej poručík Borůvka, vzpomínající a svérázná Eva, Zuzán s jejím selovníkem, v Itálii provdaná Lubomíra... je to veselý a nad věcí, ale jaksi pod tím je cítit posmutnělost a pocit jakýsi ztráty.
Postavy jsou tedy milý a vyprávěcí styl též. Fajn je i celá myšlenka knížky - jednotlivé detektivní úkoly a prohřešky proti nepsaným pravidlům žánru.
Ale jednotlivé detektivní příběhy jsou šíleně, ale šíleně nevyrovnané. Někde má člověk jasno okamžitě (záhada zamčeného pokoje, vražda na lodi), jinde je to poněkud problém a hřích vede jiným směrem (jsem jediná, kdo byl u první povídky přesvědčen, že zde je hříchem existence o sobě nevědících dvojčat, pročež mi potom hřích "dvojčata/dvojník" scházel v jiném příběhu?). A některý příběhy jsou tak kostrbatý a překonstruovaný, že by na ně na základě četby nepřišel snad ani sám Sherlock - viz šámusové nebo dívčí vyžírací a vypíjecí pomsta.
Víc než tři tedy dát nemůžu. Ale stejně mě těšilo.

Marla
03.02.2020 2 z 5

Perokrista pána, to bylo nudný čtení! Velkej dík Dušanu Kleinovi a Zlatě Adamovský, ponivač ty z toho uďáli stravitelnější záležitost!

koubin007
20.10.2019 2 z 5

Sáhl jsem po knize v touze nasát trochu té nostalgie což se ukázalo jako dobrý nápad. Jako detektivní povídky je kniha průměrná. První 4 povídky mě zaujaly, byly čtivé,vtipné a nápadité. Ale od páté, která byla strašně prekombinovaná až nesmyslná, kniha začne lehce nudit. Děj je zmatený, nepřehledný a evidentně je to autorův záměr. Někdy se dá vrah uhodnout snadno, jindy jste rádi, že se vůbec zorientujete ve spleti postav a různých slovních hříčkách,či nesmyslných vyrazech. Ke konci mě už ta přechytralá Československá emigrantka se svým ženským důvtipem lezla pěkně na nervy. Jako filmový seriál s Adamovskou to působilo věrohodněji.

milary
06.10.2019 1 z 5

Tentokrát mě nezaujal styl, příběhy, ani záměr; snad to potěší někoho jiného...

miloslav0399
02.10.2019 4 z 5

Příběhy jsou většinou dost krkolomné, složité a nevěrohodné, takže nic moc. Základní myšlenka s hříchy proti pravidlům žánru a její přehledné zpracování se mi ovšem moc líbí a za to hvězdičku přidávám.

maryska09
07.07.2019 1 z 5

Z knihy jsem přečetla jen pár prvních příběhů a pak jsem ji musela odložit. Vadil mi styl psaní, podivná, často nespisovná čeština, střídání států, formy vyprávění a nakonec i řešení detektivek, krkolomné i po vysvětlení. V množství postav každého příběhu se jen těžko orientuje. Knihu nedoporučuji.

FlLys
24.04.2019 3 z 5

Potok?!
Eva byla parádní, hned jsem dostala chuť na drink. Občas tedy dedukce byly dost podivné, ale pro pobavení super.

trudoš
21.02.2019 4 z 5

Přestože Josef Škvorecký hned z kraje určí pravidla, jakými se budou jeho detektivky řídit, kvituju s povděkem, že čtenáři následně nedává výhru úplně zadarmo. Schválně předkládá falešné stopy v možnostech autorského hříchu, takže určit ten správný není občas úplně jednoduché, na každý případ totiž vychází tak tři až pět možností. Co mi ovšem vadilo, byla koncepce jednotlivých povídek. Ne to, že je každá jiná, což je naopak plus, ale to, že v každé jde o něco jiného - jednou odhalit vraha, podruhé uhádnout, jak ke zločinu došlo, potřetí určit, jakého prohřešku se tvůrce dopustil. Bohatě bych si vystačil s první variantou, další dvě už byly na můj vkus od věci. Mile mě naopak překvapilo, jak vyprávění funguje v popisech milostných eskapád Evy Adamové, jež jsou mnohem zábavnější než jakákoliv obdoba mužských namlouvacích skopičinek, které povětšinou ve Škvoreckého románech hrají prim. Připočtu-li k tomu perfektní češtinu, je mi až líto, že s rozvernou Evou nevzniklo mnohem víc příběhů.

Vidlička
19.02.2018 2 z 5

Nevím no... těšila jsem se moc, protože ten seriál prostě zbožňuju, ale...
Nejvíc mi asi vadilo pořád to "tělíčko" a "kulička" a to, že se děj odehrává převážně v cizině. Ale zase na druhou stranu Evička měla sem tam dobrou hlášku.
Knížka neurazila, nenadchla... ale na Kleina to prostě nemělo.

akinomV
10.11.2017 3 z 5

Příjemná vzpomínka na seriál (z dob mého dětsví?). Knížka mě trošku zklamala jazykem, často se tam vyskytuje jakože hovorový jazyk s velmi lidovým dialektem či jak to pojmenovat a dost mi to vadilo v plynulosti čtení.

ZuzziŠ
01.07.2017 4 z 5

Číst detektivky je pro někoho, koho překvapivý i závěr u R. Pilcher hotové zakázané ovoce, které nejlépe chutná. A když někdo takový musí luštit (neúspěšně se pokouší luštit) nejen vraha, ale i porušení detektivního desatera, ach...pak je nadšen genialitou námětu!
Jen kdyby ta Eva a ta Zuzán, jen kdyby ty dvě mluvily čitelnějším jazykem!

Levandulle
17.07.2016 2 z 5

Souhlasím s víceméně kritickými komentáři, kniha mě nedokázala vtáhnout do děje, takže jsem ji ani nedočetla.