Návrat poručíka Borůvky
Josef Škvorecký
Poručík Borůvka série
< 4. díl
Podtitul: reakcionářská detektivka. Volné pokračování knih Smutek poručíka Borůvky a Konec poručíka Borůvky. Na rozdíl od předchozích knih se jedná o ucelený příběh, nikoli o soubor povídek. První, exilové vydání. Obálku navrhla Barbora Munzarová. Grafická úprava Věra Držmíšková.... celý text
Je to slabší než předchozí povídkové knihy, ale pořád vcelku vysoká úroveň. Trochu mě mátlo vyprávění v první osobě a ještě k tomu z hlediska kanadského typoně se zvláštním poměrem k emigrantům. Ovšem pohled na emigranty očima tohoto pána je dost zajímavý a posová knihu trochu jinam, kde by vzhledem k zamotanosti zápletky jakožto prostá detektivka určitě nebyla.
Na to, jak je poslední kniha věnovaná poručíku Borůvkovi krátká, propletenec postav a zápletky je natolik komplikovaný, že jsem se v jednom i druhém přestal brzy orientovat. On příliš nepomohl ani záměrně pozměněný vypravěč, kdy příběh nesledujeme z pohledu smutného detektiva, ale nějakého joudy z Toronta, který se účastní vyšetřování. Jde sice o věrné zachycení obyčejného člověka (s dost pravděpodobně autobiografickými prvky), ale sám Borůvka má kvůli tomu roli natolik vedlejší, že jeho post mohl odehrát kdokoliv jiný a nic by se nestalo. Jeho přítomnost v zápletce postrádá faktické opodstatnění, přičemž pan Škvorecký navíc spoléhá na čtenářovu znalost postavy z předchozích dvou knih, takže kdo s Návratem naskočí do vlaku poprvé, ocitá se ve značné nevýhodě.
Jako vždy ovšem nelze ignorovat čistou stylistiku a nádhernou práci s českým jazykem. Kdyby se však autor mermomocí nepokoušel zakomponovat román do trilogie a pokusil se příběh nasměrovat vlastním směrem, udělal by podle mne lépe.
1964 | Zbabělci |
1990 | Prima sezóna |
1990 | Tankový prapor |
1991 | Mirákl |
1965 | Legenda Emöke |
Ani tento díl se mi nelíbil. Když pan Škvorecký mluvil o Čechách, připadala jsem si, že už asi vše zapomněl. Nesedělo mi prostě nic. Knihu jsem sotva dočetla a s přemáháním.