Posledná vec, čo mi povedal
Laura Dave
Strhujúci príbeh o napätí a rodinnej dráme so ženskými postavami, ktoré postupne odkrývajú jednotlivé vrstvy hádanky. Skôr ako Owen Michaels zmizol, zanechal svojej milovanej žene odkaz: Ochráň ju! Hannah Hall je Owenova druhá manželka, ktorá sa stará o jeho šestnásťročnú dcéru Baily. Vzťah Hannah a Baily nie je práve priateľský. Baily, ktorá v detstve prišla o vlastnú matku, macochu nikdy neprijala. Po zmiznutí Owena sa začnú diať neuveriteľné veci. Môže byť Baily kľúčom k zisteniu Owenovej skutočnej identity?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , Tatran (Bratislava)Originální název:
The Last Thing He Told Me, 2021
Ano, "světový bestseller", nechapu byl to horší průměr. Zápletka byla celkem dobrá ale bylo to celé takové nepropracovane, žádné napětí, kniha mě spíš zklamala. O to víc že jsem ji koupila. Ne vždy světový bestseller je opravdu bestseller. Této knize bych ani neřekla že je thriller. Bohužel. Za mě ne.
50%
Dojdu zpátky k oknu a vyhlédnu ven, jako bych tam mohla najít něco, čím bych pomohla, jako bych na ulici mohla zahlédnout Bailey. Nevím, na koho se dívám. Na množství lidí kráčejících nočním Austinem. Stříbrný svit měsíce, jediné světlo tam venku, ve mně vyvolává ještě větší hrůzu z toho, že se tam Bailey někde mezi nimi potuluje,
_________________________________________________________________________________________________________
Slušný psychologický román, ale nic, z čeho bych si sedla na zadek. A Bailey byla na facku.
Spíše psychologický příběh o rodinných vazbách, tajemstvích, o tom, že nikdy nemůžeme vědět, koho vedle sebe máme. :) Plyne spíše poklidně, přesto je čtivý.
Na obalu je uvedeno, že kniha okamžitě vtáhne do děje a to se stalo :) Čtivý román, tak trochu psychologické drama na téma skryté identity, aneb co nevíte o svém partnerovi... Hlavní hrdince Hannah se jednoho dne nevrátí domů manžel a netrvá dlouho, kdy u ní zaklepe FBI... a tak se spolu s jeho pubertální dcerou, se kterou nemá zrovna ideální vztah, snaží přijít na kloub tomu, co se stalo... Není to žádný trhák, ale příjemné počtení nevyžadující přemýšlení pro zkrácení dlouhé chvíle, líbilo se mi to. (3,5*)
3,5 hvězdičky
Thriller, který slupnete jak malinu. Velmi čtivý, s pěkně gradující atmosférou, závěrem, který příjemně překvapí, ovšem nečekejte vyloženě nic světoborného, ale příjemné čtení to bylo, to zase jo, kdybych mohla, nejradši bych ji přečetla na jeden zátah, jak nešla odložit.
Původně jsme neměla Jeho poslední slova v plánu číst. Jenže jsem pak viděla spoustu nadšených recenzí a navíc měla tuhle knihu ve svém knižník klubu Reese Witherspoon, tak jsem si řekla, že jí dám šanci. A dobře jsem udělala.
Mám ráda psychologické thrillery a vlastně ani nepotřebuju žádnou mrtvolu, vyšetřování vraždy a hledání pachatele. Mám ráda, když si se mnou autor/ka hraje a když nevím, komu nebo čemu můžu věřit. A přesně tohle Laura Dave dokázala.
Hannah dostane jednoho dne vzkaz psaný manželovým písmem. “Zachraň ji”. Je jí jasné, že má na mysli Bailey, její nevlastní dceru, která ji nemá příliš v lásce. Jenže před čím ji má chránit? A kam se Owen poděl? Proč je byl jeho šéf zatčen za podvod? Měl v tom Owen také prsty? Je vůbec tím, za koho ho Hannah měla? Tyhle všechny otázky se honí hlavou jak hlavní protagonistce, tak nám. A na všechny dostaneme odpověď.
Příběh mě vcelku rychle pohltil, s napětím a zvědavostí jsem otáčela stránky a chtěla zjistit, jak to všechno bylo. Bavilo mě sledovat vztah dvou žen, které spolu musí komunikovat a nacházejí si k sobě cestu. Závěr mě velice překvapil. Něco takového jsem opravdu nečekala a teda… klobouk dolů. Těším se na filmové zpracování.
“Když někoho milujeme, vyrovnáváme se s tím. V dobrém i zlém. Je to závazek, který musíme neustále obnovovat, abychom si tu lásku uchovali. Neodvracíme se od někoho jen kvůli části jeho osobnosti, kterou nechceme vidět. Bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat, pokud jsme dost silní, přijmeme ho. Nedopustíme, aby to, co je na tom člověku špatné, zastínilo to dobré v něm.”
Naprosto nereálný příběh, který by se nikdy takhle popsán nestal.
Dočteno, ale za mě zklamání.
Jeho poslední slova je thriller, na který jsem byla hodně zvědavá. Má takovou hezkou, nevšední obálku a i samotný příběh je moderní, současný, prošpikovaný moderními technologiemi ve firmě, kde Owen pracoval. Téma příběhu je naopak velmi jednoduché a přímočaré - Hannah a její vyvdaná dcera Bailey společně pátrají po pravdě o svém manželi a otci. Skládají střípky z minulosti, které změní jejich životy...
Knížka se dobře četla, ale je to příběh, který zřejmě brzy zapomenu. Nejvíce se mi líbila poslední třetina knihy a závěr, který mě uspokojil.
Tak tohle je takový ten klasický ženský thriller/drama. Hlavní hrdinka, co chce všechno na truc zjistit sama, nikoho neposlouchá, obohacené o puberťačku. Čte se to úplně samo (stejně jako třeba Lapeňa), ale strašně rychle děj z hlavy vypadne a upadne v zapomnění. Takže jako oddechovka super. I když jedno plus musím u vést... Většina těchto knih končí absurdní naháněčkou a shromaždění všech informací během kapitoly... ale tady ne. Konec mě právě svou odlišností potěšil.
Na to, že je kniha prezentována, jako světový bestseller je velmi slabá. Četla se teda velmi dobře, ale to je to jediné, co se mi na ní líbilo, znova bych se k ní už nevrátila.
Světový román, který byl hned po vydání všude. Prezentován jako naprostá bomba. Bohužel podle mého to zas taková bomba nebyla.
A o čem kniha je?
Chvíli předtím, než Owen Michaels zmizí, zanechá své manželce Hannah poslední zprávu: OCHRAŇ JI. Na mysli má svou dospívající dceru Bailey, která v dětství tragicky přišla o matku. S Hannah nechce mít nic společného a jako svou „náhradní matku“ ji odmítá. Hannah záhy zjišťuje, že Owen není tím, za koho se celé léta vydával a že Bailey je možná klíčem k odhalení jeho pravé identity. Společně se vydávají na cestu za pravdou a brzy si uvědomí, že jejich životy už nikdy nebudou jako dřív…
Do knihy jsem se pouštěla s nadšením. Ano, bylo to poutavé a nutilo mě číst dál, protože jsem si pořád říkala, proč Owen zmizel? Co za jeho zmizením stálo? Co je vlastně zač? Styl a jazyk díla byl jednoduchý, ničím neobvyklý. Po odhalení zápletky jsem si říkala, zda přijde ještě nějaké překvapení, ale bohužel se nic takového nekonalo.
Filmovému zpracování knihy dám šanci, možná bude lepší, než to knižní.
Pár myšlenek jsem si ale označila a tahle je jednou z nich: „Bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat, pokud jsme dost silní, přijmeme ho. Neodpustíme, aby to, co je na tom člověku špatné, zastínilo to dobré v něm.”
Hodnotím 3,5/5*
Tady tyhle marketingově propírané knihy, které mají být bestsellerem roku, většinou moc dobré nejsou. A tahle jednohubka není výjimkou.
Vůbec jsem se nemohla začíst, nebylo to kdovíjak promyšlené, ani napínavé. A to mě se často líbí ledasco a nadefinovala bych se jako nenáročný čtenář.
Za mne výborné rodinné drama.
Kniha se opravdu čte sama.
Konec je netypický, ale líbil by se mi trochu konkrétnější a ucelenější. Mne by se líbila ještě jedna kapitola nebo doslov.
Určitě doporučuji všem čtenářům Liane Moriarty.
Doufám, že budou v ČR vydány i další knihy autorky.
Výborná knížka. V životě děláme stovky rozhodnutí. Hlavní hrdinka Hannah se musí rozhodnout rychle a nejen za sebe, ale i za nevlastní dceru Bailey. Jsou momenty, kdy si uvědomí, že je to nad její síly. Snaží se najít řešení a nakonec ho najde, navzdory všemu a všem. A hlavně Hannah a Bailey, přes vše zlé co je potká, najdou cestu k sobě. Obě sice hodně ztratí, ale zároveň i získají.
A ještě jeden citát: "Když někoho milujeme, vyrovnáme se s tím. V dobrém i zlém. Neodvracíme se od něho jen kvůli části jeho osobnosti, kterou nechceme vidět. Nedopustíme, aby to, co je na tom člověku špatné, zastínilo to dobré v něm."
Román Jeho poslední slova vás rozhodně nemohl minout. Pokud sledujete zahraniční knižní scénu, tak asi víte, že se objevil v Book Clubu Reese Witherspoon, a v posledních dnech se také mluví o chystané minisérii, ve které si jednu z hlavních rolí zahraje Nikolaj Coster-Waldau alias Jaime z Game of Thrones.
Ale víte co? Já bych k téhle knize ani žádné filmové nebo seriálové zpracování nepotřebovala. Tohle je totiž ten typ knihy, kterou čtete a celý příběh se vám promítá před očima, skoro jako byste ho sledovali na filmovém plátně. Bylo to skvěle napsané, autorka dobře pracuje s psychologií postav a fantasticky vykreslené jsou tu i rodinné a mezilidské vztahy, především mezi hlavní hrdinkou Hannah a její nevlastní dcerou Bailey. Zkrátka psychologické drama, jak má být.
Mě kniha v žádném případě nezklamala. Vztahy, rodinná tajemství a nějaký ten kostlivec ve skříní není výjimkou ani u této autorky
Na tuhle knihu jsem se dle anotace hodně těšila.. Možná proto pro mě je docela zklamáním, že se žádný velký příběh nekonal.
Hannah žije se svým manželem Owenem a jeho dcerou Bailey. Jednoho dne Owen zmizí a nechá po sobě jen vzkaz Ochraň ji..
Hannah se s Bailey vydává na pátrací cestu, která ji zavede až do Austinu, kde odhalí mnoho z Owenovy minulosti a mimo jiné přijde také na to, že její manžel není ten , za kterého se vydával..
Knihu hodnotím jako lehký podprůměr. Nenadchla, ale ani neurazila. Znovu už si ji ale přečíst nemusím.
KNIHA: Přiznám se, že po všech těch výborných a krvavých detektivkách Chrise Cartera jsem měla asi přehnaná očekávání a těšila se (kdoví proč) na podobně neskutečnou jízdu (akorát méně krvavou). Takže mé nadšení je střízlivější, než jsem čekala. Zcela spravedlivě ovšem - je to podařený napínavý román, nebo (chcete-li) pomalejší thriller, o vztahu nevlastní matky s nevlastní dcerou. Je to příběh o manželské věrnosti, důvěře a lžích. A o minulosti, ve které není radno se hrabat. S koncem, který vás překvapí. Taková příjemná oddychovka na den až tři, která vás ale bude držet v napětí, jaký je v tom zakopaný pes a jak to asi dopadne. Za mě tři a půl až čtyři hvězdičky, podle toho, jak se na to zrovna dívám.
pro ženy rodina tajemství hádanky vztahy životní problémy rodinná tajemství
2022 | Jeho poslední slova |
2016 | Pomsta / Osm set bobulí / Vraždy s monogramem / Cesta z temnoty |
2015 | Posledné vinobranie |
Thrillerem bych knihu rozhodně nenazvala, spíš psychologický román. Ale příběh byl čtivý. Styl psaní mi seděl, kratší kapitoly byly moc fajn.