Poslední paní Parrishová
Liv Constantine
Amber Pattersonová už toho má dost. Příšerně ji nebaví být taková nula: tuctová, téměř neviditelná žena, kterou každý přehlíží. Přímo před očima má vzor toho, jak by mohl její život vypadat. Daphne Parrishová je blonďatá bohyně, která bere svůj luxusní život jako naprostou samozřejmost. Společně se svým manželem patří k místní honoraci, mají peníze, moc, obdiv, navíc dvě krásné dcerky. Proč by někdo měl mít všechno, zatímco jiný nemá nic? Amber by se při pohledu na Daphne možná zadávila závistí, ale to se nestane. Má totiž plán, jak sladký život své sokyně postupně nahlodat a zničit, aby mohla v závěru nastoupit na její místo. Podaří se jí proniknout do rodiny Parrishových a zanedlouho se stává Daphninou blízkou přítelkyní. Ráda přijme pozvání, aby s nimi jela na dovolenou, protože jí to skýtá vítanou příležitost ke sblížení se šarmantním Jacksonem. Všechno jde naprosto hladce. Ale pak Amber dostihne pečlivě skrývané tajemství z minulosti, které by mohlo její krásný plán úplně zničit. Něco takového ona ale odmítá připustit. A tehdy začne opravdové peklo. Psychothriller Poslední paní Parrishová nás provádí nejtemnějšími zákoutími lidské mysli a prostřednictvím celé řady nečekaných zvratů můžeme až do konce jenom hádat, jak to všechno nakonec dopadne.... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2018 , DominoOriginální název:
The Last Mrs. Parrish, 2017
Sesterské duo stvořilo napínavý příběh bez zbytečné "omáčky" kolem, a právě tím si mě kniha získala. Dějová linie měla spád až do samotného konce.
Co říci k postavám- zaujalo mě, jak se tvořily a měnily mé sympatie k nim.
Zprvu jsem se Amber snažila pochopit, ale ve druhé části knihy si mě jasně získala Daphne a stala se mou favoritkou. Amber jsem peklo, v podobě manžela, upřímně přála. Jak se říká vrána k vráně...
Jackson, to byla svině v hedvábném obleku- nejhorší na tom ovšem je, že lidé stejného charakteru skutečně existují.
Peníze nejsou vše a za iniciály MTC jsem mu přála to nejhorší...
Na konci mi bylo upřímně líto malého Jacksona juniora. Ani s jedním rodičem to rozhodně nevyhraje...
Rozhodně doporučuji, kniha se čte sama a nechápu tu brblali, co měli s příběhem problém!
(SPOILER) Asi třikrát jsem se chystala knihu odložit. Amber na mě působila úplně odpudivě. Knihu četla na doporučení dcery a když jsem jí říkala, že končím pro nepřekonatelný odpor, tak prý mám vydržet. Vydržela jsem. A to, co si Amber tak vysnila, jsem jí ze srdce přála. Od té doby, co příběh vypráví Daphne, je to jízda a člověk má pocit zadostiučinění. Kdyby mě neotrávil ten pomalý začátek, tak by to bylo na 5*.
Tahle kniha se mi velice líbila. První část byla taková pro mne pomalejší, ale v druhé části už to byl větší rozjezd. Závěr jsem přečetla jedním dechem. Opravdu povedený psychoromán.
Bohužel jsem četla "Za zavřenými dveřmi", kde bylo obdobné téma mnohem lépe a napínavěji napsáno. Tady už to nebylo ono... Nebyla to sice žádná "spisovatelská katastrofa", ale ve srovnání s Paris to nemá šťávu.
Parádní kniha. Obzvlášť první část, která je vyprávěna z pohledu Amber.
Možná bych ocenila trošku otevřenější konec, tohle bylo moc doslovné.
U první poloviny knihy jsem si říkala, kdy se to konečně rozjede. Když jsem se dostala za půlku, kniha nabrala jiný spád. Možná bych tu první polovinu zkrátila, aby nedonutila někoho k odložení, protože by to byla škoda. Ta druhá polovina stojí za to....
Víc než polovina knížky je především o vypočítavé a manipulativní Amber, pak však přichází zcela nečekaný zlom a plno věcí je úplně jinak ...
Knížka je hodně čtivá, zvlášť druhou část jsem si docela užívala a hodnotila bych ji tak 4,5 *.
První 3/4 knihy jsou deníčkem jedné ordinérní zlatokopky. Zvrat a pocit satisfakce přináší až závěr, ale prokousat se až k němu bylo téměř nad mé síly. Nebýt toho, že jsem "dílo" poslouchal jako audioknihu, tak bych knížce ubral jednu hvězdu, přestal se čtením a použil ji k jinému účelu, např. jako podložku pod kývající se skříň, nebo jako zdroj energie (tepla) do kamen.
První polovina knihy až tak neodsýpá, říkala jsem si v duchu, co na tom všichni mají. Druhou část jsem přečetla na jeden zátah a nestíhala jsem vycházet z údivu. Nejhorší je, že takto to někdy v životě fakt je, a nikdo nemusí nic tušit.
Nepočítejte s nervy drásajícím thrillerem, kde jsou vraždy, napětí, vyšetřování.. Tohle je čistě o manipulaci, vypočítavosti, o chladnokrevném plánování a chvílemi mě až trošku vyděsily věci, se kterými jsem se setkala i v realitě. A o to víc jsem to prožívala. Pokud nepotřebujete thriller s litry krve ani nějaký vrcholný literární zážitek a stačí vám projednou něco čtivého, nad čím občas budete kroutit hlavou, tak doporučuju. Čtivost zaručena.
Začátek super, druhá část s postupným odkrýváním karet taktéž. Pokud nečekaté hlubší myšlenky ale oddechovku pro rozptýlení myšlenek, může být. V rámci vkusně pojaté žánrovky s čtivou zápletkou jsem byla převážnou část knihy rozhodnuta hodnotit vysoce ale tento záměr zabil konec. Naservírovaný na stříbrném podnose - moc doslovný a přímočarý, nenabízející prostor čtenářově představivosti. Škoda.
Moc se mi tento psychothriller líbil. Od začátku do konce. Nemohla jsem se odtrhnout a četla a četla.. Chtěla jsem věnovat této knize relativně dost času o těchto Velikonocích - i vzhledem k době koronavirové. Ale bylo to čtivé, napínavé a zajímavé, že jsem prostě knihu upřednostnila víc, než jsem plánovala. Zajímavý příběh.
Kniha se mi velmi líbila, hlavně ten nápad na dějovou linii. Příběh mě nutil číst dál a dál a musím říct, že toto bude jedna z mých nejoblíbenějších knih. Překvapilo mě, že příběhu neublížilo ani to, že ho psaly dvě různé osoby. Někdy když čtu knihu, kterou píše více autorů nemůžu se ztotožnit s tím, že je tam poznat nesourodost, někdy i odlišný styl a knize to spíše uškodí. Toto nebyl tento případ, kniha je super a mohu ji doporučit. :oD
Tento thriller měl tolik kladných recenzí a byl všude na sociálních sítích tak jsem mu dala přednost před ostatními knihami čekajícími v řadě. Musím říct, že je to jeden z těch lepších příběhů. Kniha je psaná do tří částí přičemž nejvíce mě bavila ta první vyprávěná Amber ačkoliv je to mrcha. Druhá část je psaná Daphne a už na začátku jsem měla tušení jakým směrem se to bude ubírat a taky že se tak stalo takže jsem vlastně nakonec nebyla tak překvapená. A poslední část je směsí Amber a Daphne kdy se dozvíme rozuzlení příběhu, které je zajímavé, ale i trochu předvídatelné. Proto ta hvězda dolů. Kniha se mi velmi líbila, ale na závěr jsem čekala nějaký konec který mě úplně zboří a to se nestalo..
Ale určitě kdo váhá nad přečtením ať po ní sáhne.
Tahle knížka patří k těm, které bych tady zvládla tak dlouho a detailně popisovat, že by z toho pravděpodobně obsahem vznikl román. Ale protože už se chci pustit do další knížky, shrnu to co nejrychleji a nejvýstižněji to pude:
Ano sem ráda, dokonce velmi ráda, že jsem si knížku koupila a mám jí tedy už pořád po ruce.
Knížka mě chytla hned od začátku, a asi by bylo nefér nepřiznat, že to bylo hlavně kvůli Amber. Hodně lidí co si tuhle knížku přečtou budou asi Amber považovat za mrchu( né nadarmo s říká : Hodný holky se dostanou do nebe, a ty zlobivý se dostanou kam budou chtít) k A tou taky samozřejmě je, ale není jen mrcha je to chytrá, vypočítavá, trpělivá, holka co si řekla, že konečně dostane od života to co chce,přestane být pro ostatní nenápadná...... Spoiler.. ze začátku mě fascinovalo, jak dokonale to má promyšlené, ale potom od té scény v kanceláři, kdy vyštípala svojí nadřízenou mi přišlo, že už to překročilo mez. A u konce jsem jí to co se s ní stalo i docela přála.
Povídání Daphne mi už nepřišlo tak dobré.....ale poslední třetí část to zachránila. A karta se obrátila. Oblíbila jsem si víc Daphne......a dostalo mě, že to ona byla ta co pak byla největší hráčka. Z kořisti se stává lovec. Konec byl prostě bomba.
Jeden z nejlepších psychothrillerů, který se mi v poslední době dostal do rukou. Byla jsem fakt nadšená! :-) Příběh mne do svého víru strhnul hned od první stránky a nepustil až do konce, ve který jsem i tak trochu po celou dobu doufala ;-). Daphne mi byla sympatická, Amber jsem nesnášela, Jacksona bytostně nenáviděla a přála mu jen to nejhorší. A i když se potom v druhé části knihy na všechno podíváme z docela jiného pohledu Daphne, tak mi to nevadilo natolik, abych jí přestala fandit. Spíš naopak - moc jsem jí přála, aby se Jacksona dokázala zbavit. A to nejraději navždy. A samotný závěr je jedna velká jízda, takže čtenář si vydechne, až když knihu odloží... Nezbývá než hodnotit plným počtem, knihu doporučit a samozřejmě doufat, že se od autorek dočkáme nějaké další :-).
Líbilo se mi rozdělení na první a druhou část, kdy druhá část značně doplňuje události té první. Jednotlivé kapitoly jsou poměrně krátké a děj má celkem rychlý spád. Dle nadšených komentářů jsem měla zřejmě jiná očekávání, ale bohužel mě kniha úplně nevtáhla.
Wow, to bylo něco! S nečekaným zvratem jsem díky zdejším komentářům počítala a přesto můj čtenářský zážitek neutrpěl. Žádná hluchá místa, příběh postupně gradoval.
Amber ve mně sympatie nevzbuzovala, ale nutně jsem musela vědět, kam až je ochotna zajít. A část s Daphne? Ani jsem netušila, kde se ve mně ta škodolibost bere :)
Knížka, která nenechá vaše emoce spát. Vyhraďte si 2 nebo 3 večery, tenhle příjemný psychothriller za přečtení rozhodně stojí.
2018 | Poslední paní Parrishová |
2020 | Ta, která prohraje |
2019 | Když jsem tě viděla naposledy |
Hodně dobrá kniha, skvěle popsané psycho. Tohle bylo podle mých představ, psychothrillery jsou přesně můj šálek čaje.