Posledný vlak do Londýna
Meg Waite Clayton
Píše sa rok 1936. V očiach pätnásťročného Stephana Neumana sú nacisti len hluční grobiani. Stephan pochádza z vplyvnej židovskej rodiny a je nádejným autorom divadelných hier. Chlapcovou najlepšou kamarátkou je matematicky nadaná Žofie-Helene, kresťanka, ktorej matka vydáva pokrokové protinacistické noviny. Ovládnutie krajiny Hitlerom dvojicou otrasie. Svetielko nádeje sa objaví v podobe Truus Wijsmullerovej, členky holandského odbojového hnutia. Truus pašuje židovské deti z nacistického Nemecka do krajín, ktoré sú ochotné sa o ne postarať. Keď pomoc ponúkne aj Veľká Británia, odváži sa priblížiť k Adolfovi Eichmannovi, mužovi, ktorý sa podieľal na konečnom riešení židovskej otázky. Truus bojuje s časom. Každým dňom je čoraz nemožnejšie zachrániť takých, ako je Stephan, jeho malý brat Walter či Žofie-Helene. Román Posledný vlak do Londýna je inšpirovaný skutočným úsilím Holanďanky Geertruidy Wijsmullerovej-Meijerovej, ktorá v roku 1933 rozbehla misiu Kindertransport a zachraňovala deti po menších skupinách. Dodnes ju svet pozná ako tetu Truus.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2021 , Ikar (SK)Originální název:
The Last Train to London, 2019
Tahle knížka by byla hrozně fajn, kdyby nebyla tak zdlouhavá. Přišlo mi, že spoustu věcí z běžného života hlavních hrdinů by mohla autorka vynechat, ale zase to dodává na autentičnosti no. Taky rozjezd byl pěkně dlouhý, než se začalo něco pořádného dít. Na druhou stranu jsem nikde neviděla knihu, která by pojednávala o transportu dětí za války do jiné země. Poslední vlak do Londýna je podle skutečných událostí a fakt spoustu se toho můžete dozvědět, protože je to prokládané novinovými články z tehdejší doby. Koho to hodně zajímá, tak se v tom najde, je tam spousta fakt z historie. Což já teda úplně nemusím, já jsem spíš na ten příběh. Ještě bych podotkla, že kniha má hodně krátké kapitoly, což mi vyhovovalo. Takže bych to shrnula: kdyby ten děj byl svižnější, tak je to úžasný příběh z války.
3,5⭐️/5⭐️
Musím přiznat , že zpočátku jsem měla problém se do knížky začíst. Je psaná trošku nezvyklým stylem, tak nějak vznešeně, ale myslím, že autor chtěl tímto stylem přiblížit dobu a společnost , ve které se kniha odehrává.
Sledujeme příběh Stephana , syna bohaté vídeňské židovské rodiny, a jeho nejlepší přítelkyně, matematicky nadané Žofie-Heleny.
Současně Truus Wijsmullerová pařevádí ohrožené židovské děti z Rakouska do Holandska. Pro Tante Truus, jak jí všichni říkají, je toto jejím posláním. Když se Anglie rozhodne, že bude přijímat ohrožené děti z Říše, Tante Truus odjede vyjednávat do Vídně. Zde dostane zdánlivě neproveditelné podmínky, přesto se rozhodne dopravit stovky dětí z Vídně do Anglie.
Zde se příběh Stephana a Žofie-Heleny protíná s příběhem Tante Truus, ale ještě zdaleka nekončí.
Kniha se odehrává od roku 1936 do vypuknutí druhé světové války a je na základě skutečných událostí.
Musím říct, že po celkem složitém začátku, jsem se do knihy začetla a od poloviny jsem ji už nemohla odložit a často jsem se nedokázala ubránit slzám, především dojetí. Nenechte se odradit poněkud chladným a zvláštním začátkem knihy vydžte a budete plni emocí.
Jednu hvězdičku musím strhnout , právě za ten těžký začátek.
Židé druhá světová válka (1939–1945) Velká Británie uprchlíci Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945 podle skutečných událostí záchrana dětí
Úžasná kniha z 2. světové války, která nám ji zase ukazuje z trochu jiného úhlu pohledu. Příběh plný lásky, ztráty, odvahy a hrdinství, který je založený na skutečných událostech a já ho s čistým srdcem můžu doporučit.