Pošli svíci po řece
Vlaďka Sacká
Když si manžel sbalil věci a odešel za jinou, mohla třicátnice Aneta udělat dvě věci – propadnout depresi, nebo sebrat síly a restartovat svůj život. A pak jí kamarádka nabídla, aby za ní přiletěla na návštěvu do exotického Vietnamu, a ona neváhá ani chvíli a vydává se do neznáma, aby si splnila dávný sen a v klidu zhojila rány. Zatímco si užívá chutí a vůní daleké Asie a pomalu propadá jejímu divokému kouzlu, netuší, že ji čeká setkání s tajemným mužem, které převrátí její dosavadní život naruby. Kým je ve skutečnosti šarmantní fotograf Petr? Zbyl v Anetě ještě prostor pro důvěru, odpuštění a upřímný cit? Když Aneta objevuje temnější stránku světa, v němž se ocitla, a odkrývá Petrova tajemství, v ohrožení se ocitá nejen křehký vztah, ale i její bezpečí. A Aneta se musí rozhodnout, co obětuje – lásku, nebo svůj život?... celý text
Na začiatok musím povedať, že som čakala niečo úplne iné ako som si prečítala.
Ale príbeh ma veľmi zaujal. Aneta nie je len také obyčajné, nudné dievča. Je s tými všetkými svojimi problémami a aj svojim postojom k životu jednou zaujímavou dievčinou, ktorá odchádza za svojou kamarátkou do neznámej krajiny.
Je najskôr úplne vystrašená a keď tam nakoniec zostane sama, tak sa dokáže dostať do takých situácií, že sa človeku nad tým rozum pozastavuje.
Ale vo všetkom hľadá práve to dobrodružstvo. A to že sa zamiluje a samozrejme opäť do takého, ktorý si ju absolútne nezaslúži, o tom nie je pochýb. Ešteže má kamošku, ktorá je v tých najťažších chvíľach vždy pri nej. :)
Určite kniha stála za prečítanie a veľmi rada si ešte od autorky niečo prečítam :)
Na knížku jsem se těšila už před jejím vydáním - zaujala mě obálka a poté i nalákala anotace. Musím říct, že na prvotinu a na to, že mělo jít původně jen o povídku, je příběh hodně povedený. Exotika Vietnamu dodává zajímavý šmrnc nelehkému Anetinu osudu. Snad nás paní Sacká potěší v budoucnu i dalšími knihami.
Od knihy jsem očekávala lehký románek a exotické cestování. dostala jsem však silný příběh dvou lidí, kteří to nemají v životě jednoduché a dokážou se postavit nespravedlnosti osudu i společnosti.
Vždycky mám radost, když mě prvotina českého autora potěší, nebo dokonce nadchne. Je v tom příslib dalších krásných příběhů a u Vlaďky tomu není jinak. Právě dočteno, v hlavě mám spoustu myšlenek a v srdci se bijí emoce. To mám ráda.
Příběh Anety vás dokonale přenese do exotiky Vietnamu a nenechá vydechnout. Najdete v něm mnoho hezkých obratů a originálních přirovnání, budete se bát i smát, a rozhodně nebudete litovat.
V této krásce dostanete vůni dalekého Vietnamu i český smog. Beznaděj i romantiku. Budete hrdince fandit a proklínat ji. Něco jako ženský román, ale s hromadou přidané hodnoty. Autorčina prvotina, u které to ani nepoznáte a budete chtít ještě víc.
Moc se mi to líbilo, nemohla jsem přestat číst, nutně jsem potřebovala vědět, co bude dál. Rozjezd byl trošinku pomalejší, ale tady to tak bylo naprosto v pořádku. Marta mi připomínala paní, kterou dobře znám a s Anetou jsem se dokázala bez potíží ztotožnit. Líbilo se mi i to, že to skončilo právě takhle. A ta pointa se svící? No masakr. Jediné, co mě malilinko zklamalo, byl epilog, ten by si zasloužil možná trošku víc rozvést.