Poslouchej, zabíjej nebo zemři
Sönke C. Weiss
Dvanáctiletá dívka Hope z ugandské vesničky nemá nic než školní uniformu a jedny boty. Jedné noci přepadnou vesnici rebelové, kradou a zabíjejí. Jako kořist se s sebou odvedou několik dětí, mezi nimi i Hope a jejího bratříčka. Dívka jako jedna z mála přežije několikadenní pochod s těžkým nákladem, bez jídla a pití i bez bot, který vedl z Ugandy až do výcvikového tábora Armády božího odporu v jižním Súdánu. Tam začne krutý vojenský výcvik, provázený bitím a znásilňováním. Hope si může vybrat: poslouchat a zabíjet, anebo zemřít.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2007 , AlpressOriginální název:
Das Mädchen und der Krieg, 2006
Kniha mě fakt psychicky zasáhla, proboha proč se to děje dětem? Když chtějí chlapy zabíjet, ať se poperou mezi sebou a netahají do toho děti. To je prostě hnus, u takovýchto knih si člověk uvědomí, že je vlastně rád kde žije. V relativně klidném státě, kde skoro nic nechybí a může svobodně dýchat, jíst co chce a mít vlastní postel.
Je hrozné, že v dnešní, pro nás pohodlné době, se jinde na světě dějí takové věci. Věřím tomu, ze 3/4 Čechů o tomto nemá ani tucha. Je to smutné. Nadáváme na nedostatek peněz a tohle a tamto a přitom jinde na světě sní o bílých šatech. Tolik by holčičce stačilo ke štěstí. Lidé tam žijí v chudobě a přitom si dovolím tvrdit, ze jsou mnohdy šťastnější než my tady. Smutná doba, smutná kniha, smutné lidstvo... vic takových knih a vic čtenářů, kteří nebudou zavírat oči před světem... jednu hvězdičku ubírám za délku knihy. Na takový silny příběh mo přijde krátká a dost “preskakovaná” ... asi jako “šup” a dva roky v tahu v jednom odstavci...
Bože můj, proč se někde na světě musí takovéto hrůzy dít i v dnešní době???? Neuvěřitelné svědectví, mráz mi běhá po zádech ještě teď... Děkuji za to, že žiji právě v této naší zemi...
Chtěla bych více těchto knih. Ukazují na skutečný teror. I když některé kapitoly byly až moc detailní tak se mi kniha líbila. Docela hodně čtivá a napínavá.
Chápu, proč autor knihu napsal a prosím, více takových knih! Obsahově a tematicky jako SOS volání o pomoc tedy rozhodně ANO. Literárně však ne, bohužel.
Bylo to velmi dobré, až si říkám, že je možná chyba, jak je to krátké. Přece jenom se do těch pominutelných 100 stránek nemůže vejít takto velký a silný příběh. A vážně, přišlo mi, že malá Hope dělá chvilku tohle, potom je zase támhle, najednou se jí přihodí tohle.. Ani se nenaděju a ony už uběhly dva roky.
Nicméně, jak jsem napsala na začátku, kniha je velmi dobrá, je napínavá a opravdu čtivá. Díky tomu si knížku přečtete během jednoho dne :)
Děsivé svědectví jednoho z mnoha dětských vojáků, na které by se nemělo zapomínat. Vyprávění o výcviku v Armádě božího odporu, je vážně drsné a otřesné. Rozhodně je dobře, že se odtamtud dostala. :)
Být to vymyšlený příběh, tak bych dala s bídou tři hvězdičky, drsné scény by šly popsat mnohem barvitěji, ale vzhledem k tomu, že se jedná o skutečný příběh, tak to v žádném případě není nutné. Právě ta opravdovost tomu dodává krutost sama o sobě, netřeba popisovat důkladně.
Člověku se ani nechce věřit, že je to pravda, a přitom podvědomě ví, že ano. Právě děti mohou být snadno zastrašovány a manipulovány, využívány a zneužívány. I když se člověku nabízí myšlenka, že v civilizovaném světe je toto naprosto nepřípustné, není to zas až tak pravda. Podobný Kony se objevil na mnoha místech světa, dokonce i v Evropě, a to hned několikrát. Jedinec, který dokázal zmanipulovat masy a dovedl je k neuvěřitelné brutalitě a násilí. O většině z nich se však hovoří. O Ugandě toho ale zas tak moc neslyšíme. Možná by si tamní problémy zasloužily větší medializaci a větší pozornost. Bylo by pak mnohem snadnější získat podporu světa pro řešení tamních problémů. Velký dík autorovi za zveřejnění příběhu, který je po stránce jazykové a literární zcela průměrný, nicméně po stránce obsahové tolik přínosný.
Knižní výzva 2015
Přečteno zhruba za 2 hodiny. Tato kniha mi opět potvrzuje, že moc je většinou v rukách hrubé, absolutně tupé síly. Hrozné je to, že Kony stále svobodný běhá po světě. Chybí tady další Simon Wiesenthal,který život zasvětil hledání a likvidaci podobných monster.
dobrá knížka jen dost drastická je až nemožné že se něco takového doopravdy někde může dít :-(
Čtivá knížka s děsivým příběhem, který je bohužel skutečný... Trochu jsem si u knížky poplakala a zhltla ji během dne... Doporučuji..
půjčila jsem si ji s tím , že ji asi ani nezačnu číst už pro ten název ale ze zajímavosti jsem ji otevřela , že si ji tedy přečtu . je to opravdu krutý příběh , přečetla jsem ji s otevřenou pusou . určitě doporučuji si ji přečíst
Takovéto knihy bych dala jakou povinnou četbu, třeba by si lidé u nás uvědomili, jaké mají štěstí a přestali by si neustále stěžovat na blbiny...
Četl jsem ji v Tunisku, což skvělému zážitku z četby, dodalo trošku autentičtější nádech.
Dost smutná kniha, která pojednává o krutostech páchaných na nevinných dětech. Kniha obsahuje mnoho detailů, kterým se člověk až zdráhá uvěřit. Možná že jen mohla být kniha trochu obsáhlejší.