Pošta v ZOO
Ondřej Sekora
Příběh o tom, jak se na žádost poštovního holuba stal jeden obyčejný návštěvník listonošem v zoo.
Přibrali jsme si ke čtení i encyklopedii zvířat a dohromady to bylo zábavně-poučné čtení. Kniha sama o sobě nás ale až tolik nebavila, dočetli jsme ji až na druhý pokus, právě i díky encyklopedii. Kresby standardně skvělé.
Úroveň Ferdy mravence tahle knížka nemá, ale stejně se trochu se divím některým extrémně nepříznivým hodnocením a komentářům. Jako by nebraly ohled na to, že je to knížka pro děti a že byla napsána před více než 50 lety. Naši dva kluci z ní byli nadšení. I když mnohé zjednodušuje, obsahuje i různé zajímavé informace o některých druzích zvířat a řadu pro děti srozumitelných poučení - třeba jak se chovat v ZOO a obecně ke zvířatům, že jim svědčí více svoboda ve volné krajině než klec a že je třeba je chránit především před člověkem samým.
Veleryba, která se shání po bratrovi, co ho ulovili velerybáři je pořád stejně hrozná jako před lety. Obrázky jsou krásné.
pro děti zvířata, fauna pohádkové příběhy
1990 | Brouk Pytlík |
1978 | Kronika města Kocourkova |
2009 | Ferda Mravenec |
2004 | Knížka Ferdy Mravence |
1980 | Malované počasí |
Druhý pokus číst méně známého Sekoru a opět se značně rozpačitým výsledkem. Některé dopisy jsou zajímavé, jiné vysloveně hloupé a mnohé nepříjemně překvapí svou krutostí. Chápu že to má být výchovné ale to děti v pěti či šesti letech stejně nepoberou. Na apely k ochraně afrických zvířat jsou prostě moc malé. Navíc jsem při čtení zápasil s tím, že to děti ani příliš nebavilo. Kniha totiž v podstatě postrádá jednolitý děj... Celkový dojem: 60%