Potom
Morris Gleitzman
Felix a Zelda série
Měl jsem pro sebe a Zeldu plán. Měli jsme předstírat, že jsme někdo jiný. Měli jsme si najít nové rodiče. A žít navždy v bezpečí. Potom přišli nacisti. Jsem Felix a tohle je můj příběh. Felix je Žid. A být Žid, když kolem zuří druhá světová válka, je nebezpečné. Felix měl nějakou dobu štěstí, schovával se v katolickém sirotčinci, pak ve sklepě. Jenže úkryt byl odhalen a Felix se ocitne ve vlaku jedoucím do koncentračního tábora. A přece znovu získá naději: z vlaku se jemu a šestileté Zeldě podaří uprchnout. V bezpečí ovšem nejsou ani zdaleka. Jak dokážou bez pomoci přežít? A komu můžou důvěřovat, když všude je tolik lidí lačnících po odměně za dopadeného Žida? Štěstí se však na ně opět usměje v podobě laskavé statkářky Genii. Ta je nechá u sebe v domě, vybělí jim vlasy a dá německá jména. Felix však tuší, že je jen otázkou času, kdy někdo odhalí jeho pravou identitu. A to bude konec - pro něj, pro Zeldu i pro Genii... K napsání příběhu autora inspiroval osud Janusze Korczaka, polského židovského lékaře a autora knih pro děti. Po mnoho let pomáhal ve Varšavě vést sirotčinec pro dvě stovky židovských dětí. Když německé úřady počátkem srpna 1942 nařídily transport dětí do vyhlazovacího tábora Treblinka, Korczak se rozhodl jít s nimi, přestože dostal nabídku na vyřazení z transportu. V Treblince byli všichni zavražděni v plynových komorách. Napínavá kniha o nezměrné odvaze a naději, o přátelství a lidskosti uprostřed nelítostné doby, inspirovaná skutečným příběhem.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: 2017 , ArgoOriginální název:
Then, 2008
Potom, je pokračování knihy Kdysi. Je to velice smutný příběh. Chlapec Felix je žid a ve 2. Světové válce, není lehké být žid a ještě k tomu jako dítě.
Kniha se mi, ale i přesto jak byla smutná četla velmi pěkně.
Obzvlášť se mi líbí, že každá kapitola začíná slovem "potom". Je to velice originální a dodává to knize na výjimečnosti.
Určitě ji doporučuji a doufám, že se Vám bude tolik líbit jako mně.
Nádherně napsané, nejsmutnější a nejzrůdznější období, očima dětí. Takový pocit viny pro malého chlapce.... Určitě si přečtu i pokračování.
Jak jsem byl z prvního dílu nadšen, druhý mě dost zklamal. Ne že by to byla špatná knížka, ale tak nějak mi v ní chybí ten naivní roztomilý pohled z prvního dílu. Tentokrát se děti chovají příliš dospěle, Felix nepříjemně mudruje (kontemplace o tom, jak je špatné, že nové kulomety jsou lepší než staré mě vyloženě znechutila) a Zelda prudí s tou nesmyslnou hláškou.
Kniha se mi líbila, byla dobrodružná a napínává. A po přečtení tohoto dílu jsem začala hned číst další.
Druhý díl byl o kapku lepší než první. Felix kvůli všemu,co se mu děje, rychle dospěl a už to není tak naivní jako v první knize. Pořád jsem všem držela pěsti a doufala v šťastný konec.
Tak jsme si dali Potom.Dali jsme Potom poněvadž před tím jsme ujížděli na Kdysi.Tot se ví.
Kdysi se náramně líbilo.Rozsekalo.Velmi vkusně nadchlo.Příjemně překvapilo.Obohatilo.Rozesmálo.Rozesmutnělo.Zdeptalo.
Pro svůj jednoduchý způsob vyjadřování.Nehezké věci viděné dětským příjemným pohledem.Zmateným.Naivním.Důvěřivým.Až do probuzení.Vše není hodné ani příjemné.Baže zlé.Dospěle zlé.
Co naplat.Potom je jako Kdysi a zdatně pokračuje.Énémže Kdysi bylo jedinečnější.
Kapánek se zvážnělo a příběhově ztěžklo.Asi to bylo nevyhnutelné vzhledem k situaci.Už se tolik neprchá.Copak to nechápete ? Zelda to stále jistí na první dobrou.
Potom je stále velmi dobré,ale něco kapánek chybělo.Možná už to není tak barvité a dějově pestřejší.
A pak je tu samotný Felix.Nejenže zlobil miláčka Zeldu,ale i nás.Tím jak neustále káral Zeldičku,aby byla opatrná a pak on sám...Ohrožení všudepřítomné kolem nich.Doslova jde o kejhák.Felix však sám dělá zdánlivě nebezpečné věci.Vzhledem ke zkušenostem by jistě mohl potom co prožil být zodpovědnějším.Nejde tu přeci jenom o něho.Ale taková byla doba.Takto se rozhodl a mě nepřísluší do toho zasahovat.Zlobil,ale jinak mu stále držím palce.
Samozřejmě dětskému čtenáři to asi nepříjde,tak to je jistě v pořádku.Felix je přeci jenom silná postava v naději přežití a stále mu budu fandit.To snad ani jinak nejde.
Potom je samozřejmě stále v momentech i detailech drtící a převážně skličující záležitost.
Kdysi i Potom je příjemnou četbou a pozornost je na místě.Příjemná čítací věc o nehezkých ba věru šeredných věcech.I taková jsou nutná.Rodinná záležitost na mou duši.
K popovídání.K pochopení.K vysvětlení.Abychom nezapomněli.
Kdo četl Kdysi,šáhne jistě potom po Potom a poté s očekáváním hnedle dostane chut na Když :)
Tak jestli mě "rozsekal" první díl , tak ten druhý totálně. Dočítala jsem v přeplněném vlaku a jen stíží maskovala slzy. Hodně silné pokračování příběhu a takovy zvrat jsem nečekala. I když se bojím sáhnout po třetím dílů, jdu do toho.
I druhy dil me velice zaujal.
Dočetla jsem a jen sedela a koukala,bylo mi strašně smutno.
Jdu na dil treti a doufam ze brzo vyjde v Čj i dil 4
Nemám slov.. Po přečtení prvního dílu, jsem si musela koupit celou sérii. Skvěle napsané!
Potom silný příběh z Polska, z období holocaustu pokračuje přesně tam, kde skončil první díl Kdysi. Felix je úžasný kluk, který už není tak naivní jako v prvním díle. Hrozně dospěl a snaží se ochránit svoji kamarádku Zeldu. Obdivuji Geniu a všechny ostatní, kteří riskovali a schovávali Židy. Takový nějaký konec jsem čekala, ale i tak mě úplně dostal....
To hlavní na slibu je to, že ho musíte chtít dodržet. Copak to nechápete?
Kniha skvělá jako její předešlý díl. Měla jsem napsaný komentář, který mírně útočil na Argo. Kdo neví, tak ať se podívá, v jakém opravdovém pořadí knihy jsou.
Jenže tohle nemá vůbec nic společného s tím, co jsem prožila s touto knihou. Doufám, že se odhodlám ke koupi série v angličtině, abych mohla sérii dokončit.
Zajímá-li vás období z druhé světové války z pohledu dítěte, vřele doporučuji.
Potom jsem na rozdíl od Kdysi přečetla za jedno odpoledne. Felix už trošku povyrostl, ale pořád zůstává chlapcem, kterého nečeká nic příjemného, rozhodně ne rozmařilé dětství. Krutosti války způsobily, že dospěl strašně rychle. Věřím, že si autor nic nepřikrášlil, bylo zřejmě ještě hůř. Válka zkrátka nikomu nesvědčí. Ani před osmdesáti lety, ani teď. Copak to nechápete?
I když je příběh smyšlený, je v něm tolik pravdy a bolesti, až srdce usedá.
A bohužel v době druhé světové války, byly tyto zvěrstva na denním pořádku.
Jedna z nejkrutějších a nejsmutnějších etap lidstva.
Židé druhá světová válka (1939–1945) děti dětský hrdina pro dospívající mládež (young adult) dějiny pro děti a mládež vypráví dítěAutorovy další knížky
2016 | Kdysi |
2017 | Potom |
2019 | Když |
2020 | Brzy |
1999 | Dva týdny s královnou |
Další pokračování knihy Kdysi. Moc hezky se to čte. Přečetla jsem hodně knih z této doby, ale tato na mě působí hodně těžce. Asi to bude tím, že příběh vypráví chlapec. Přeci je to ještě dítě a to mě dostává...
Určitě knihu doporučuji a jdu na další pokračování.