Kdysi přehled
Morris Gleitzman
Felix a Zelda série
1. díl >
Každý si zaslouží zažít něco dobrého. Alespoň jednou v životě. Tři roky a osm měsíců žije devítiletý Felix v odlehlém katolickém sirotčinci v horách, ačkoli není katolického vyznání. Jeho rodiče nejsou mrtví. Přivedli ho k matce Mince, představené jeptišek, aby se měl dobře. A určitě si pro něj brzy přijdou, jak Felix věří, jen co vyřeší potíže, které mají se svým knihkupectvím. Protože židovští knihkupci to mají v Polsku roku 1942 těžké. Jak moc, to Felix pochopí, až když se v sirotčinci objeví muži s podivnými páskami na rukávech a začnou vyhazovat a pálit knihy z místní knihovny. Felix uteče, aby našel rodiče a před těmi muži je varoval. Cestou zachrání z hořícího domu malou Zeldu, jejíž rodina byla zavražděna, a pomalu mu dochází, co mají tihle spalovači knih za lubem. A co to znamená pro něj, Zeldu a všechny ostatní Židy. Morris Gleitzman líčí v prvním dílu z čtyřdílné řady život v okupovaném Polsku z dětsky naivní perspektivy malého hrdiny, jeho výpověď je však o to silnější.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
Once, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdysi. Přihlašte se a napište ho.
Knížku jsem si půjčila od svého 11-ti letého vnuka, který právě četl již 3.díl série. Děj se odehrává v Polsku v době 2.světové války. Židovského chlapce jeho rodiče ukryjí v katolickém sirotčinci, aby ho zachránili. Po necelých čtyřech letech Felix uteče, aby našel rodiče a varoval je. Spolu s devítiletým Felixem, který příběh vypráví, a který si různé situace vysvětluje po svém /ale mi dospělí víme, co strašného se děje/, procházíme těžkým obdobím války. Velmi silný příběh. Doporučuji.
Uff, málem jsem se rozpustila v slzách... Bylo to tak lidské a silné, nemohla jsem se odtrhnout a nepřestávala si přát střípky dobra v hrůzných časem... Drsný. Citlivé. Psáno očima dítěte.
Kdysi - napínavá kniha o nezměrné odvaze a naději
12.09.2016
Ocenění knihy (1)
2017 -
Zlatá stuha
(Překladová část: Beletrie pro děti)
Kniha Kdysi v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) Polsko australská literatura židovské děti děti a válka pro dospívající mládež (young adult) holokaust, holocaust dějiny pro děti a mládež vypráví dítě australské rományAutorovy další knížky
2016 | Kdysi |
2017 | Potom |
2019 | Když |
2020 | Brzy |
1999 | Dva týdny s královnou |
,,Copak to nechápeš?"
O knížce jsem věděla už dlouho, ale konečně, když jsme ji měli v povinné školní četbě, jsem se odhodlala a přečetla si ji. No, bylo to úplně něco jiného, než jsem zvyklá číst, ale rozhodla jsem se, že začnu číst válečných románů víc. Název Kdysi byl geniální. A jak tím začínala každá kapitola?
Nemám co k tomu dodat.
Celkově se mi knížka moc líbila, ale tím, že to bylo psané více pro mladší děti, jsem s tím měla chvíli problém, hlavně s devítiletým Felixem. Chápu, že je to právě kvůli tomu, že je to z jeho pohledu, ale fakt jsem si chvílemi trhala vlasy, když jsem tam četla, jak po něm střílí, a on jim mává, že se mu nic nestalo, aby se nebáli. Nebo když nacisté pálili knihy, a on si myslel, že organizují knihovnu a ty, které se tam už nevejdou, pálí, aby si zatopili. Ale pak jsem si na to už zvykla a i Felix všechno pochopil. Nakonec jsem to přečetla za dva večery. Na druhou stranu mě Felix pořád překvapoval, jak byl tak moc odvážný, když bylo třeba.
Zelda byla hrozně roztomilá a vtipná. Dost se divím, že Felixe nedohnala k šílenství, protože to její „Copak to nechápeš?“ bylo dokonalé a zároveň nevhodné za každé situace. Celkově to bylo dost smutné, ale moc hezké. A ten konec? Ten byl fakt napínavý a skončil v tu nejhorší chvíli. Asi si časem přečtu i ostatní díly. Ale co jsem tak slyšela, má být ten druhý díl ještě smutnější…
Myslím si, že je to moc hezky napsaný příběh pro menší děti, aby všechno pochopily v něžnějším podání.
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli moji recenzi, klikněte prosím na like ne z důvodu, že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl moji recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)