Potravinová soběstačnost
Marek Kvapil
Druhý letošní svazek edice permakulturních příruček Klíč k soběstačnosti má podtitul Jak se uživit bez dřiny a je zaměřený na pěstování takzvaných sytících plodin. Na 84 stranách se seznámíte s přehledem rostlin, které našemu organismu dodají potřebné kalorie, s mnoha návody na jejich pěstování a s osobními zkušenostmi autorů jako jsou Jaroslav Svoboda, Hela Vlašínová, Marek Kvapil, Katka Horáčková a další. Příručka je zaměřena na přírodní a permakulturní pěstování, tedy na postupy používající co nejméně pěstebních zásahů, a na vytrvalé a smíšené kultury. Pokrývá klasické plodiny jako obilí včetně kukuřice, brambory či tykve, ale také netradiční rostliny jako tuřín, topinambur nebo světelný kořen, a nezapomíná na staré a krajové odrůdy. Zabývá se i pěstováním ořechů a dalších tvrdých plodů dřevin k obživě.... celý text
Přidat komentář
Soubor článků se společným tématem - pěstování sytících plodin.
Dozvíme se zajímavé informace o pěstování obilí v podmínkách bez jakékoli mechanizace. Zjistíme jak vznikla kukuřičná odrůda malované hory, nebo si můžeme přečíst úvahu o možném nahrazení obilných polí, místo kterých bychom mohli pěstovat lesy skořápkovin nebo tzv. tvrdý sad.
Dostane se i na dýně, topinambury nebo žaludy.....