Poučka o podstate predvídateľnosti Katherín
John Green
John Green je tu s úplne novým románom Poučka o podstate predvídateľnosti Katherín, v ktorom sa spoznáme s Colinom Singletonom. Mládencom, ktorý má vo vzťahu k nežnému pohlaviu svoj jasný typ – dievčatá, ktoré sa volajú Katherine. Má to však chybu – zakaždým od nich dostane kopačky. Stalo sa mu to už presne devätnásťkrát. Tento veľký fanúšik prešmyčiek má odrazu strach, že je odpísaný, lebo zo zázračného dieťaťa zrejme nikdy nevyrastie dospelý génius, a tak sa vyberie na road trip. Colin má jasný cieľ: dokázať platnosť Poučky o podstate predvídateľnosti Katherín. Ale ako to už býva, nič nie je také jednoduché a nech už jeho snaha skončí akokoľvek, jedno je isté – každá cesta človeka zmení. Bez ohľadu na výsledok...... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2015 , Yoli (SK)Originální název:
An Abundance of Katherines, 2006
John Green. Uznávaný autor a známý po celém světě. Po přečtení Hvězd a Aljašky jsem se přidala k jeho fanklubu. Pak přišla s očekáváním Papírová města. Kniha mě docela zklamala. No a teď (teda už to je nějaká doba co jsem to četla a co kniha vyšla) Kateřiny. Samotný příběh ještě celkem ušel, ale už ty výpočty mě přestaly bavit a spoustu jsem toho přeskakovala. Ačkoliv jsem knihu dočetla asi po dvou hodinách (není to žádný svazek), kniha se mi nelíbila. Jenom ty citáty jsou překrásné, ale jak do toho ještě plete náboženství....
Aljaška je nejlepší a pro mě to tak i zůstane.
Ale i tak s očekáváním čekám na jeho další knihy (Let it snow, let it snow - ještě letos) a doufám, že se polepší.
Samotný příběh se mi líbil (i když ne tolik jako Aljaška a Města, když už to všichni porovnávají). Ta matika a grafy tam pro mě ale byly také navíc, stačilo by mi kdyby si Colin ve svém zápisníku počítal sám. Colin mi sice přišel docela nesympatický, vlastně jediná postava, kterou jsem si víc oblíbila a rorumněla jí, je Lindsey. Roadtrip na začátku bych klidně prodloužila, ale moje finální hodnocení je: zajímavě prožité prázdniny s krásným koncem, krásně se mi to četlo :)
Tato knížka vyšumí z mé paměti nejspíš brzy. Green přináší zase něco nového: matematické pojetí lásky, genialitu v praxi, propojení normálu s výjimečností. Líbily se mi přesmyčky, snaha nacpat emoce do rovnice mi jako téma ale zajímavá už tolik nepřišla. Poznámky pod čarou a odborné vysvětlivky mě od příběhu rušily a ani samotný příběh nebyl moc silný. Ostatní greenovky se mi líbily víc.
Proč a jak se stal z Johna Greena uznávaný a vyhledávaný současný autor, netuším... Po přečtení druhé knihy (první byla Papírová města) už mohu asi klidně konstatovat, že mě až tak moc nebere. V jeho knihách nacházím slaboučký příběh a nijak zajímavý jazyk, toť vše. Není tu humor, brilantní jazyk, cokoli k hlubšímu zamyšlení, úsměvné návraty do dospívání... Průměrné čtivo, které ve vás mnoho nezanechá a které můžete obejít bez povšimnutí. Nevím, co jiné čtenáře okouzluje a dojímá, já se v Greenově stylu nenašla.
Knížka mě naprosto okouzlila. Už proto, že v ní vidím svůj životní příběh umoc. na třetí.
Čekala jsem podle recenzí a hodnocení tady hroznou, nudnou knížku. Ale když jsem jí začala číst překvapilo mě že je to vlastně pravý opak! Má zajímavý děj, jako všechny Greenovky, a je čtivá. Možná odyby tam bylo míň matiky a grafů, kterým jsem vůbec nerozuměla, tak by to bylo lepší ale pořád to nekazí děj. Poznámky pod 'čarou' byly zajímavé a i vtipné :D bavila mě mnohem víc než papírová města, postavy jsem si oblíbila hned a za mě teda 5* :)
Tolik lidí ji v komentářích kritizuje a srovnává s "Hvězdami" ale já budu oponovat! Přečetla jsem ji za půl dne a ani chvilku jsem se nenudila. Parádně jsem se bavila díky Hassanovým vtípkům a ta matika mi vůbec ale vůbec nevadila... podle mě mnohem lepší než Aljaška, která to kapánek pokazila konečnou částí.
Upřímně jsem dost překvapená, když vidím komentáře. Mě se kniha vážně moc líbila a rozhodně bych neřekla že ej to nejhorší "greenovka". Kniha má zase všechno, navíc ještě spoutu zajímavých informací:) Rozhodně nechápu proč soudit každou další knihu Johna podle knihy "hvězdy nám nepřáli" .
Kniha se mi nelíbila, je to úplně jiný druh od Greena. Ani nevím pro koho je určena, ženy tato kniha musí nudit, muži by si tento druh knihy nepřečetli, nadšený matematik by se asi zděsil. Knihu jsem dočetla sice do konce, ale občas jsem se musela přemáhat, abych v ní pokračovala. Ano je tam navíc i hodně matematiky. Očekávala jsem od knihy více.
Jsem na začátku, ale už tak nějak vím, že to nebude ono, přijde mi to negreenovské. Když se podíváte do všech ostatních vydaných knížek, píše je v ich formě, takže víc vyniknou pocity, dojmy, známe myšlenkové pochody hlavního hrdiny. Er forma u této knížky mi přijde.. Tak trochu jako vyprávění o Krtečkovi. Nezajímavá. Ale třeba se tím prokoušu a nakonec se mi to i bude líbit, zatím tedy nic moc, nejlepší pro mě jsou jednoznačně zatím Papírová města.
Když já tu matematiku fakticky nemám ráda... Pobavila mě historka o Franzi Ferdinandovi a jeho hrobě, kámoš muslim a továrna na výrobu šňůrek od tamponů. :D Jinak docela zklamání.
Pět hvězd tomu prostě nemůžu dát. Něco mi v tom příběhu chybělo. Možná jedinné co se mi na knize nejevíce líbilo byl konec - celé Colinovo vyprávění o Kateřinách. Nemůžu říct, že se mi kniha nelíbila, když byla od Greena, ale prostě mám pocit, že to byl obyčejný příběh, který se zpestřil pár grafy. I když knihu hodnotím čtyřmi hvězdy, tak bych ji dal nejraději 3,5, ale dám čtyři, protože tři je už podle mě málo.
Abych se přiznala tak jsem knihu ani nedočetla.OD začátku se mi nelíbila.Čekala jsem od knihy daleko víc.Doufám,že až přečtu od něj jiné knihy,že budou daleko lepší.
PS: knihu jsem odložila na 47 stránce!!
Čekala jsem od knížky víc. Příběh mě nijak výrazně nezaujal, možná některé pasáže. Lehce mě příběh zklamal...
Greenův styl psaní mě prostě baví. Kniha, ačkoli nemá nijak zvlášť převratný děj, je velmi kouzelná. Skvělý nápad jsou poznámky pod čarou, které dodávají knize originalitu, stejně jako dávka matematiky. Teorém byl pro mě velice zajímavý a vyvolal ve mně touhu zkusit, zda opravdu něco takového může fungovat... třeba u mě. :) Rozhodně doporučuji knihu každému čtenáři, který nesoudí knihy pouze podle bestselleru Hvězdy nám nepřály...
Kniha je zajímává. Nečetla jsem ji sice s takovým zápalem jako ostatní před ní . Ale je svým způsobem hodně zajímavá díky té matematice a těch Kateřin. I tak je to skvělá kniha.
Knížku jsem si chtěla koupit, ale měli ji vknihovně tak jsem si jí pujčila. Teď jsem ráda ,že jsem si ji nekoupila. Četla jsem si strašně dlouho a tolik mě nebavila. Sice nápad dobrý , ale bylo to takové nijaké , nudné. Všechno se točilo pořád o Kateřinách. Potom potká Lindsey a co dál ? Něco mi vtom chybělo.. Za mě 3*
Knížku jsem četla docela dlouho a upřímně, musím říct, že mě čtení moc nenadchlo. Něco tomu chybělo. Příběh nebyl vůbec zajímavý a vadilo mi, jak se Colin furt vracel k té blbé K-19. Půlka knížka byla z toho, jak ho K-19 opustila a bla bla bla a nakonec na to úplně zapomene... A jakožto fanynce matematiky mi bohužel nepřišel moc propracovaný ani Teorém. Ale mělo to typický Greenovský humor a to to zachránilo. Po Alijašce podle mně nejslabší Johnova knížka. Pro mě na Hvězdy nic nemá
2013 | Hledání Aljašky |
2014 | Papírová města |
2015 | Sněží, sněží... |
2015 | Příliš mnoho Kateřin |
2018 | Jedna želva za druhou |
Uběhl nějaký čas a já jsem si obstarala další knihu od Johna Greena! Nemůžu si pomoct, ale vryl se mi pod kůži a jeho knihy vyloženě hltám slovo od slova! Neustále vypisuji citáty a umlčuji záchvaty smíchu! =)
Tahle kniha byla obohacená o poznámky pod čarou a díky nim se mi moc líbila. Občas byly plné informací, ale většinou překladů, protože Colin byl přece jenom velmi chytrý a vzdělaný a dokázal se s kamarádem bavit různými jazyky. Takže o nějaké ty veselé situace, kdy si rozumějí jen oni dva, nebyla nouze =).
Kniha měla krásné téma. Moc pěkně do ní byla zapasována "genialita" hlavního hrdiny, jeho kamarád, který pocházel odjinud, ale i jiné prostředí, do kterého přijeli prakticky náhodou a ve kterém nějaký čas zůstali. Dokonce i Lindsay a její matka, které poznali až po ubytování se u nich, příběhu dodaly šťávu (a upřímně, Hollis opravdu obdivuju!) - a Lindsay jsem si moc oblíbila, snad kvůli její ... jak to říct? ... obyčejnosti, ale i neobyčejnosti =)
Kniha byla plná grafů a citátů a prostě všeho, co jsem od ní očekávala! Vůbec mě nezklamala! Ostatně jako žádná kniha od Greena!
Konec se mi neskutečně líbil! A dodatek, ve kterém se vysvětlují myšlenkové pochody Colina, když vymýšlel křivky vztahů, jejich grafy, vzorce, atd. jsem opravdu uvítala (množiny a jednoduché funkce ještě ujdou, ale Diferenciály? To vážně není nic pro mě) =D Hold žádný genius nejsem =D
Knize dávám 5 hvězdiček, ostatně nemohu jinak... A opravdu se už nemůžu dočkat nějaké další, po které se v knihkupectví ihned vrhnu, jen co ji uvidím!!! Tyhle knihy si to zaslouží!!!