Povídky
Miloslav Šimek , Jiří Grossmann
Besídka zvláštní školy, Návštěva cirkusu, Jak jsme přechovávali bělogvardějce, to je kompletní vydání povídek Š+G, které doplňuje oddíl divadelní politické satiry Pupáci. Knihu uzavírá vyprávění Miloslava Šimka o tom, jak společně s Jiřím Grossmannem psali parodie, karikatury a grotesky ze života rodiny, školy a společnosti.... celý text
![čef čef](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13435/13435.jpg?v=1381127950)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vtipných povídek není nikdy dost. I když jsou někdy vtipy dost vyčpělé nebo přehnané. Vždy si i u těchto můžeme zavzpomínat na vystoupení legendární dvojice. Teprve od nich, zejména od Šimka, mají tyto povídky tu správnou šťávu.
![rafan65 rafan65](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/273854/m_rafan65-vdz.jpg?v=1603886699)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tuto knihu jsem četl již několikrát, stejně jsem se smál od začátku až dokonce. Není co dodat knihy Šimka a Grossmanna jsou poklad.
![jan0223 jan0223](https://www.databazeknih.cz/img/users/74_/74730/m_jan0223-TdJ.jpg?v=1641320490)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprostá klasika, zde není co dodat. Hrátky s češtinou jsou typické a pobaví. Kniha plná nadčasového humoru, který zlidověl. Prostě klasika.
![Loriss Loriss](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/355030/m_loriss.jpg?v=1737814388)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Povídky pánů Šimka a Grossmanna v podstatě žijí s námi, protože řadu hlášek známe s mužem zpaměti a používáme je v různých životních situacích. Prostě nesmrtelný a nadčasový humor.
![bookbypatrik bookbypatrik](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/242947/m_bookbypatrik.jpg?v=1721748764)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Povídky p. Šimka a Grossmanna mi bohužel moc nesedly. Zasmál jsem se jenom pár textům a čtení mě spíš nebavilo.
Naprosto ale chápu, že pro spoustu čtenářů jsou povídky srdcovkou. Ty hrátky s češtinou byly skvělé.
![Kuža007 Kuža007](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Klasika českého humoru. Povídky Šimka a Grossmanna jsou jedny z nejlepších, ba ty nejlepší, politických satir.
![laepus laepus](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/159617/m_laepus.jpg?v=1728123935)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tohle je oslava češtiny. Bez jediné vady na kráse, bez jediné výtky. Zpočátku jsou povídky z nejznámějších (Jedlíci, Kouření, Miss, Taneční apod.), pak přicházejí "bělogvardějské", na které jsem si chvíli zvykal, protože trochu ubylo toho humoru slovního a jazykové ekvilibristiky a vše bylo nahrazeno drobnými politickými narážkami - výborné. No a Pupáci na závěr tomu dali pořádnou korunu. Opravdu jsem netušil, jak politicky ostří Šimek s Grossmannem byli.
K: Já bych potřeboval, abys jako intelektuál uposlechl výzvy a vrátil se zpět do vlastě.
P: Až vodejdou všechny spřátelený vojska.
K: Už vodcházejí...
P: A jak dlouho jim ta potulka bude trvat?
K: Jestli nezablouděj, tak tři čtyři měsíce.
P: No jo, ale je zajívamý, že přiskákat k nám dovedli na za noc.
K: To ti lehce vysvětlím. Přišlo jich sem víc a odcházet jich bude míň.
P: A jak dlouho u nás zůstane ten rozdíl?
K: Dokud budeme muset chtít.
Dokonalé. Myslel jsem, že mě Š a G nemůžou ničím překvapit, ale tohle bylo úžasné!
![mariva mariva](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22321/22321.jpg?v=1381127959)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělý humor, konečně kompletní vydání všech jejich povídek. Řada z nich je klasika, kterou dobře známe, ale jsou tady i méně známé a ty, které za minulého režimu nebylo možné vydat, včetně Pupáků. Politickou satiru těžko pochopí mladší ročníky, protože nechápou, jakou odvahu autoři měli, když tyto povídky a scénky předváděli na podiu. Pro mě to má kouzlo mládí. Pamatuji si, jak s četbou jejich povídky Jak jsme převzali dům do společné péče nájemníků vystoupili spolužáci na zábavném večeru na intru a dodnes se divím, že to tenkrát v 70.letech prošlo. Řadu těch méně známých povídek jsem poznala díky mému oblíbenému radiu, kde je občas pouštějí. I při čtení jsem v duchu slyšela hlasy obou autorů a skvěle jsem si knížku užila.
![HerrPilot HerrPilot](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/156799/m_herrpilot-68n.jpg?v=1540826113)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tahle knížka je legendární. Co povídka to prakticky perla. U některých jsem brečel smíchy (Výlet s Lomcovákem, Návštěva v Zoo, Výchovný koncert,...), což se mi nestává tak často.
A například Babička, tak jak jí představují pánové Š+G, je v mých očích lepší, nežli stařenka Němcové, a to nejen proto, že mám rád saxík. A kdybych někdy uvažoval o tetování, horkým favoritem by byla hláška z Kida Psance „Pár slov v srdci jen: ČUNDR-TEXAS-MNOHO ŽEN“.
Jednu hvězdu ubírám za Pupáky, jelikož politickou satiru nemám rád prakticky v jakékoliv podobě, ale jelikož se jedná o kompletní povídky Š+G, je asi dobře, že tam umístili i tematicky-někdy-podobné scénky.
Knihu jako takovou mohu doporučit všem, kteří mají rádi absurdní humor (tyhle povídky fakticky stanoví místo, kdy měl český humor nejblíže tomu anglickému).
![soukroma soukroma](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Těšila jsem se na známý humor, ale nedá se to srovnat s autentickou četbou povídek v podání autorů na divadle. Takhle jsem se skoro nezasmála a zkraje mne povídky dost (u)nudily. Ale nebudu kazit hodnocení.
![Janadvorackova Janadvorackova](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/143291/m_janadvorackova.jpg?v=1739179912)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělý humor. Některé povídky znám od dětství, když jsme je při jízddách k babičce poslouchali v autě :).
![tonda3582 tonda3582](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/273654/m_tonda3582-nTV.jpg?v=1557063889)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprosto geniální humor, který neztrácí a podle mě nikdy neztratí svůj půvab a nadčasovost. Povídky v mnoha případech tepají lidskou nedokonalost a úslužnost každodennímu a všednímu životu (nejen režimu).
Moje oblíbené. Návštěva v ZOO, Výlet s Lomcovákem, Můj 1. mejdan
Jedna smutná událost, škoda, že jsme knížku půjčili a už se nevrátila....
![hroneczek hroneczek](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/118911/m_hroneczek-FKt.png?v=1614026050)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
S lehkostí a nadsázkou vykreslený obraz tehdejší doby a režimu. A nejen to. Všeobecně si dělají legraci z lidské hlouposti, nadutosti a prostoty, ale způsobem, který neurazí a neskutečně pobaví.
Zamilovala jsem si povídku "Jak jsem se stal nezaměstnaným" - je naprosto dokonalá.
![RyonMathrin RyonMathrin](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/225456/m_ryonmathrin-y6X.jpg?v=1679753200)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ukázka geniálního humoru dvojice Š + G. Perfektní je, jak mnohé hlášky zlidověly. Asi celý národ zná "Nechci slevu zadarmo..." a podobné perly.
Kdo nezná, doporučuji všemi deseti.
![vitez21 vitez21](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Geniální povídky dua Miloslav Šimek a Jiří Grossmann, u kterých jsem se velmi dobře bavil. Apropo, pokud se někdy v budoucnosti stane, že se u nás k moci dostane zase KSČM a já budu stále žít a pracovat, tak se asi velmi brzo stanu nezaměstnaným :-)
Pan Šimek - pokaždé pohlazení na duši. Vtipné i dojímavé, lidské. Pokaždé zlepší náladu.