Divergence
Veronica Roth
Povstalecká trilogie / Divergencia série
Hlavní hrdinka Beatrice žije v Chicagu budoucnosti, kde je společnost rozdělena do 5 frakcí a každá z nich se věnuje pěstování určité ctnosti – Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost a Upřímnost. Každý rok ve stanovený den si musí všichni šestnáctiletí vybrat jednu z frakcí, do níž budou patřit po celý svůj život. Beatrice se rozhoduje mezi tím, jestli zůstane s rodinou, nebo bude sama sebou – obojí mít nemůže…... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2012 , CooBooOriginální název:
Divergent, 2011
co k tomu říct?
Nechápu jak by se to mohlo někomu nelíbit!
Je to prostě úžasná kniha, na žebříčku mých oblíb ených knih je na 1. místě.
rozhodně si ji přečtěte!
Stejně tak i Rezistence...
už se nemůžu dočkat, až si přečtu Alianci!
Když jsem knihy dočetla, realita mi přišla hrozně nudná.
Chtěla bych být Tris!
Oba díly mě tak pohltily, že jsem je dokonce musela číst i v noci.
Jen mě překvapilo, jak končí druhý díl.Hodně mě to zaskočilo, a trochu urazilo.
P.S.:PĚT HVĚZDIČEK JE MÁLO!!!
Mám ráda dívčí romány, kde je love story, ale neměla by to být hlavní zápletka.
Divergence tyto podmínky splňuje, stejně jako trilogie Drahokamy.
Opět originální nápad, prostě jedním slovem: SUPER!!!
Celkom zaujímavé čítanie, dynamický dej, hlavný konflikt sa rozvinie až v pokračovaniach, tak som zvedavá. Viac som od Young adult žánru nečakala, nesklamalo.
Dobrý den,
pro ty, kteří by chtěli vidět i film mohli by jste podepsat tuto petici :)))))
Ze začátku mi rozdělení do frakcí přišlo hloupé, příliš nereálné. Když jsem si ale asi po 5 hodinách uvědomila, že jsem jako v transu a jen stále otáčím stránky, bylo mi jasné, že tahle knížka je "něco víc" :) Styl psaní je zajímavý, je to chytlavé, je to nové, neokoukané. Po prvním díle mohu říct, že nemám nejmenší tušení, jak by se děj mohl dál vyvíjet. A to se mi líbí. Rozhodně stojí za přečtení a já dávám 5*! Prostě mám pořád takový příjemný hřejivý pocit - tuhle knihu jsem podceňovala a odkládala (ano, hodně z důvodu, že i já četla a oblíbila si HG) a nakonec mě velice mile překvapila. Moc příjemné oddechové čtení.
Když jen slyším, že se tato kniha podobá HG krev ve mě vře. Miluji Trilogii HG, ale tohle je něco jiného,nového. Líbí se mi nápaditost každé frakce, pořád dokolečka jsem si rozmýšlela kam bych byla nejspíš zařazena já, nebo bych byla Divergentní? Kniha patří mezi mé oblíbené. Hlavní hrdinka je velmi odvážná a nesobecká Beatrice, někdy jsem s ní vůbec nesouhlasila a říkala si jaké je to "kráva" ale co. Zamilovala jsem se do hlavního hrdiny Čtyřky (Tobise) vždy jsem čekala co se o něm pěkného ještě dozvím. Jediné co bych asi vytkla bylo zabíjení, si v polovině knížky jsem čekala že Tris a nebo Tobias umřou, zabíjelo se tam snad každou hodinu.
Velice hezky napsané, pěkný námět, promyšlenost i zápletka se mi vcelku líbí. Ale na můj vkus autorka moc ráda vraždí vedlejší postavy. Člověk jí promine jednu max. dvě smrti kladných postav, ale nemělo by se to přehánět. Jinak moc dobré, příjemné čtení.
Tedy, něco tak pěkného jsem dlouho nečetla. Nesouhlasím s názory ostatních, že je to podobné jako Hunger Games. Podle mě je toto mnohem lepší námět a i kniha se mi četla lépe. Hlavní hrdinka, Tris, mi byla od začátku velmi sympatická a Tobias jakbysmet. Od začátku do konce nevíte co se stane a právě proto sem si tuhle knihu zamilovala. Veronica Roth má před sebou nadějnou budoucnost a nemohu se dočkat, až uvidím zpracování této knihy na filmovém plátně.
Knížku jsem přečetla opravdu rychle, protože mě hned chytla. Líbí se mi vytvořený postapokaliptický svět, trošku něco jiného, od ostatních knížek. Také se mi líbí vykreslení hlavní hrdinky. Jediné, co mě mrzí je, že se jsme u výcviku a života mezi Neohroženými nezůstaly déle, protože to mě na tom bavilo nejvíce.
Tuto knihu jsem přečetla jedním dechem. Byla naprosto dokonalá! Já bych určitě volila Neohrožený:) Příběh je dokonale promyšlený, pět frakcí, odpadlíci.. Beatris je sympatická holka a málokdy jsem s ní vůbec MOHLA nesouhlasit, většinou se rozhodovala stejně, jak bych to asi udělala já:)
Jak jsem předpokládala, Divergence se dočkala filmového zpracování. V USA bude mít premiéru už o desítky dní a to 21. března! Přiznám se, že už se nemůžu dočkat. Pokud jste nečetli, dál pro jistotu nepokračujte. V hlavních rolích se představí američanka Shailene Woodley a angličan Theo James. Už si Tris a Čtyřku moc nedokážu představit, ale myslím, že výběr herců není vůbec špatný.
A ve velmi krátkém čase budou zfilmovány i zbývající 2 díly: Insurgent (20. března 2015) a Allegiant (18. března 2016). Tak to abych se dala i do toho zbytku :D.
Jako první bych ráda podotkla, že nechápu, proč mají někteří neustále tendenci srovnávat každou nově vydanou knížku s Hunger Games. Ano i já jsem velký fanoušek trilogie HG, knížky mě nadchly, ale to neznamená, že budu nadosmrti odsuzovat ostatní knihy. Samozřejmě, že někdo musí být nejlepší, ale to neznamená, že se ostatní nemůžou inspirovat nebo se něco přiučit. A přece jenom nikdy nic nebude stejné, jelikož každý má jiný styl psaní. (:
Nemůžu najít nic, co bych mohla knížce vytknout, jelikož to byl skvělý příběh a já se do něj okamžitě zažrala. V budoucnu jsou lidé rozdělení do pěti frakcí a každý si musí zvolit tu svou (já bych určitě volila Neohrožený). Kniha má originální děj a já si tenhle příběh zamilovala. Málokdy se mi stane, že čtu knížku o nějaké holce aniž by mě ani jednou nenapadlo, že s ní nesouhlasím, ale tady ne. Beatris mi je ve všem sympatická, byla statečná a nebála se. Čtyřka mi s jeho výkyvy nálad přišel, jak když je na horské dráze. Chvíli se choval takhle a potom zase takhle, ale i přesto si dokázal zachovat svoje kouzlo a já se díky němu pokaždé culila. ;) Doufám, že další dva díly budou stejně super jako tenhle.
Ještě, než jsem se pustila do čtení, četla jsem hodně názorů srovnávajících sérii Divergent s Hunger games. Musím říct, že lehká podobnost tam je a ačkoliv jsem HG viděla jen ve filmové podobě, tak se mi malinko víc líbí Divergent. Knížka je velmi poutavě napsaná a dobře se mi četla. Samé napětí a chtěla jsem vědět, co bude dál a těšila se, so koho se hlavní hrdinka zamiluje, tak nějak jsem vždycky napjatá jako kšandy skoro u každé knížky. Hrozně se mi líbí chemie mezi Beatrice a jejím vyvoleným i když mu občas dost dává citově na frak svými odhodlanými a nebezpečnými činy. Nejvíc jsem si oblíbila právě frakci Neohrožených, jejich všudypřítomný adrenalin vás vtáhne do děje dokonale. A samozřejmě nesmím opomenout mou další oblíbenou postavu, trenéra Neohrožených nováčků - Čtyřku. Je tajemný a to je prostě neskutečně sexy. Takové postavy já můžu.
Když jsem si tuto knížku brala do ruky očekávala jsem jen další knihu ve stylu Hunger Games, ale byla jsem příjemně překvapena. Knížka mě velice zaujala a skvěle se četla. Prostě nešlo přestat., protože děj byl velice zajímavý a napínavý. Jediné, co mi místy chybělo byl detailnější popis některých situací.
Z této knihy jsem po dočtení trochu v nesnázi s hodnocením... příběh byl fakt napínavý a hltala sem ho stránku po stránce, což je znamení že mě vtáhl do děje. Ty scény v simulaci jsou úžasné, ale...je tady jedno velké ALE a sice pro mě určitá nelogičnost celého toho města (to nikdo sakra neví co je za tím plotem, jestli je to jediné město na světě nebo co? U Hugner games to byl ten svět uvěřitelnější a lépe propracovaný - hlavní město co má pod palcem ty ostatní kraje, tady je to dělba mezi frakcemi, bez nějakého pozadí co že byl ten historický mezník, co se vlastně stalo...) Ano a pak ty frakce...přijde mi skoro nerálné, aby v sobě každý našel jen jednu ctnost ve které se vidí a tak si určil kam se jeho život bude ubírat - jasně líbí se mi neohroženost ale to neznamená že netoužím po vědění atd.- jenže to už dělá z člověka divergentního...navíc i když mi testy vyšly jinak mužu se vždycky rozhodnout pro jinou frakci - a upřímně kdo by se rozhodl jít dobrovolně do odevzdanosti, když v ohroženosti můžou skákat z vlaku, dívat se do zrcadla a dokonce mít tetování.. odevzdanost by asi rychle vymřela v našem světě, hehe.. Prostě mi zde chybí větší promyšlenost celého světa.
Dodatek po přečtení druhého dílu: musím upravit hodnocení této knihy, protože to, co mě přinutilo snížit hodnocení se v druhém díle konečně (víceméně ;-)) objasní a pak začíná ten svět i dávat smysl. Takže * přidávám za to, že kniha byla co se týče děje vážně skvělá a chytla mě. A tuto sérii konečně beru tak, že byla od počátku myšlená jako celek, což si my čtenáři prvního dílu nemusíme uvědomit...
Jedna z knížek, kterou jsem si okamžitě zamilovala. Je perfektní, úžasný nápad a (i když je děj místy dost brutální) často jsem se neubránila smíchu. Je těžké mít rád knihu, ve které vám není sympatická hlavní postava (můj případ), ale Divergence je něco tak úžasného, že jsem si prostě nemohla pomoci!
antiutopie, dystopie, kakotopie láska smrt zfilmováno americká literatura pro dívky výcvik pro dospívající mládež (young adult) kasty, kastovní systém postapokalyptická sci-fi
2012 | Divergence |
2014 | Aliance |
2012 | Rezistence |
2017 | Čáry života |
2014 | Čtyřka: Divergentní povídky |
poprvé jsem se na tu knížku nějak extra netěšila a pak lusk knížka je v háji. tolik jsem se do toho zabořila, že jsem to měla hned přečtený!!