Divergence
Veronica Roth
Povstalecká trilogie / Divergencia série
Hlavní hrdinka Beatrice žije v Chicagu budoucnosti, kde je společnost rozdělena do 5 frakcí a každá z nich se věnuje pěstování určité ctnosti – Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost a Upřímnost. Každý rok ve stanovený den si musí všichni šestnáctiletí vybrat jednu z frakcí, do níž budou patřit po celý svůj život. Beatrice se rozhoduje mezi tím, jestli zůstane s rodinou, nebo bude sama sebou – obojí mít nemůže…... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2012 , CooBooOriginální název:
Divergent, 2011
Je to už nějaký čas, co jsem knihu četla. Film i kniha jsou skvělé, jen pro mě byl první díl určitě nejlepší. Myslím, že autorka se snažila ukázat, jaký vliv má na člověka prostředí a výchova. Že je těžké myslet a chovat se jiným způsobem než, který nás obklopuje.
Jsem také divergentní. Na jednu stranu jsem to dočetl, což něco znamená, na stranu druhou se mi to vlastně ani moc nelíbilo. Možná jsem jen příliš dlouho čekal, co se z toho vyklube. Nevyklubalo se nic, v kokonu zůstalo jen zklamání.
Čím přesně si tahle kniha získala nadšené ohlasy a nárok na filmové zpracování?
Pointou?
Zlá žena chce moc, tak z náctiletých bojovníků nadělá pomocí záhadného (čti nedomyšleného - veškerá námaha autorky k dalšímu objasnění se omezila na slovo transmitter) séra otroky. Naštěstí na pravou lásku je nějaká technologie krátká a hrdinové tak v nejnudnější finální bitvě, jakou jsem kdy četl, přemůžou počítač a utečou vstříc happyendu. Jak originální.
Nebo to snad byly tak promyšlené reálie, co všechny tak uchvátily?
Většina dějové linky se odehrává v jeskyni, která má podle všeho místnost na spaní, tréning zápasů, tetovací salón a to je všechno. A pokud se tam zrovna nebojuje, tak se... stojí a čumí do zdi? Spektakulární! Také mě vyrazilo dech, jak geniálně je zamlčeno, jak funguje zásobování, kanalizace, kdo se stará o běžný úklid a odpad, proč je tam tak prázdno, když každý rok přijdou noví rekruti, jak nevíme, odkud berou elektřinu, proč tam není vlhko a na peřinách plíseň, když není zajištěna cirkulace vzduchu a další zbytečné detaily, které čtenáře přesvědčí, že by se v jeskyni skutečně dalo žít. Kdyby byl film natočen podle knihy doslova, nejspíš by si tvůrci vystačili s třemi kulisami a plechovkou šedé barvy.
Ale třeba jsem to jen nepochopil. Pokud je to budoucnost, ve které jsou na denním pořádku virtuální simulace nerozeznatelné od reality a transmitterová séra ovládající mozek a přitom musí nejsilnější z pěti frakcí žít v jeskyni s jedinou obrazovkou, která se používá jen na zobrazení výsledků testů, bezpochyby veškeré zdroje na výrobu technologií neinvestují do povrchních záležitostí jako virtuálních her, kin, zbraní na obranu města, nadupaných smartphonů a internetu, klimatizací na zimu, lepší dopravy, než vlak, který neumí zastavit, ale pravděpodobně do neviditelných a neslyšitelných robotů, kteří všechny tyto práce nenápadně zastanou.
A nebo je tohle všechno nepodstatné, důležité jsou hlavně postavy?
Jako hlavní hrdinka dovysvětlující to, co se jinam autorce nevešlo? Nebo její rodiče, které radši zabila, než aby musela vymýšlet jejich minulost? Nebo charakter Petra, černobílého záporáka, který je zlý a zákeřný, i když k tomu nemá důvod a motivaci?
Ono asi dává smysl, že se ve světě paní Rothové chovají lidé omezeně. Příklad vidíme hned na začátku. Kolik možných způsobů reakcí na hrozbu v modelové situaci průměrné místnosti virtuální reality má zdravě uvažující, fyzicky nelimitovaný člověk? Desítky, stovky, tisíce? Podle autorky jen pět. A každý, kdo se zachová odlišně, je divergent. Počkat, tak buď neumím počítat, nebo...
Já vím, já vím, nemůžu otevřít román pro dospívající mládež a očekávat hard scifi.
Je to prostě oddechovka, u které se nemusí (a nesmí) přemýšlet. Moje chyba, že jsem očekával něco víc u knihy, která "byla zařazena na šesté místo v seznamu bestselerů".
Hodnocení: 2,5/5
Verdikt: Doporučoval bych příště přihodit víc lascivních myšlenek na staršího zkušenějšího, ale citlivého idola a táhnout to víc do červené knihovny. Scifi prvky tam nemusí být jen proto, že je to právě in.
Svižně napsaný příběh nadupaný symboly a metaforami, které mají velkou hloubku. Pokud se vám chce přemýšlet, najdete tu spoustu témat a pokud ne, užijete si „jen“ pěkné akční čtení.
Vřele doporučuji.
Kniha byla dost čtivá, ale vadilo mi, že hned od začátku je vlastmě jasné, s kým Tris skončí a jak to vlastně dopadne. Asi jsem od knihy čekala víc no:).
K Divergenci jsem se dostalo po zkouknutí filmu. Námět a myšlenka knihy o 5 frakcích se mi líbila moc, tenhle netradiční nápad měl myslím velký potenciál. No dál už to pokračuje klasicky, ala všichni happy jak dva grepy, dokud se nanajde někdo, kdo touží po moci a celý to zmastí. Při čtení jsem i úplně říkala o kolik mohla být kniha lepší, kdyby nebyla psaná tou divnou já formou v přítomném čase. Trochu mě mrzelo podání autorky, protože myslím, že kniha mohla být naprostá pecka, jen styl psaní a nedomyšlenost některých částí jí ubraly na atraktivitě. Normálně bych dala 3 hvězdy, ale za ten nápad budu bourák a dám 4 :)
Divergence byla dlouho v mém seznamu na přečtení. Je to skvělá kniha s originálním nápadem na uspořádání světa. Absolutně jsem nechápala, že tuto skvělou knihu napsala stejná autorka jako brak Čáry života (pro mě nejhorší kniha ever). Napětí a logické posuny jsou v propojeny celou knihou. Osudy Tris a jejích kamaráků, rodiny a společenstva jsou zprvu nepochopitelné, ale spolu s Tris se celou knihou prokousáváme složitou skládankou tajemstvím, které skrývají určité frakce. Jsem ráda, že romantika je tu trochu uvedena do pozadí a i když se zde řeší city, není to klasická slaďárna. Určitě doporučuji.
Ke knize jsem se dostala po dokoukání filmu, který mě poměrně zaujal. Nějakou dobu jsem sama sebe přemlouvala, zda si knihu přečíst, ale nakonec jsem se odhodlala a přečetla ji. A udělala jsem dobře. Kniha byla nápadná, čtivá a víceméně splnila všechno, co jsem od ní očekávala. Sice se v knize našly situace, které by tam nemusely být, ale to už stejně nezměním. Velké plus má u mě autorka za celkový pohled na jejich svět, který byl podle mého názoru velmi promyšlený a pozoruhodný. Knihu jsem četla již dvakrát a neomrzela mě.
Tak a teď mi prosím někdo řekněte proč jsem tuhle knihu odkládala tak strašně dlouho?? Jsem mile překvapená a potěšená. Kniha byla moc pěkná... DOPORUČUJI
Nejdříve viděno ve filmu, který mě tak dostal a pote s velkým očekáváním a nadšením přečteno. Musím říct, že v tomto případě u mě vyhrá film, je prostě dokonale zpracován, skoda, že o dalších dílech už se to říct nedá...
U téhle knížky vážně nevím, jak ji hodnotit. Líbila se mi, ale na druhou stranu se mi zase nelíbila na tolik, abych sáhla po dalších knihách. V tomhle jsem asi dost divná, ale spoilery prostě vyhledávám... no a když jsem vlastně zjistila, jak si autorka poradila s koncem poslední knihy, tak jsem si řekla... tak tohle ne, děkuji.
Co se týče obsahu knihy... jo je to originální... dost drsný, brutální... troška romantiky (tu moje romantická duše potřebuje) ... ale pořád mám pocit, že tomu něco chybí...
čo napísať
najprv som videl serial
a tak som sa pustil aj do knihy .
hlavná hrdinka v knihe je o niečo viac mentalne nestabilná a je tu vykreslená ako chudera .
no ak si mám vybrat tak seriál aspon 1 diel bol lepší toto bola taká omáčka ale dalo sa to čakať veď písalato žena a tie také omáčky chcú za mňa 3* a to je až moc
divergence je nejlepší kniha kterou jsem v životě četla. Doporučuju všem itěm kdo nerad čte protože vím že po tomhle změníte názor (jako já)
Divergence za mě prostě nejlepší díl z celé trilogie. A to říkám i bez toho, že jsem na tuhle sérii trochu upjatý, protože vlastně právě díky ní jsem se nějak víc odhodlal číst, takže u mě vždycky bude mít zvláštní místečko.
Samosebou, není zrovna cílená na kluky, takže jisté pasáže jdou zcela mimo mě, ale nijak zvlášť mi to nevadilo ani tehdy ani dnes.
Nemohu než doporučit!
Patrně už nejsem cílovka, ale nechytilo mě to. Jako takhle: nápad není špatnej, myšlenka dystopického světa s rozdělením do tříd podle toho, co kdo považuje za důležité, je super, stejně jako výchova mladých mimo rodiny a jejich testování a věrnost/zrádcovství. Ale skvělej podklad je poněkud zabitej superrychlým a skokovým vývojem. Dokud jen sledujem výcvik mladých, tak ještě OK, ale jakmile se ke konci začne něco dít, letí to prostě děsně rychle, skákavě, a ani to moc nedává smysl. O naprosto zbytečné lovestory (což ale, chápu, je daň náctiletým čtenářkám) ani nemluvím. Naštěstí se to aspoň četlo dobře. Dostala jsem to zadarmo k nákupu na Alze či kde, tak mě aspoň nemusely mrzet promrhaný prachy za nákup e-knihy nebo rezervaci v knihovně. Po dalších dílech - asi ne překvapivě - už nesáhnu. Tohle už nejsou knížky pro mě.
antiutopie, dystopie, kakotopie láska smrt zfilmováno americká literatura pro dívky výcvik pro dospívající mládež (young adult) kasty, kastovní systém postapokalyptická sci-fi
2012 | Divergence |
2014 | Aliance |
2012 | Rezistence |
2017 | Čáry života |
2014 | Čtyřka: Divergentní povídky |
Trochu zklamaný, ale ujde to. Asi jsem čelak více z předchozích knih podobného rázu.