Divergence

Divergence
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281670/bmid_divergence-0Kd-281670.jpg 4 5108 5108

Obyvatelé Chicaga, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat si, do které frakce chce patřit. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí. Vše lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo

Divergent, 2011

reccal
19.11.2014 4 z 5

Konečně jsem se odhodlala koupit první díl, protože "je to přece pro puberťáky, co žerou Hunger Games" a jim podobné. Prvních 50 stránek přečtených v autobuse mě malinko uklidnilo, protože jsem se krásně chytla od prvních písmenek. Poté bylo čtení přerušeno mimořádně zdlouhavým pracovním procesem, abych se k němu vrátila v jedenáct v noci - a skončila o půl třetí ráno. A je mi úplně fuk, jestli jsem zastydlý puberťák, nebo jen milovník tohoto stylu.
Trošku mě mrzí, že jsou postavy hodně ploché, buď hodný, nebo zlý, příběh není rozhodně nijak hluboce propracován, ale Divergenci jsem i tak zhltla jako jednohubku. Bojím se jen filmového zpracování, aby to nedopadlo stejně, jako Labyrint.

gladya
17.11.2014 3 z 5

Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdičkami, Čte se to dobře a v daném žánru to není špatné dílko, ale jsou lepší takže dávám 3. Co mi vadilo? Způsob testování před zvolením frakce se mi zdál dost primitivní. Dělení na frakce je vůbec poměrně schematické a s tím souvisí i to, že frakce to s lpěním na svých ctnostech hodně přehánějí, tedy alespoň Odevzdaní, Neohrožení a Sečtělí. Jenže došlo mi, že právě v tom je jeden z hlavních problémů světa a o tom je, kromě jiného, tahle knížka.

Některé nelogičnosti v příběhu i chování Tris byly zmíněny. A doufám, že se v dalších dílech trochu zlepší reputace Sečtělých.

petrzel
15.11.2014 5 z 5

Normálně jsem nikdy nečetla žádné fantasy knihy ,ale tahle mě nadchla. Bavilo mě to od začátku do konce. Teď si v klidu můžu pustit film. Tak sem zhlídla film a vadí mi vše co tam změnili knížka je o dost lepší

Lelatko
14.11.2014 3 z 5

Bohužel, v tomto případě musím říct, že film byl lepší! Tris je tu ztvárněná jako mladá puberťačka, nebyla mi moc sympatická, kdežto ve filmu se mi zdála chytřejší a milá.
Ale příběh super a kdo neviděl film, určtě ho četba nadchne.

Edona
14.11.2014 4 z 5

I přesto že nepatřím do kategorie young-adults, považuji Divergenci za slušné dystopické dílo. Moc se mi líbilo vykreslení a spád děje. Nicméně pokud Divergenci srovnám s Arénou smrti, tak musím říct, že absolutně nedosahuje kvalit Hunger games. Možná se to v průběhu dalších dílů změní, ale co se týče prvních dílů, mám jasno, vítězí u mě Hunger games. A to nejenom svou propracovaností, ale i zajímavějším příběhem.

Marky.F
14.11.2014 4 z 5

Oddychová knížka, u které se nemusí (a možná by ani nemělo) moc přemýšlet. Je to hodně čtivé a průběh děje takový atypický (přišlo mi, že úvod čtenáře do nového světa trvá většinu knihy a až ke konci se děj rozjede, zatímco u jiných knížek to bývá naopak), což ale nevadilo. Některé věci mi tam přišly trochu nepromyšlené, jako například dle mého názoru poměrně jednoduchá a nesofistikovaná talentová zkouška nebo to, že divergence se bere jako zvláštnost ačkoli mi připadá, že v normálním světě by byla zvláštnost spíš nebýt divergentní. Ale když se takovéhle "drobnosti" zkousnou, tak knížka určitě dokáže zaujmout.

bosorka
13.11.2014 3 z 5

Divergenci musím hodnotit zcela jinak, než obvykle knihy hodnotím. Držet se žánru, nepřihlížet k jiným knížkám a brát ji jako četbu pro mládež, svého druhu takovou pohádku. Můžu říct, že se mi četla velice dobře, po té, co jsem se trápila s "Aristokratkou", to byl přímo závan svěžího vzduchu. Není to nikterak originální, inspirováno je to ledasčím a hodně vidím podobnost třeba s Harry Potterem a možná taky s Hunger Games - ale to jsou série, které také nejsou zcela osobité a inspirují se mnoha vzory. Člověk při čtení podobných příběhů musí hodně mhouřit oči nad nelogičnostmi (vypsalo je tu už pár lidí), ale beru to tak, že jsou tu od toho, aby pobavily, nechaly čtenáře vypnout. Trojku dávám i proto, že ve srovnání s podobnými knihami je Divergence přece jen slabší. Příběh je i vcelku předvídatelný, to ale nemění nic na tom, že jsme se bavila dobře a přesně si to sedlo do mé momentální nálady. Občas prostě potřebuju nějakou tu pohádku.

CraWer
11.11.2014 5 z 5

Další dystopická novela co nemá moc nabídnout, ale zaujme.
Jedná se propracovaný svět, který mě zaujal tak, jako Hunger Games.

95%

JolanaC
06.11.2014 3 z 5

S tím jak vysoké má kniha tady hodnocení, jsem opravdu čekala trochu víc. Četlo se to dobře, o tom žádná. Jazyk, styl a tak, všechno v pohodě, proti tomu nemám žádnou výtku. Ale jinak mi to připadalo jako slabší verze Hunger Games. Častokrát jsem si říkala, že čtu pěkný nesmysl. Posedlost tetováním mi připadala uhozená a trapná. Tris mi byla krajně nesympatická, pořád se jenom hnípala v sobě, ale k něčemu zajímavému na sobě, na své osobnosti, na své psychice se stejně nedohnípala. A ostatní postavy jsou taky pekelně černobílé a naprosto ploché.
Naproti tomu Čtyřka mi hned padl do oka, takže dám ještě šanci dalším dílům - a to i proto, že chci vědět jak to dopadne. A jestli svůj názor nezměním.

jorge98
02.11.2014 5 z 5

Po Hunger Games přichází další opravdu skvělá a čtivá (tzn. napínavá, dobrodružná a plná zvratů) kniha, do které jsem se ihned začetl. Tris jsem si stejně jako Katniss hodně rychle oblíbil, ale stop srovnávaní s Hunger Games. Divergence je vlastně v mnoha ohledech úplně jiná, což mě mile překvapilo!
Příběh se nevleče, má velice dobrý spád a nemá žádné zbytečné odbočky. 5* bez přemýšlení.

Emilkaopilka
31.10.2014 5 z 5

Opravdu skvělá knížka, od jejího čtení jsem se nemohla odtrhnout. Má v sobě napětí, nějaké ty sladké scény, měla jsem z toho husinu a v některé části mi ukápla i slzička. Hrozně se mi líbil nápad s rozdělením města na frakce, každá má něco do sebe a hlavně výcvik u neohrožených byl popsán poutavě. Jediné, co mě zklamalo, že kniha nekončí prvním dílem, dále ji rozvádět pro mě je zbytečné. Ale i tak patří mezi mé oblíbené knihy a musela jsem si ji koupit.

barbora5507
31.10.2014 5 z 5

Nádherná knížka, přečetla jsem snad za dva dny a naprosto jsem se zamilovala do Čtyřky :)
Viděla jsem i film, ale kniha určitě lepší.

Iaca
27.10.2014

Stalo se mi snad poprve, co jsem videla driv film nez knizku. Byla to moje chyba, divergence jsem si precetla az potom a musim rict, ze se uz vzdycky budu ridit pravidel Nejdriv kniha, potom film. Byla jsem hodne zklamana, protoze mi prijde, ze se film od knizky docela miji. Porad jsem to s nim srovnavala az to nekdy bylo otravne. Kniha sama o sobe je dejove zajimava. Nektery kapitoly jsem si zamilovala, jine bych vymazala. Jsou tam urcita vysvetleni, ktera ve filmu chybi. Po precteni knizky clovek vzdycky vice pochopi o cem to je, nez z filmu. Vztah Tris a Ctyrky je tu posan velice hezky. Spousta krasnych scen, u kterych jsem mela nekdy az husinu. Laska je mocna, kolikrat to vsechno bylo neuveritelne tajemny a nemohla jsem se odtrhnout. Jediny ale co mi opravdu vadilo, byl cesky preklad nekterych vyrazu. Slova jako ,,traparna, hustarna, je to jasny jako facka, nedělej prosim te, jsi trapák,, mi tam opravdu nesedeli. Kolikrat jsem cetla uzasnou kapitulu, napeti se ve dmulo jak to dopadne a najednou se tam objevi neco z tehle slangu, co celou romantiku zkazi. Nekdy mi prislo, ze ctu spise slovnik pubertaka nez knihu na prvnich prickach dnesni doby. Tohle je snad jedina vec, ktera mi opravdu vadila. Kniha me jinak dokazala hodne zaujmout, nemohla jsem se odtrhnout. Z filmu sem uplne nepochopila nektere sceny, po precteni je vse jasnejsi. Vrham se ted na Rezistence, tak mi drzte palce, at se mi taky tak libi :)

shey
26.10.2014 5 z 5

Knihu jsem četla až po shlédnutí filmu ( viděla jsem ho už asi 6x a myslím,že mě neomrzí ;-)) Pro mě příjemné doplnění některých informací, které mi ve filmu chyběli. Já jsem spokojená a určitě doporučuji knihu i film...jdu pokračovat, čeká na mě Rezistence

Jájuška
22.10.2014 5 z 5

Knihu přímo miluju. Čtyřka se podle mně choval ochranitelsky o Tris od samého začátku až ke konci. Sečtělí mne trochu zklamaly, ale i přesto mne kniha moc zaujala. Těším se až si přečtu další díl. A vřele doporučuji.

Katja31
20.10.2014 5 z 5

Pro MessiáŠ:

hele je to tvuj nazor nebudu ti ho vyvracet...ale to jak mluvis o Tris...to se mi nelibi....prosimte o jedno..precti si nejdriv Rezistenci a Aliani a az pak kritizuj...kazdej je nedky rozpolcenej a nevi ym je...ale stejne tak jako vsichni i ona to pozdeji zjisti...a ukaze se vic nesobecka nez si myslis.....i kdyz ji tam kazdy tvrdi opak...i Tobnisa(Čtyřka) tvrdi ze by mela bejt vic sobecka a zachranit si zivot...ale ona se i tak obetue aby zachranila ostatni......a to je podle me nesobecky cin...prosim nejdrive si lidi prectete vsechny dili nez zacnete kritizovat....ale to je jen muj nazor a moje rada.....nemam vam do toho co mluvit...jen si myslim ze by to bylo lepsi

Knihoholka:'33
17.10.2014 4 z 5

Já už vážně nevím, ale jakmile se někde objeví nějaká úžasná, světová kniha, už předem vím, že mě zas tak úplně neuchvátí. Ať už to byly Hvězdy nám nepřály nebo právě Divergence. Divergence je si myslím hodně přeceňovaná kniha a je to další tuctový příběh z budoucnosti. Ale i přesto musím říct, že žádná katastrofa to nebyla (musím uznat, že Čtyřka je boží!) a kniha mě i celkem zaujala.

A je to snad poprvé v životě, co se mi líbil film víc než knížka!

aalexiis
14.10.2014 3 z 5

Nejdřív jsem se na sérii nechystala, odradilo mě, že už ji četl každý. Nakonec jsem viděla film a řekla si, že to zkusím. Bohužel to po tom filmu bylo takové, jako bych to už četla. Moc rozdílů tam nebylo a ani kvalitativně mi to nepřišlo o moc lepší, takže jsem se chvílemi i nudila. S větším rozestupem by to bylo lepší. (Nebo kdybych si nejdřív přečetla knihu tak, jak se to má dělat).. Uvidím, jestli budu číst dál. Bohužel už vím, jak to dopadne (nebo alespoň vím jeden obrovský spoiler...), takže nemám moc chuť do toho dál investovat energii. Škoda.

selenator
13.10.2014 5 z 5

Jako první jsem viděla film a hned jak jsem přijela domů jsem si na albatrosmedia objednala tuto knihu, jelikož jsem ji měla asi za 250Kč od Cinestar clubu, nelituji, že jsem si jí koupila!
Ano musím uznat, že hlavní hrdinka, které je šestnáct, myslí jako 25 letá..Ale, příběh mě uchvátil, líbí se mi to rozdělení do frakcí, zápletka...Je to ten druh knihy, od které se neodtrhnete, moc se mi líbil první díl, to ale nemohu říci u ostatních dílů :/ Já bych nechala Divergenci samotnou, a ostatní at si domyslíme..

kristyy
11.10.2014 5 z 5

První jsem viděla v kině film a byla jsem z něj nadšená, proto jsem si musela přečíst i knihu. Kniha výborná ale film je prostě lepší :)