Divergence
Veronica Roth
Povstalecká trilogie / Divergencia série
Obyvatelé Chicaga, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat si, do které frakce chce patřit. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí. Vše lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , CooBooOriginální název:
Divergent, 2011
Na knihu jsem se tesila hned od chvile, kdy jsem si o ni precetla v pevnosti. Necim me zaujala a nemohla jsem se jesnoduse dockat. Nebudu se zaobirat dejem, protoze ten je jednoduse perfektni. Vypraveni v prvni osobe je povedene-za to plus. Casto se stava, ze je vypraveni moc ploche nebo se jeden ztrati v pkacani hrdinky o svych vnitrnich bebickach. Tomu se autorce povedlo vyhnout. Pribeh, spad, napeti, emoce. Navic ocenuji navaznost dilu...uz koncim, nebo se na miste rozpustim..
Musím konstatovat, že mě ty dystopie začínají bavit. Knížka je rozhodně čtivá a prakticky nenechá člověka vydechnout, protože se v ní pořád něco děje. Neměla prakticky žádné hluché místo, a to se mi na ní líbilo. V den, kdy mi přišla, jsem ji nepustila z ruky a ráno šla do práce po pouhých dvou hodinách spánku :) Plus si zaslouží myšlenka, ale zamilovala jsem si i jednotlivé postavy. Snad první knížka, kde mi nikdo nelezl na nervy ;)
Knížka, nad kterou budu ještě dlouho přemýšlet, protože se na ní nedá jen tak zapomenout.
Jedna z těch úžasných knih, které vás doslova vcucnou do děje po přečtení prvních stránek. Z počátku jsem myslela, že se bude trochu jednat o kopii Hunger games, ale není to vůbec pravda, jsou si podobné leda ve své čtivosti a tím, že se děj odehrává v budoucnosti. Kniha má originální námět, sympatické postavy a je neuvěřitelně čtivě napsána. Četla jsem ji třikrát a stále mne neomrzela. Rozhodně plný počet hvězd!
Nemám srovnání s žádou podobnou sci.fi, ale četla se dobře. Děj má spád Jsem nadšená z obsahu a z nápadu. Neustále přemýšlím, do jaké frakce bych asi patřila já. Určitě budu číst další díly. .
Všechny díly na sebe tak dobře navazují, že už ani nevím, kde první končil a druhý začínal. I přesto se mi nejvíce líbil díl první. Je v něm nejvíce důležitých informací a děj je velmi vyvážený.
Líbí se mi rozdělení do frakcí akorát jsem zprvu nechápala, jak je možné, aby něco takového fungovalo. Naštěstí se vše vysvětlilo v dalších knihách, takže se určitě hodí pokračovat ve čtení dalších dílů. Závěr je celé trilogie je totiž velmi zajímavý.
Hodnocení jsem po čase musel ze 4* zvednout na 5*. Do knihy jsem se na podruhé začetl úplně omylem a jako "po másle" jsem jí dočetl. Je to chytlavě napsané, a když čtenář zapomene na realitu a otázku zda by život v této knize byl možný, určitě si knihu maximálně užije. Kniha má co správná kniha ve stylu antiutopie má mít, nepostrádá zajímavé postavy, akci a napětí, díky těmto věcem si čtenář knihu vychutná.
Knížku jsem přečetla během dvou dní.Tak mě zaujmula,že jsem nemohla od ní odtrhnout.Knížka mi přijde promyšlená,zvláště to rozdělování do frakcí.Jsem zvědavá na film,který se nakonec do českých kin dostane v květnu :)
Po chvíli čtení jste vtaženi do děje, který je však z části očekávaný, což ale nepovažuji za chybu. S přečtenými stránkami se zvyšuje napětí a čekáte, kdy všechno praskne. Poslední pětina knihy, kdy si hlavní hrdinka neustále vylévá své city mě pokazila celkový dojem z toho literárního díla. Kdyby se Tris zdržela těchto holčičích citových výlevů, ohodnotil bych tuto knihu pěti hvězdami, a to především díky myšlence rozdělení lidí do několika frakcí.
Jsem přibližně za půlkou knihy, ale myslím, že mi to stačí, abych si udělala názor.
Začnu tedy hlavní hrdinkou; Beatrice mi přijde jako nezdravě, nechutně sobecká a postupně mi během příběhu začala neskutečně lézt na nervy. Od první chvíle, kdy se zmíní o Dauntless (česky asi Neohrožení?), bylo jasné, že se k nim přidá.
Kniha je celkově hodně předvídatelná. Má strašně rychlý spád a o charakteru Tris, krom její nezmírné sobeckosti, nevím skoro nic. Ostatní postavy jsou také trošku na hlavu postavené; pro hlavní hrdinku by udělaly cokoliv, ale já si nedokážu vybavit jediný případ, kdy by pomohla ona jim. V knize se vlastně skoro ani nerozebírají emoce. Třeba to úmrtí hned na začátku bylo přeskočeno ve stylu 'Někdo umřel, no a co, pojďme skákat z budovy'. Ze všech knih mi nejvíc připomíná Twilight. Autorka se snaží nacpat romantiku tam, kam nepatří. Na mě je to strašná slaďárna a Tris ani zdaleka nedosahuje charakterových kvalit a propracovanosti Harryho Pottera, Katniss Everdeen nebo Rose Hathaway.
Budu upřímná, do knihy se ale dá začíst a kdyby mě zaujala, určitě bych ji přečetla za odpoledne. Takhle jsem ale za půlkou a trvalo mi to dva týdny. Pokud ji někdy dočtu, nevím, jestli se k ní zase vrátím.
Nemohla jsem se odtrhnout. Výborně se to četlo a příběh byl dobře poskládaný. Ich forma mi vyhovuje. Někomu to možná připomíná Hunger Games, ale to by se dalo říct o více knihách. Nemůžu se dočkat, až se začtu do pokračování.
Skvělá kniha, Čtyřku jsem si oblíbila a Tris docela taky. Jen mě mrzí, že Tris zemřeli rodiče.
P.S. Když si pročítám komentáře u dalších dílů, tak se docela bojím, aby mi další díly nezkazily nadšení z Divergence.
Mě se kniha také moc líbila a přečetla jsem jí jedním dechem.Zalíbil se mi styl jakým je kniha napsaná. A že je tam menší podobnost s Hunger games? To snad jen na začátku jinak je kniha originální :)
Kniha je to skvela,ale strasne snadno predvidatelna...to mi na ni trosku vadi.ale doporucuji
antiutopie, dystopie, kakotopie láska smrt zfilmováno americká literatura pro dívky výcvik pro dospívající mládež (young adult) kasty, kastovní systém postapokalyptická sci-fiAutorovy další knížky
2012 | Divergence |
2014 | Aliance |
2012 | Rezistence |
2017 | Čáry života |
2014 | Čtyřka: Divergentní povídky |
Knihu jsem si původně chtěla jen vypůjčit z knihovny, ale jelikož nebyla pořád k mání, kvůli vysokému počtu čtenářů, nedalo mi to a objednala jsem si ji. Ty peníze za to rozhodně stály! Už sama obálka je velmi poutavá a doslova na Vás volá "přečti si mě!" A tak se taky stalo! Chytlavý, neotřelý děj plný humoru, romantických chvilek, napínavých momentů, ale i okamžiků, při kterých hledíte s otevřenými ústy a máte chuť autorku zastřelit... velké plus i za vyprávění v "ich formě", které mám nejradši. Doslova jsem s Tris prožívala všechna její úskalí. Divergence je přirovnávaná k Hunger Games, ale já tu podobnost zde prostě nevidím! Abych nepěla jen samou chválu... na můj vkus zde zemřelo až moc známých postav, z jejichž smrti jsem se nějakou chvíli vzpamatovávala déle než hlavní hrdinka. Malé překvapení však nastalo, když jsem při konci knihy našla několik prázdných stránek, nejspíše chyba v tisku a tak jsem si dané pasáže musela dohledat, což mé nervy snášely velmi těžce, jelikož to byly opravdu důležité momenty...I přes to je to jedna z nejlepších knížek, které jsem četla a jsem moc ráda, že nyní zaujímá čestné místo na mé poličce, jelikož je mi jasné, že se k ní co nevidět opět vrátím... :)) Už se nemůžu dočkat až se pustím do zbývajících dvou knih, ale zároveň se obávám posledního dílu této série, jelikož i ke mě dolehly spoilery, jak tohle všechno asi tak skončí...