Pozdní pokání
Viktor Arnar Ingólfsson
Muž sedí u velvyslancova stolu. Je lehce nakloněný dopředu a z jeho břicha trčí velký lovecký nůž. Oba komisaři z Reykjavíku se nejprve domnívají, že tento čin byl spáchán v afektu. Zavražděný muž byl krátce předtím pozván na party, která se konala na velvyslanectví.
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2011 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Sólstjakar, 2009
ale jó, mně se knížka líbila. první od Ingólfssona co jsem četla. můj oblíbený Island. Celkem přímočarý příběh, od začátku tušíte zápletku i vraha, nesourodá parta stárnoucích umělců a hippies, vyšetřovatelé - od naturalizovaného vietnamce až po chronické kuřáky, žrouty (navzdory tomu jsem si svéráze Gunnara oblíbila) a šéfy s máslem na hlavě... oběť vraždy odporná hned po přečtení prvních vět - aktuální téma posledních let - zneužívání dětí....dostal, co si zasloužil, možná i málo...
pokud se povede v knihovně najít, ráda si přečtu další...taková oddechovka. Neurazí, neuchvátí, ale čte se dobře. Byla jsem mile překvapena ;)
Četla jsem v lednu 2012. Podle mých poznámek:
Snaha o atraktivní prostředí, atraktivní osoby, atraktivní minulost, ale vše takové slepené dohromady.
Detektivka. Nic víc.
Dobrá detektivka: komplikovaná zápletka, s pomstou po desítkách let. Začátek počtivě hned prozradí čtenáři, o jaký perverzní čin se hlavně jedná, ale naštěstí je toho ve hře více. Kniha je velice čtivá a nepostrádá humor na straně vyšetřovatelů (tady perlil Gunnar, který si celou dobu užíval s bolestí zad, k niž se postupně přidávaly další a další zdravotní problémy, ale to ho jako správného polictistu ani v nejmenším nezastavilo ;-). Li byl také fajn, zejména se mi líbil jeho postřeh, že cestování (hlavně letadlem) mu sebere víc energie (všechnu na jeden den) než zaběhnout maraton (za 3+ hodiny).
Tohohle spisovatele mám ze všech islandských krimi autorů nejraději.
Tohle bylo moje první setkání s islandskou literaturou. Jsem si jistý, že na Islandu byly napsány lepší knihy, ale ani tahle detektivka rozhodně není špatná. Jako lehce oddechové čtení určitě funguje velmi dobře.
Island islandská literatura severská krimi islandské detektivky
2008 | Před úsvitem |
2009 | Záhada ostrova Flatey |