Pozdní sběr: Výbor z díla
Vladimír Nezdvořák
Autorovo celoživotní dílo obsahuje nonsensové verše založené na hře s rýmy a rýmovými karamboly, satiru z dob socialismu i kapitalismu, bujaré etudy na téma "nehody ctnosti" i sloky groteskně reflektující stáří. Básníkův nezdvořilý humor se kdysi nemohl objevit v Dikobrazu a dnes by se zas nevešel do mantinelů politické korektnosti. Tvůrce, jenž ví, že humor tkví především v jazyce, si hraje se slovy jako klasikové žánru (V+W, S+Š, Vodňanský, Plíhal aj.), a přitom se nezříká plebejské jadrnosti. Jeho řízná i zvukomalebná poezie vás královsky pobaví a možná i vyškolí v historii. ŠELEST Zdá se, že dnes nezničím na tvém lůžku pelest, kardiolog objevil na mém srdci šelest. Musím zřejmě značně zvolnit, zdraví svého hledě, nechat v klidu odpočívat ochablého sledě! HEPARIN Kdysi v mládí měl jsem s Pepou rozepře pro dívku lepou, spravedlnost není slepá, do prdele půjde Pepa! Třebaže ten starej anál překonal i La Manche kanál, nepřeplave Pepa Rýn... Píchnul jsem mu Heparin! ALZHEIMER Předevčírem v Torontu konal se sjezd gerontů, i když trval jenom chvíli, zpátky domů netrefili! VLK Nesedej si v přírodě na studený kámen, máš-li prdel zapařenu, bude s tebou ámen! Na krku máš sedm křížků, dávno nejsi klukem, obávám se, že tě večer čeká tanec s vlkem... Částečně slovenský text.... celý text
Této knížky jsem si všimla díky její nominaci na cenu Magnesia Litera. Široký záběr, jak časově, tak tematicky (hodně erotiky, hodně politiky), mile nekorektní humor, vtipné slovní hříčky. U některých básniček jsem se smála nahlas, některé mě neoslovily.
Miluju hrátky s češtinou. Tato sbírka má přesah i do politického dění, do umění, do chemie... slovenská část mě taky velmi bavila.
Absolutní rýmy byly boží, vše bylo vypointované, chvílemi jsem se smála nahlas. A protože jsem si přečetla předmluvu, vskutku mě neiritovalo použití přechodníků v nepatřičném rodě.
...jestli kobra zasyčí,
tak bude mít po žížalkách...
:-DDD
satira humor česká poezie Magnesia Litera
2022 | Pozdní sběr: Výbor z díla |
2024 | Dočkej času jako Husák listopadu: Únor rudý, národ chudý |
Velmi tématicky i časově obsáhlé vtipné básničky, slovní hříčky, někdy dost lechtivě erotické jindy palčivě politické. Určitě v tak rozsáhlém díle nemůže každá oslovit každého čtenáře. Ale mě to moc bavilo číst a žasnout nad tím, co autor vymyslí.