Pozoruhodně bystrá stvoření

Pozoruhodně bystrá stvoření
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551437/bmid_pozoruhodne-bystra-stvoreni.jpg 4 222 222

Po manželově smrti začne Tova pracovat jako uklízečka v akváriu. Zaměstnání jí vždy pomáhalo vyrovnat se s těžkostmi, už od chvíle, kdy před více než třiceti roky záhadně zmizel její osmnáctiletý syn Erik. Tova tam pozná Marcelluse, obří tichomořskou chobotnici. Plachý Marcellus toho ví víc, než si kdo dokáže představit, ale ani ve snu by ho nenapadlo zvednout pro své lidské věznitele jedno ze svých osmi chapadel – dokud se nespřátelí s Tovou. Marcellus, který je ve skutečnosti skvělý detektiv, vydedukuje, co se stalo té noci, kdy Tovin syn zmizel. A teď musí využít všechny triky, jichž je jeho staré bezobratlé tělo schopné, aby pro ni odhalil pravdu dřív, než bude pozdě. Tento příběh o přátelství, přijetí a naději je připomínkou toho, že nekompromisní pohled do minulosti může pomoci odhalit dobrou budoucnost, jež se kdysi zdála nemožná. A slibujeme, že vás pobaví i dojme.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , Témbr

Remarkably Bright Creatures, 2022

Interpreti: Helena Čermáková , Lukáš Příkazký , Oldřich Vlach , Petr Čtvrtníček

Janamed
01.12.2023 4 z 5

To, co tento pozoruhodný, dojemný román vkusně okořeněný humorem nabízí není pouze jeden životní příběh, ale mnoho dalších. Životní příběhy obyčejných lidí žijících v přímořském maloměstě se vším, co k nim patří, a to ztrátou, smutkem, láskou, nadějí a přátelstvím. Výjimečný je díky netradičnímu vypravěči chobotnici velké, jenž jako zástupce (je to kluk) hlubokých tichomořských vod tráví své poslední znuděné dny v akváriu a nápaditý příběh tak obohacuje o své moudře laděné monology (zvláště ten o pozoruhodných bystrých stvořeních) a (detektivní) výpravy po Vodním světě. Takže, i když se jedná o relativně předvídatelné čtení, které někdy vyniká až přílišnou laskavostí (což už se v současné společnosti tolik nevidí), mlask, nic na tom však nemění fakt, že si jeho přečtením odnáším báječný, oddechový, čtenářský zážitek. Rozhodně se nestydím přiznat, že patří mezi mé oblíbené. Pokud i vy máte slabost pro knihy typu Oveho (což deklaruje samotná zadní obálka knihy), kniha Shelby van Pelt by vám asi neměla uniknout.

DreamerX9
29.11.2023 2 z 5

Taková milá nenáročná lehká oddechovka ale bohužel nic víc. Příběh zajímavý a rozhodně by se neměla podceňovat inteligence žádných živých tvorů, líbilo se mi jak se autorka do tohoto tvora vžila :) ale pokud bychom se chtěli opravdu neco dozvědět je lepší kniha jež autorka sama doporučovala - duše chobotnic

kalinkacz
19.11.2023 4 z 5

Pozoruhodně bystrá stvoření jsem si zatoužila přečíst už od všech těch nadšených recenzí, které jsem zaznamenala na zahraničním youtubu a sociálních sítích (+ nominace na Goodreads Choice Awards).
Jedná se o feel good záležitost, tedy odpočinkový román, který vás potěší, možná trošku dojme a vykouzlí úsměv na tváři.
Může existovat přátelství mezi ženou a chobotnicí?
Jak netradičně a nereálně může námět této novinky znít, tak věřte, že tak kouzelný příběh o rodině, přátelství, ztrátě a samotě jste už dlouhou dobu nečetli...
Kniha je přirovnávána ke knize Muž jménem Ove a já si skutečně myslím, že čtenářům, kteří mají rádi tvorbu Fredrika Backmana, sednou i Pozoruhodně bystrá stvoření.
Nevím, jak to autorka dokázala, ale napsala silný příběh ze života, který je vyprávěný s neskutečnou lehkostí a byť v knize jsou i vážnější témata, tak se po dočtení budete usmívat.
A takový příběh potřebuje jednou za čas každý z nás.