Pozvala mě dál
Lucy Clarke
Elle Fieldingová se rozhodne pronajmout svůj dům, a když se pak vrátí, nic jí nepřipadá jako předtím. Atmosféra domu se úplně změnila ̶ jako by se tam ochladilo… Elle má pocit, že někdo sleduje každičký její pohyb. Neděje se to ale všechno jen v její fantazii? Koneckonců je spisovatelka, a tak má bohatou představivost. Přesto všechno působí tak skutečně, jako by někdo odhalil tajemství, která jí brání v noci usnout. Elle začíná ovládat strach a panika a domov se pro ni stává pastí. Někdo odemkl minulost – a ona sama mu dala klíč.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2020 , CosmopolisOriginální název:
You Let Me In, 2018
Měla jsem veliká očekávání. Oblíbená autorka + vysoké hodnocení na databázi knih mě nalákalo na čtení. Poměrně dlouho jsem ale nedostala to, co jsem očekávala. Kniha se dobře četla. Stránky ubíhaly, ale nebylo to ono. Teprve až kolem hranice třista stran jsem nabyla spokojenosti.
Příběh Elle, která je spisovatelkou, začíná v okamžiku, kdy se vrací do svého domu po čtrnácti dnech. Během její nepřítomnosti pronajala svůj dům rodině. A to byla chyba. Postupně nachází děsivé vzkazy, které ji připomínají minulost.
Sledujeme dějovou linku ze současnosti, z minulosti, a ještě nahlížíme do času, kdy dům obýval někdo jiný než Elle. Jenže kdo a jak to souvisí s minulostí?
Tentokrát nedávám plné hodnocení, ale i tak se velmi moc těším na další autorčinu knihu.
Kniha je čtivá, napínavá a rozhodně si umí udržet pozornost.
Když se známá spisovatelka Elle vrátí do svého luxusního domu na pobřeží, který na 14dní pronajala cizí rodině, začne mít nepříjemný pocit a přestává se v domě cítit bezpečně. Začíná být čím dál tím více ve stresu... tlačí ji termín k odevzdání druhé knihy, manžel se odstěhoval, trpí nespavostí, dohání ji tajemství z minulosti a v domě se dějí věci, které si nedokáže rozumně vysvětlit.... „Je to jen v tvé hlavě!“ Opravdu? To si musíte přečíst. Někdy v polovině knihy jsem začala tušit, kdo nebo co nedá Elle spát. Ovšem autorka dokáže navodit situace, že jsem několikrát začala pochybovat o svém úsudku.
Hodnocení 5⭐/5⭐
Tento příběh je o spisovatelce Elle Fieldingové, která se rozhodne pronajmout svůj krásný dům na útesu přes službu airbnb. Když Elle přijede z Francie, vchází do bytu s pocitem, že host je ona. Zdá se jí, že je něco jinak – atmosféra domu se změnila. Dům je však na první pohled v pořádku, čistě uklizený a nezničený. Její velká představivost jí ovšem nedá spát a pomalu si skládá střípek ke střípku. Rozbité těžítko, které bylo zamčeno v pracovně. Vyškrábaný vzkaz na noze psacího stolu. A ten samý vzkaz v několika výtiscích její knihy – LHÁŘKA. V neposlední řadě, napsaný vzkaz na zamlžené okenní tabuli - „Jsem v tvém domě.“
Elle začíná ovládat strach a panika a domov se pro ni stává pastí. Někdo odemkl minulost a ona sama mu dala klíč.
Její nejbližší osoba jí tvrdí, že se to děje jen v její hlavě. Je to pravda? Všechno si to jen vyfantazírovala?
Tato kniha je velice zajímavě napsaná, většina příběhu se odehrává z pohledu spisovatelky Elle. Je však proložena krátkými úseky z pohledu návštěvníka, co si dům pronajal. Také jsou tam flashbacky do minulosti Elle, v které je dost skryto. Knihy byla velice zajímavá a moc hezky se četla. Byla napínavá a držela mě v neustálém tempu. Kniha se hodně zabývá psychologii hlavní postavy, sama neví, zda se tu odehrává jen v její fantasii. Také si mi moc líbili spisovatelské rady s každou další kapitolou. Velice zajímavý nápad. Autorka vyvolává v čtenáři napětí a poskytuje více různých vodítek, aby vás zmátla. Kvalitní psychothriller, který mě opravdu zaujal a ráda si ho přečtu znovu.
Knihy této autorky mám ráda, nezklamala mě ani tato novinka ! Je to kvalitní psychothriller !
Děj se odehrává na atraktivním cornwallském pobřeží, v luxusním domě na útesu. Námět příběhu a prostředí nejsou nikterak originální, ale o napětí, strach, děs, pochyby a obavy zde není nouze. Kvůli dějové lince z minulosti jsem chvíli tápala, ale pak jsem pochopila.
Přečtěte si příběh jedné mladé spisovatelky !
Kniha se mi docela líbila :-) Jen začátek je poněkud zmatený, protože čtenář neví, jak bude kniha strukturovaná.. Tak jsem se v určité chvíli musela vrátit na začátek a začít to číst s novým pohledem na věc :-D pointu jsem nečekala, ikdyž zpětně vzato se dala vytušit :-) hezky vykreslené pochyby hlavní hrdinky, zda je to všechno jen v její hlavě nebo se to skutečně děje :-) ale na druhou stranu, už jsem četla lepší..
Po delší době jsem sáhla po thrilleru a tohle bylo přesně to, co jsem chtěla. Příběh mě vtáhl od prvních stran a já prostě číst musela. Autorka nám záměrně celou knihu poskytuje několik různých cest a vodítek a snaží se čtenáře zmást až do poslední chvíle...což se jí v mém případě povedlo. Závěr mě opravdu překvapil a četla jsem ho se zatajeným dechem. Za mě si tedy tato kniha zaslouží plný počet.
Knihy autorky mám ráda, a musím říct, že ani tato mě nezklamala. Takže já osobně doporučuji :-)
Bylo to výborné, klaustrofobní, děsivé, a tak krásně ponuré. Díky tomu, že autorka zvolila pro svůj příběh ich-formu, vnímá čtenář příběh přímo z pohledu hlavní hrdinky, ví jak se cítí, jak vnímá to, co se děje a příběh tak působí ještě více sugestivněji. Je zde ještě jedna důležitá dějová linie z minulosti, která nám pomalu odkrývá to, co Elle úzkostlivě skrývá. Musím ještě jednou vyzdvihnout atmosféru této knihy, prostředí domu na útesech u cornwallského pobřeží, tak to bylo něco teda naprosto dokonalého. Pokud vydržíte trošku pomalejší rozjezd, dostane se vám opravdu skvělého zážitku, sama za sebe mohu říci, že se na pulty knihkupectví dostal další skvělý psychothriller, kterých zase až tak moc na trhu není.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky
Nebylo to špatné, spíš mám problém s tím, že už jsem přečetla pár knih na toto téma a dala jim plný počet, přesto doporučuji se do ní pustit.
Autorka světového bestselleru Elle se vrací po dvou týdnech z Francie do svého vysněného domu na vrcholu útesu v Cornwallu. Prostory pronajala po tu dobu přes Airbnb Joanně a její rodině. Ovšem několik maličkostí a pár událostí ji začínají psychicky ovlivňovat a má pocit, že ji někdo sleduje. Pod tlakem splácení hypotéky, termínu odevzdání knihy a rozvodu s Flynnem má problémy se spaním. Svěří se svojí sestře Fioně, která žije nedaleko s manželem a synem. Chce se po setkání s Markem usmířit se sousedy Frankem a Enid. Seznamuje se s místními členkami čtenářského klubu Laurou, Maeve a Anou, které ji povzbuzují při psaní další knihy. To co ji trápí, drží vzhůru, způsobuje nespavost a noční můry je, že ji začíná dohánět minulost.
Elle je úspěšná spisovatelka , která žije v krásném domě na útesu. Bohužel s manželem se rozcházejí Elle chybí peníze na splátky hypotéky a rozhodne se po dobu svého pracovního pobytu ve Francii svůj dům přes internetovou agenturu pronajmout mladé rodině. S rodinou se vůbec nesetká vše jí pomáhá zařídit její starší sestra Fiona. Po příjezdu se Elle zdá že nic není , tak jak před jejím odjezdem. Začíná zjišťovat drobné nesrovnalosti a nejednou se jí stávají zvláštní nepříjemnosti. Je to jen její fantazie, vše si namlouvá, nebo jí někdo opravdu pronásleduje. Elie má svá tajemství z minulosti, nehrála vždycky fér. Je možné, že se někdo mstí? Jaká tajemství Elle skrývá?
Knížka mě moc bavila, přečteno na jeden zátah.
Příběh udržuje po celou dobu čtenářovu velkou pozornost. Hlavní hrdince jsem věřila, bylo mi s ní smutno a bála jsem se s ní, držela jsem jí pěsti. Prostě mi přirostla k srdci. Navíc trpí úplně stejnou nespavostí jako já, pocity a nejrůznější způsoby , jakými se to snažila řešit jsou zde skvěle popsány.
V knize není moc postav takže děj je přehledný a můžete zkusit odhadnout , kdo za vším stojí.
Za mě doporučuji.
Lucy Clarke se velmi rychle zařadila mezi mé oblíbené autory a musím říct, že poslední dobou na mém pomyslném žebříčku oblíbenosti vyšplhala hodně vysoko.
Jsem ráda, že se ke mě dostala její novinka Pozvala mě dál. Kdo ještě nečetl, tak určitě doporučuji.
Hlavní hrdinka je sympatická, celou knihu jsem byla nervózní z její situace a z toho, co se jí dělo. A ve skutečnosti jsem myslela, že za tím vším stojí někdo úplně jiný. Tohle mě Teda nenapadlo.
Jestli ji ještě nemáte na seznamu, tak šup tam s ní
Moje první setkání s touhle autorkou proběhlo na výbornou. Čtivé už od začátku až po samí konec.
Nakoukneme nejen do života Elle, ale poznáme i její minulost a také pomalu poznáváme toho, koho si pozvala dál...
Konec jsem vytušila, ale to mi přesto nebránilo si knihu užít.
Dost dobrá kniha s trochu pomalejším rozjezdem. Na začátku se mi zdálo všechno lehce zamotané, ale poměrně brzy jsem se dokázala zorientovat ;-). Další (malý) problém byl v tom, že mi Elle z nějakého neznámého důvodu nesedla, i když si nejsem jistá, jestli za to vůbec mohla ona? Autorka ve svém příběhu rozvíjí dvě linky, jednu z doby před nastěhováním do domu a druhou z doby poté. Kniha je bezesporu čtivá, kromě toho atmosféra houstne a napětí stoupá s každou otočenou stránkou. A čtenář po celou dobu hádá, kdo je oním vetřelcem, který Elle přivádí na pokraj zoufalství. Odhalení mne tentokrát nepřekvapilo, podezření správným směrem jsem měla zhruba od poloviny knihy, což se mi ale jinak běžně nestává ;-). Konec se mi zdál sice lehce překombinovaný, ale zase úplný závěr se mi líbil, proto strhávám pouze jednu hvězdičku ;-).
2018 | Stíny nad zálivem |
2015 | Modrá |
2015 | Poslední nádech |
2020 | Pozvala mě dál |
2022 | Trosečníci |
Libila se mi. Konec jsem nepredvidala a nadchlo me,ze dej neprobihal ani nekoncil predvidatelne. Doporucuji