Příslib krve
Brian McClellan
Prachmistři série
Polní maršál Tamás svrhl svého krále, aby hladovějícímu lidu přinesl chleba, jenomže převratem také vyprovokoval válku v Devateru států, vnitřní útoky fanatických roajalistů a nenasytnou honbu za penězi a mocí mezi svými údajnými spojenci. Tamás, na hranici svých sil, spoléhá na to, že několik jeho zbývajících prachmistrů udrží mír. Chaosem se však šíří zvěsti. Povídá se o zlomeném slibu, znameních smrti a bozích opět kráčejících po zemi. Těm starým pověstem ale nikdo nevěří. Možná by měli začít věřit všichni.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2016 , TalpressOriginální název:
Promise of Blood, 2013
Hodně povedená kniha, bez jakýchkoli nezáživných pasáží. Od první kapitoly je plná akce. Ani střídání postav v rámci kapitol jí neubírá na spádu. Stoprocentně doporučuji, stojí to za to.
Je to dobré, hodně dobré a jestli to bude v dalším díle ještě lepší, tak to má velkou naději zařadit se mezi ty úplně nejlepší.
Vícero dějových linií u různých postav zajišťuje celkem bohatý děj, napínavé situace a přináší také několik zvratů. Nejzajímavější je zde původní prvek magie - střelný prach a jeho možnosti a schopnosti lidí, kteří jej mohou ovládat. Zbylé magií nadané postavy mi tak nějak přijdou jako dané dohromady z jiných fantasy (pro srovnání - z poslední doby nejoriginálnější magii měl Světlonoš a Kronika Královraha).
Poměrně zajímavá se jeví také výchozí situace (převrat), byť mi až tak moc nesedly postavy. Hlavní hrdina střídá polohy idealisty a pragmatika a bohužel naivni idealismus převažuje. Taniel má komplex méněcennosti, je to feťák a slaboch a jeho postava se nikam nevyvíjí. Adamat jednáním zklamal. Postavy mají nějakou minulost, ale vynoří se zde již hotové a nijak se nevyvíjí (kromě jedné dívky, která si rozmyslí svůj naplánovaný čin).
Podstatnou část knihy tvoří obstojné ale nikoli ohromující pátrání, intriky, zrady a překvapivá odhalování. Bohužel tohle všechno mi připomíná spíš nesmělé hrátky. Oproti Weeksovu Světlonoši je to jako rozdíl mezi dámou a šachami.
Hurá, konečně zase něco pořádného:). Parádní charaktery, každý měl něco, zápletka taky zase něco jiného a nejlepší Tamás, ten se s nikým nesere a přitom to není vyloženě sympaťák. Sympaťáka vyhrál Adamat s Olemem. Doufám, že mu nic Tamás neudělá. Taniel a Ka-poel taky dobrý, ale byla bych raději, kdyby jí bylo fakt 14 a dohromady se dali třeba až za pár let:P. Nila a Jakob nic moc, ale zbytek fajnej. Škoda, že se autor víc nerozepsal, např. o Westevenovi (škoda ho, autor píše fakt dobrý charaktery), Julene a Rozálii a vůbec i o ostatních z rady. A Bo atd... Mohlo to být prostě trošku víc nahuštěnější a byla bych blažeností bez sebe, takhle jsem jen velmi mile potěšená:).
Jinak být Kresimírem (zajímalo by mě, jak se jmenuje v originále, protože Kresimír je tak úžasně slovanský jméno:)), tak jsem teď tak nasraná, že nemá nikdo šanci... haha.
A ještě k těm větrovkám, nemohla jsem si pomoct, ale pokaždé když tam byla, viděla jsem bílou větrovku s kapucí a kazilo mi to dojem s fantasy prostředím... bohužel to budu už asi mít do konce série... njn, pistole a pušky nemám zas až tak zažitý:).
První díl mě doslova nadchnul a druhý uhranul. Doporučuji, čte se stejně dobře jako knihy od G.R.R. Martina.
Stejně jako tomu bylo s lidstvem. Šlo se ze středověku do novověku. Díky této knize čeká fantasy žánr krok do nové éry. Příslib má obrovský potenciál. Je originální a svižný. Čte se jedním dechem.
Brian McClellan vás zavede do světa, kde se střetne magie se střelným prachem. V knize je přehršle dobrodružství. Doporučuji všem fanouškům fantasy, kteří hledají něco nového.
Velké a ještě větší překvapení roku 2016. Pod krásnou obálkou nám Talpress vydal knihu, která nejen že zaujala obalem, ale ještě více překvapila obsahem. Dobře vymyšlený svět, skvěle napsané postavy, fungující magie, epické zakončení a spousta krve a prachu. Až na celkem otevřený konec a sem tam nějakou nesrovnalost je tato kniha bezchybná. Trochu mi kniha celou dobu připomínala sérii Mistborn od Sandersona, ale spíše atmosférou a trochu magií, než příběhem. Silné čtyři hvězdičky a natěšenost na další díl, který už je doma a čeká na tu pravou fantasy chvilku.......
A víte proč mám ráda antikvariáty? Protože se tam dají najít poklady, jako je tato kniha.
Epic heroic fantasy, kde se nekříží jen magie s mečem. Je to jiné, kouzelné, podmanivé a zatraceně dobré. Z počátku to sice lehce drhne, jste vrženi do světa, o kterém nic nevíte, hemží se to privilegovanými, poznačenými, nadanými. Svět je prostě divnej. Ale o chvíli později se přistihnete, že jakože FAKT chcete vědět, proč to udělali a to jsou opravdu tak bl...pardon čestní? Skvělé je, že nic není černé ani bílé. Všechno má několik odstínů.
Kniha má sice své mouchy, ale přesto...vy by jste vážně nechtěli zjistit, který tým, zda ten s mírumilovným bohem - kuchař, teda šéfkuchařem či ten s echt zakladatelem, byť lehce agresivní, vyhraje? :)
Dějově je Příslib krve lehce zařaditelný - hrdinové bojují proti padouchům a to pro nic menšího, než jsou lepší zítřky. Ovšem jednotlivé linie spřádá Brian McClellan s bravurou ostříleného mistra, kdy před postavy i čtenáře staví jednu záhadu za druhou, a s každým dalším odhalením se rýsuje hrůzyplný celek, který je na nejlepší cestě poslat všechno do pekel horoucích. Takže to, co se zpočátku zdá jako řadová heroic fantasy, se průběžně mění a tvaruje, aby výsledek ohromil propracovanou epikou prvotřídního ražení.
Nejsilnější autorovou zbraní je však originální svět, ve kterém střelný prach bojuje proti tradiční magii. Jenže ne všedním střílením kulek, ale magií jako takovou. Navíc v kulisách ne nepodobných našemu 17. století, s hrdiny z řad obyčejných lidí a v konfliktu přesahující několik generací. To vše dělá z románu nekonvenční čtení, které strhne nápaditým dobrodružstvím, stejně jako sympatickými zvraty. Prozatím to tedy vypadá, že cenu za nováčka roku mají u mě Prachmistři jistou.
2016 | Příslib krve |
2019 | Hříchy říše |
2016 | Podzimní republika |
2016 | Krvavé tažení |
2017 | Příběhy ze světa prachmistrů |
Brilantní. Takhle nadšen jsem z fantasy nebyl... ani nevím jak dlouho. Postavy a příběh možná trochu klasické, ale v kombinaci s originálním a perfektně vykresleným světem to sedělo jak prdel na hrnec. Takže na otázku jestli jde k sobě střelný prach a magie, budu už navždy odpovídat ANO!