Pračlověk, který cestoval časem
Terry Pratchett
Fantasticky zábavný Terry Pratchett série
< 4. díl
Povídky, které najdete v této knize - a které byly vybrány z nejlepších Terryho prací pro Buck Free Press a Western Daily Press, když jsme je pouze vyhrabali z almary a lehce přeleštili - neobsahují žádné velké zelené zubaté potvory, ale je tam ten pán, co si stavěl v kůlně raketu, stejně jako králové a starostové, chlupatý neandrtálec, nebojácný luční koník, Krysař, špetka cestování časem a velká spousta vzrušujících výprav - pod mořskou hladinu i do vesmíru.... celý text
Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: 2020 , TalpressOriginální název:
The Time-travelling Caveman, 2020
Poslední ze série dětských pohádek. Čteno před spaním s pidižvíkem, a i když jsou jednotlivé příběhy dost hravé, různorodé, fantazii probouzející, jsou často přes svou jednoduchost postaveny na dospělejších konceptech, které bylo potřeba mírně pro lepší pochopení upravovat. Ale dělám si to sám, když čtu tak malému posluchači. :) Proto taky tři hvězdičky. Pro dospělého příliš dětské, pro dítě příliš dospělé. Ale je jasné, že tady si Pratchett teprve procvičoval svou formu, kterou pak později mistrně rozváděl v Zeměploše. A já jsem rád (a vděčný), že se někdo znovuvydání pohádek věnoval a já jejich prostřednictvím ještě i teď můžu objevovat autorovo dílo, když už další jeho nové knihy nebudou...
Zároveň oceňuji hravou grafickou formu, kterou kniha má, a text doprovázený množstvím legračních ilustrací, které jsou pro malého posluchače motivační a zároveň ne úplně přímočaré, že je o nich možné se i dál bavit.
I tato kniha povídek je prostě skvělá. Samozřejmě jsou tam lepší i trošku horší, ale celkově povedené. Celá tato série se vážně vydařila. Akorát je možná škoda, že při tolika povídkách z Postružinova, nevydali samostatnou knihu povídek jen s tímto tématem.
Zábavné, možno slabo vypointované, ale nápadité. Potešil ma citát z Alice a ten vtip o mačke, ktorá nosila len purpurové pyžamo, by som si tiež rada vypočula.
Jedním slovem FANTASTICKÉ! Vtipné, napínavé, kouzelné, hravé, dobrodružné. Tohle jsem očekávala od Walliamse, dostala jsem to od sira Pratchetta. Nemýlím se, když v povídce Tupoňovéi dobývají Zemi byla narážka na Stopařova průvodce galaxií?
Opravdu jsem z této knížky nadšená, líbilo se mi, že se vlastně všechny příběhy odehrávaly ve stejném městečku, myslím, že máme také štěstí na překladatele, pan Miklica se toho zhostil opravdu výsostně. Také grafická úprava krásně doplňovala text, hra se slovy, satira... prostě čtenářské nebe. Myslím si, že se blíží doba, kdy "dospěju" do samotné Zeměplochy, a moc se na ni teším.
Moje nejoblíbenější příběhy z této knihy: Velká bitva počasíků, Limonáda na Měsíci, Jóňa, mluvící kůň, Pan Pasičkosýr a jeho arch.
Vesměs roztomilé. Pro mne jednoznačný top 3 - Postružinovský krysař, titulní povídka a Pan Pastičkosýr a jeho archa.
Vtipné, více či méně "ujeté" fantastické povídky mladého Pratchetta, které neurazí. Přijdou si na své všichni, od dětí po staré "mazáky Zeměplochy".
Část díla
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Povídková sbírka je vhodná spíše pro mladší čtenáře, ale zabaví i dospělé fanoušky Terryho Pratchetta. Povídky v knize skáčou v kvalitě od horších až po ty výborné. Za nejlepší povídky považuji Čaroděje z FC Postružinov, Profesor Wimrle se vydává na Mars a Jóňa, mluvící kůň. V knize mám místo povídky Drásal postelový ukázku z Draků na hradě Ruinově, tak doufám že jde jen o chybu v obsahu... I když vzhledem k historii nakladatelství (např. v Domu mrtvých chyběly celé odstavce) se obávám opaku.