Praha očima staletí
Václav Hlavsa
Obrazová publikace přináší spolu se stručným úvodem o stavebním vývoji města 151 reprodukcí výtvarných děl a fotografií, dokumentujících tvářnost Prahy, od r. 1493 až do současnosti. S důrazem na dokumentární hodnotu vyobrazení kniha ukazuje bizarnost gotické Prahy, půvab renesance, monumentalitu pražského baroka, stejně jako poklidnou Prahu první poloviny 19. století a její potomní bouřlivý růst, který dnes pokračuje výstavbou sídlišť na okraji města. Ve 4. vydání autor použil fotografií z nejnovější doby, které zachytily nejen novou výstavbu, ale i současný vzhled historických stavebních památek.... celý text
Tuhle knížku jsem mimo jiné zdědila po svém dědovi, kterému jsem dodnes vděčná, že mně podporoval ve čtení, pamatuju si jak kouřil Marsky, popíjel English Breakfast s mlíkem, a já u toho četla.
Naprosto zásadní kniha pro českého milovníka historie a umění s nádhernými vedutami Prahy.
1983 | Malá Strana / Menší město Pražské |
1960 | Praha - průvodce městem |
1972 | Praha očima staletí |
1973 | Praha v obrazech Vincence Morstadta |
1958 | Ulicemi města Prahy |
Tuto nádhernou publikaci s pražskými renesančními, barokními vedutami a vedutami 19. století, které dokumentují rychlý rozvoj Prahy, jsem dostala jako dárek od svých dlouholetých spolupracovníků. Takže to je úplná pohoda, když si vytáhnu knihu z poličky, kochám se nádhernými obrázky a navíc mám v srdci své úžasné kolegy na které si zavzpomínám. Pro milovníky Prahy a historie doporučuji.