Praktická etika

Praktická etika
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538440/bmid_prakticka-etika.png 5 3 3

Praktická etika Petera Singera je již třicet let klasickým úvodem do aplikované etiky. V tomto třetím vydání autor zrevidoval a aktualizoval všechny kapitoly a přidal jednu novou o klimatické změně, tedy jedné z nejdůležitějších etických výzev naší generace. Některé otázky, o kterých zde pojednává, se týkají našeho každodenního života. Je etické kupovat luxusní zboží, když jiní nemají dost jídla? Měli bychom kupovat maso vyrobené z intenzivního chovu zvířat? Dělám něco špatně, když je moje uhlíková stopa vyšší než celosvětový průměr? Další otázky, jimž jako znepokojení občané čelíme, se týkají rovnosti a diskriminace na základě rasového původu či pohlaví, interrupcí, využívání embryí pro výzkum, eutanazie, politického násilí, terorismu a ochrany životního prostředí na naší planetě. Díky snadno srozumitelnému stylu a provokativním argumentům je tato kniha vhodná pro vysokoškolské semináře a pro každého, kdo je ochoten přemýšlet o tom, jak bychom měli žít.... celý text

Vidlička
02.10.2024 5 z 5

Chtěla jsem si přečíst jen kapitoly o etickém zacházení se zvířaty a co se mi líbí hlavně, je, že se vůbec někdo zaobírá takhle zevrubně otázkou ceny jejich života v porovnání s lidskou. Autor všeobecně rozděluje bytosti na osoby a neosoby a na lidská a ne-lidská zvířata, což je přesně tak, jak to cítím já. Hezky taky pohovoří o speciesismu, což je něco, o čemž podle mě nemá 99 % lidských zvířat ani potuchy a je to škoda. Což ale skoro všechno, co lidé myslí a dělají... A protože se mi Singerovo myšlení líbí a souhlasím s ním, kliknout na pět hvězdiček je pro mě samozřejmostí. Když jsme u té etiky, udělala bych totéž, kdyby se mi vývody nelíbily, ale logickými argumenty by mě autor přesvědčil?

painthers
13.09.2024 4 z 5

Tohle je první kniha zabývající se takhle zevrubně etickými tématy, kterou jsem četla. Na začátek mi tedy dala hromadu zamyšlení, protože ač mě etická témata baví, zajímají a někdy o nich i sama přemýšlím, určitě to nebylo nikdy takhle do hloubky a mnohé dotazy mě ani nenapadlo si klást - třeba z čeho odvozujeme mezilidskou rovnost a proč je život nemluvněte ceněn více jak život zvířete. S autorem, který se hlásá k utilitarismu, v některých závěrech jako neutilitarista nesouhlasím, ale bylo zajímavé si různé věci utříbit. Zejména argumenty pro vegetariánství / veganství mi od autora přišly silné a ještě o nich budu dále přemýšlet.
Závěr už mě ale tolik nebavil - týkal se klimatu, životního prostředí a podobně. Zde autor už tolik nerozebíral etická dilemata jako u potratů, ale spíš tématiku i svým pohledem hodnotil. Dílo ale považuji za přínosné, čitelné i pro laika a se zajímavými podněty k zamyšlení.