Pravda o afére Harryho Queberta
Joël Dicker
Úšpešný mladý spisovateľ Marcus Goldman prechádza tvorivou krízou, písanie sa mu nedarí, zato termín odovzdania rukopisu súri čoraz väčšmi. Obráti sa teda na svojho bývalého profesora Harryho Queberta - aj on je slávnym spisovateľom, no žije už v ústraní na vidieku. Profesor pozve Marcusa k sebe, debatujú o živote, o písaní, až kým vidiecku idylku nenaruší udalosť, čo všetko zvráti: Queberta obvinia z vraždy dievčaťa, ktoré je nezvestné už tridsať rokov, a jeho mŕtvolu nájdu zakopanú pred profesorovým domom. Marcus je presvedčený o nevine svojho mentora, namiesto písania sa pustí do pátrania, a na povrch postupne vyplávajú dlho utajované vášne.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2014 , Slovart (SK)Originální název:
La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert, 2012
Právě pro takovéhle knihy stojí za to číst, silný čtenářský zážitek, prostě paráda! I když výhrady bych taky měla, hlavně mě zarazilo to, že policie nemá žádné námitky, aby civilista pátral v případě několika vražd na vlastní pěst a ještě s ním všechno konzultuje, to bylo fakt divné, ale když jsem se nad to povznesla, tak jsem si pátrání vyloženě užívala... ke konci mě trošku iritovalo několik falešných rozuzlení (bylo jich až moc), nicméně jako celek je kniha nádherný román, kde nechybí humor (rozhovory Marcuse s maminkou :-), detektivní zápletka, velká láska, přátelství a nádherné pasáže - úvahy - o spisovatelském řemesle jako takovém ... bavilo a určitě doporučuji!
ještě mi nedá, abych nereagovala na potupnou "recenzi" od zdejšího nejmenovaného čtenáře - ročník 1995!, který úvodem předesílá, že knihu celou ani nepřečetl, ale cítí se povolaným psát odbornou "recenzi", z knihy vytrhává ty pasáže, které jsou psány s humorným nadhledem a nikoli bezúčelným a normální čtenář by se jim zasmál, tyto dialogy krásně ilustrují až přehnanou a právě směšnou starostlivost židovské matky o svého 31 letého syna, kterému to zjevně leze na nervy, resp. na maloměšťácké manžele, kde žena buzeruje a ponižuje svého manžela, který nejradši chodí v trenýrkách /a nejen kvůli tomu/, což ona těžce vydýchává, on ty její výlevy naoko tupě snáší, ale nakonec se ukáže, že je vše vlastně úplně jinak.... no každý máme právo na svůj názor :-)
Nádherná, čtivá kniha. Rozuzlení mě překvapilo. Zase jedna z knih, která se "zažere" pod kůži.
Patřím k té skupině čtenářů, kterým se Pravda o případu Harryho Queberta líbila maximálně. S největší pravděpodobností za to může fakt, že jsem si neuvěřitelně rozuměl s hrdinou a následně se už moc nešťoural v detektivní linii, kopírující standardní postupy při odhalování záhad kolem uzavřených zločinů. Přesto dobrý, jen mi přišlo malinko naivní vyšetřovatelovo jednání, když nechá civilistu pátrat na vlastní pěst a pak s ním celý případ ještě konzultuje. Naštěstí to Joël Dicker docela vtipně okořenil, takže k tomu nakonec žádné výhrady nemám.
Ovšem kriminálka je to až v druhém plánu, v tom prvním nejde o nic menšího, než je stylisticky perfektně neservírovaný vhled do zpackaného života jednoho sebestředného mladíka. Připočtěte si k tomu ich-formu vyprávění, opovrženíhodnou vraždu i lásku napříč léty, a dostanete určitou představu, co od románu vlastně očekávat. Dokonalý lesk pak tomu dodávají literární „moudra“ o pravidlech spisovatelství a humorné postřehy ze světa knižního průmyslu.
Neuvěřitelně čtivý a zajímavý román mladého spisovatele, za který zasloužene získal hned dvě ceny. Téměř 600 stránek a bylo mně líto, že už je konec. Je to příběh o rodičích, kteří nechtěli vidět pravdu o Nole - svém dítěti. Je to příběh o muži, který v mládí zmrzačil druhého a snaží se mu to celý další život vynahradit a pak je to příběh o dvou spisovatelích, velkých přátelích, které žene ctižádost napsat Velký román, a každý se s tím vyrovnává jinak.
Epilog:
"Dobrou knihu nepoměřujeme jen jejími posledními slovy, ale společným účinkem všech slov předcházejících. Asi tak půl vteřiny po dočtení knihy, po přečtení jejího posledního slova musí na čtenáře dolehnout silný pocit: za chviličku už musí myslet jen na to, co právě přečetl, a při pohledu na obálku se mu po tváři musí rozlít trochu posmutnělý úsměv, protože mu všechny ty postavy budou chybět. Dobrá kniha, Marcusi, je taková, u které nám je líto, že skončila."
A tato kniha skutečně taková je!!! Doporučuji !
Začátek mě moc nechytil, ale pak už to byla jízda. Není to překombinovaný a těžko uvěřitelný příběh, ale naopak velmi logicky do sebe vše zapadá, akorát to je naservírováno postupně jako pětichodový sváteční oběd a i proto je to vyjímečný příběh. Do Noly se nejde nezamilovat a když kniha končí, těžko se s ní loučí. Po přečtení si řeknete - jo, to jen tak nezapomenu, proč každá detektivka nezanechá podobný dojem?
Velmi se mi líbila. Pohled na obyčejnou americkou vesnici, kde je nakonec všechno trochu jinak než to vypadalo na začátku.
Rozhodne je to velice ctive. Ale nejak mi to prijde prekombinovane. Pokud ale hledate napinavou jednohubku, muzu doporucit.
Originálně vyprávěný příběh, kterému ale ubližuje množství falešných konců, jeden až dva závěrečné zvraty by stačily .....
Kniha mě zaujala a těšila jsem se na každý večer, kdy ji opět vezmu do ruky. Velmi čtivě napsaný příběh, sice milostné dopisy mi vyvolávaly pupínky, Marcusova matka byla roztomile na ránu a závěr, kdy už už je jako konec, tak není, dobře, tak je teď, jejda, zase ne, tak teď? Ne, až teď. Uf!
Takhle rychle jsem snad takovou tlustou knihu ještě nepřečetla...to samo o sobě mluví o její čtivosti a napínavosti. Má samozřejmě nějaké mouchy (jak už někdo pode mnou psal-je divné, že se Marcusovi všichni tak ochotně svěřují) a zamotává se to snad až moc-tolik falešných rozuzlení jsem snad ještě nezažila. Ale musím uznat, že je to velice dobře promyšlený příběh, popsaný tak akorát slovy a sakra čtivě!
Je pravda, že Pravda o případu Harryho Queberta sa dobre číta, je pravda že dej má spád, je pravda že odhalenia sú prekvapivé, ale... od začiatku románu veľa otázok PREČO? Najviac ma iritoval prečo taký názov knihy, spomínanej v knihe? A tie zamilované listy (už nemám sladkých 15, ale to je aj na červenú knižnicu cezpríliž). Na všetky moje PREČO som po 500 stranách dostala odpovede, ale boli pre mne viac ako nereálne. Takže forma super, ale obsah, nedá mi ináč - 4 hviezdičky. Obdivujem autora, na tak mladého spisovateľa, pekný výkon + 1 hviezdička. Určite by som si to neprečítala opäť.
Pravda o případu Harryho Queberta je něco jako čtenářský magnet, který vás pohltí a jen tak nepustí. Příběh vyniká zejména propracovanou nelineární strukturou a vynikající pointou, která toto dílo posouvá za hranice "běžného" detektivního románu. Více nebudu prozrazovat, abych potenciální zájemce nepřipravil o pořádnou dávku překvapení.
Jedinou drobnou vítku mám k tomu, že to neustálé odhalování nových a nových skutečností na mne v závěru působilo už trochu únavně. Ono přece jenom více jak 500 stran se pořád dozvídáte nové a nové skutečnosti a když už si myslíte, že se blíží konec, tak se to na vás sype dál a dál jako lavina, až se vám chce zakřičet "dost." Ale tohle je skutečně jenom drobnost, která na mé výsledné hodnocení neměla žádný vliv .
Za sebe dávám plný počet hvězd a knihu vřele doporučuji, protože jak v rámci žádnu tak mimo něj se jedná o zdařilý počin.
Knihu jsem od začátku do konce nepustila z ruky. Střídaní různých dějů se mi líbilo, ikdyž jsem se se občas ztratila. V podstatě je to kniha o knize a prolínání přítomnosti a minulosti s realitou, která vlastně realita není, protože jsme pořád v knize, byla skvělá a alespoň pro mě měla tendenci mě vyvést až za hranici této knihy doslova za přebal a přemýšlet, jak to vlastně bylo. Každopádně se mi líbilo, že láska jako dobrý, ale přijde mi, že v téhle knize hraje tak trochu druhé housle. Navíc samotná pointa, co se vlastně stalo, nebyla nijak složitá ani překombinovaná, přesto to nebylo vůbec očividný.
Možná se mi dostala do rukou jiná kniha než většině zdejších, jinak si tolik nízkých hodnocení nedovedu vysvětlit. Příběh má spád, postavy jsou jako živé a celé je to nesmírně čtivé. Jasně, dokonalé dílo to není, jako dobrá detektivka neobstojí, ale jako studie lidského druhu je Pravda o případu H. Q. vynikající.
Jsem překvapena, že i "notoričtí" čtenáři nepoznali, co se mladému autorovi, navíc Švýcarovi, podařilo, v čem spočívá podstata knihy. Je zbytečné pitvat se v detailech, zda mladý autor může sám pátrat na vlastní pěst, zda "láska" byla jen podvodem, co je překombinované a špatný překlad zdrobněliny jména Marcus. Je to americká tragédie, pokrytectví, přetvářka, svět neomezených možností, prostě americký sen. A že se něco takového povede "neameričanovi", je skvělé a zkuste si knihu přečíst ještě jednou. Možná se přestanete pitvat v malichernostech a zjistíte, že letošní Osudy a běsy jsou jen stínem americké tragédie, těžce tahané z paty a tady vám mladý spisovatel servíruje vše, co na Americe milujeme a zároveň nenávidíme. A právě z těchto důvodů odpouštím autorovi jeho mladické přešlapy. Baltimorští už byli jen slabým odvarem, pokus o "ten nejlepší román", který autora vynese na věčné pole slávy. Pravda o případu Harryho Queberta je román, který si jednou budete od tohoto autora pamatovat.
Když pominu nesympatického hrdinu Marcuse, mdle srdceryvného hrdinu Harryho, nemastnou neslanou hrdinku Nolu (no dobře, ta z nich byla asi nejzajímavější), pár zjevných nelogičností, hromadu klišé a křečovitý pokus o nějakou tu srandu s Marcusovou matkou - dalo se to číst. Kupodivu na rozdíl od mnohých předchozích hodnotitelů mi prvních asi 200 stran přišlo k uzoufání o ničem, rozjelo se to trochu až pak, opakování pasáží mi nevadilo. Souhlasit naopak musím s tím, že postavy byly ploché (a ne - tím, že z někoho uděláte cvoka se z něj propracovaná postava vážně nestane). Zápletka nakombinovala osvědčenou detektivní dvojici "nevrlý policajt a zapálený amatér" s milostným románkem jak ze začátku 20. století. Rozuzlení mě překvapilo, to musím autorovi uznat.
První půlka knihy výborná, druhá byla poznamenaná velkou snahou autora stále nás překvapovat a držet v napětí. Je to dnes jaksi moderní. Každopádně se skvěle četla, je napsaná s velikou řemeslnou zručností a čtivě. A zajímavé bylo i číst o tom, jak jsou některá nakladatelství spíše továrny na knihy, které využívají týmy nájemných spisovatelů a fingovaných úniků připravovaného textu do médií. Těch zvratů na konci bylo trochu moc. Celou dobu mi vadily příliš romantické dopisy Harryho a Noly, u patnáctileté holky ještě pochopitelné, ale u 34letého muže těžko. Až na konci jsem pochopila, že přesladký tón dopisů byl opodstatněný a že byl zase další indicií k nalezení pravdy.
detektivní a krimi romány láska napětí spisovatelé švýcarská literatura krimi zmizení lidí osudové okamžiky zfilmováno – TV seriál prolínání minulosti a současnostiAutorovy další knížky
2013 | Pravda o případu Harryho Queberta |
2017 | Kniha o Baltimorských |