Pravda o cukru: Jak krevní cukr ovlivňuje kvalitu našeho života
Jessie Inchauspé
Deset triků, díky kterým si vyrovnáte hladinu glukózy v krvi bez držení diety a můžete dál jíst své oblíbené potraviny. Chcete zlepšit svůj zdravotní stav, lépe spát, mít lepší náladu, více energie, lepší pleť, snížit chuť na sladké i svou hmotnost? To vše je možné. Díky jednoduchým fintám, které vám ve své knize představí biochemička Jessie Inchauspé, ve virtuálním světě známá jako Glucose Godesse, zpomalíte stárnutí organismu, ale přitom se nebudete muset vzdát svých oblíbených jídel, které vám dělají radost. Jessie vychází jak z ověřených vědeckých poznatků, tak ze svého vlastního výzkumu, díky čemuž se naučíte kontrolovat hladinu krevního cukru, což bude mít výrazný dopad na vaše zdraví a náladu. Glukóza neboli krevní cukr je malá molekula v těle s velkým vlivem na naše zdraví. Když jíme potraviny bohaté na škrob a cukr, uvolňuje se nám do krve. Devadesát procent z nás má v krvi příliš vysokou hladinu glukózy – a řada z nás o tom nemá ani tušení. A jak se to projevuje? Neodolatelnou chutí na sladké, únavou, neplodností, hormonálními problémy, akné, vráskami… A po nějakém čase může dojít k rozvoji závažnějších obtíží, jako je cukrovka druhého typu, syndrom polycystických ovarií, rakovina, demence nebo kardiovaskulární problémy. Jessie sestavila deset srozumitelných a originálních triků, díky kterým si hladinu glukózy v krvi vyrovnáte, a zbavíte se tak nepříjemných projevů, které její zvýšenou hladinu doprovází. Přitom ale nebudete muset držet dietu a můžete dál jíst své oblíbené potraviny.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2023 , JotaOriginální název:
Glucose Revolution: The Life-Changing Power of Balancing Your Blood Sugar, 2022
více info...
Přidat komentář
Měla jsem trochu tendenci knihu přejít, kvůli jejímu názvu. O cukru už jsem knihy četla, tak jsem se bála, že to nebude nic nového. Jsem ráda, že jsem si ji nakonec přečetla. Pracuji na svém přístupu k jídlu a lepšímu stravování obecně, a kniha mě obohatila o několik zajímavých poznatků a rad, které teď co nejvíce aplikuji v každodenním životě.
AUDIOKNIHA
***
Kniha se moc dobře poslouchá, dozvěděla jsem se pár zajímavých informací, které musím prozkoumat více, ale jinak je to vlastně pořád stále dokola. Takže ten, kdo se o toto téma trošku zajímá, tak asi nenarazí na nic moc nového.
Kniha, která je hodně populární a je třeba rady v ní brát dost s nadhledem, protože ji nepsala expertka na výživu. V rámci studia jsem si ji také přečetla, ale jsem nohama na zemi. V knize nenajdete nějaké zázraky, které vám magicky pomohou, naopak je třeba být obezřetný a trochu přemýšlet, protože pro člověka nejsou některé rady v ní "přirozené" a jejich dodržování by mohlo vést k poškození psychiky.
Pro doplnění dojmu z knihy doporučuji díl podcastu Ne hladu "Stabilní glykémie jako alfa a omega zdravého jídelníčku?" kde se ke knize dost fundovaně vyjadřují a poskytují jiný úhel pohledu, který je po určitých zavádějících informacích v knize NUTNÝ. Popř. i jiné zahraniční odborné podcasty v angličtině. Zjišťujte si informace ;-)
Kniha, ktorej obsah by sa dal zhrnúť do rád na jednej A4, avšak tieto rady sú zároveň obohatené o názorné grafy (otázna je ich precíznosť a verifikovateľnosť) a príbehy zo života ľudí, ktorí mali uvedené rady aplikovať. Kniha sa číta ľahko a dá sa prelúskať za pár hodín, ostáva už len overiť teóriu v praxi.
Knihu jsem si vybrala opravdu tak náhodně podle obalu (nesuďte mě :-))
Nicméně dobře popisuje pár jednoduchých zásad, jak je možno zploštit svoji glykemickou křivku a zlepšit tak své zdraví. Teď už to jen zkusit převést do praxe.
Takhle dlouho jsem nebyla z naučné literatury v šoku! Četla jsem ji na cestě letadlem a myslím, že po celou dobu letu mi spadla brada, až jsem musela vypadat komicky:) Knížku mi doporučila kolegyně v práci, jelikož věděla, že jsem milovník sladkého a potřebovala bych nějaký nakopávač, jak s tím trochu přestat bojovat. Tak jsem ráda, že mi knihu doporučila, protože tohle je opravdu skvělý nakopávač! Donutí vás to minimálně o všech věcech přemýšlet jinak. Co jíte, jak to jíte, proč to jíte, proč to naopak nejíte... doporučila bych to nejen všem, kteří třeba bojují s váhou a navykem na sladké, ale také všem, kteří chtějí zjistit, jak to v našem těle funguje, aby třeba pak dávali cenné rady ostatním. Tímto děkuji kolegyni za půjčení a s hrdosti oznamuji, že jsem autorku začala sledovat i hrdě na instagramu:) doporučuji 100/10!
P.S. fakt se to skvěle čte a ještě je to zábavný!
No ty brdo. Informace obsažené v této knize zní velice logicky. A teď už chápu proč mám takové výkyvy cukru, i když se mu už roky vyhýbám. Určitě doporučuji přečíst a vyzkoušet na sobě. Neuvěřitelné. Funguje to.
Celkem zajímavá kniha, určitě vyzkouším jeden den ty rady a tipy, co tam paní psala. Každopádně si myslím, že je to bohužel dost nereálné. Např.tam radí, aby lidé zplostili glykemickou křivku, musí si nejdřív dát zeleninu a bílkoviny a nakonec sacharidy. Takže když si chcete dát sendvič, nejite ho vcelku jak jste zvyklý, ale nejdřív si dáte zeleninu a pak až ten samotný toust. No nevím, možná na tom něco bude, ale kdo by chtěl takhle pořád kouskovat jídlo a nejíst ho jako celek, když jako celek chutná úplně božsky?:))
Edit. Knihu čtu ještě dál a autorka tam pak i radi zajímavé věci jak to přizpůsobit životu. Takže měním hodnocení ze 3 hvězdiček na 4. Opravdu se tam najdou určitá zamyšlení, které by běžného člověka nenapadlo, že to takhle může všechno souvise. Doporučuji přečíst.
Kniha se mi líbila a vědecký základ rad je moc fajn. Rady se dají užívat v běžném životě a podle popsaných příběhů pomáhají se snižováním glukózových špiček.
Překvapila mě informace o fruktóze (ovoci), že není úplně ideální.
Jen za mě je také důležité mít nižší příjem než výdej, to prostě "neočůráš".
První část knihy vysvětluje, co je glukóza, jak vzniká, proč je důležitá. Druhá část popisuje, proč jsou prudké vzestupy a poklesy glykemické křivky škodlivé. Často je řeč také o fruktóze a o tom, že škodí víc než glukóza (což neznamená, že nemáme jíst ovoce, ale že ho máme jíst celé a ne ve formě smoothie, džusů a fruktózových sladidel). Třetí část představuje 10 triků, jak glykemickou křivku zploštit a vyhnout se tak negativním následkům nevyrovnané glykémie jako jsou neustálý hlad, neodolatelné chutě, chronická únava, špatný spánek, akné, artritida, deprese, srdeční onemocnění, cukrovka atd. atd.
Autorka doporučuje např. jíst jídlo v pořadí vláknina, pak bílkoviny/tuky a až nakonec sacharidy, hlídat si vyrovnanou glykemickou křivku především ráno, sladkosti připojit k jídlu jako dezert a nejíst je jako samostatnou svačinu, hýbat se po jídle, dát si před samostatnou sladkostí sklenici vody s lžící octa, sacharidy konzumovat v kombinaci s bílkovinami a/nebo tuky apod.
V knize je spousta příběhů posbíraných na instagramu autorky a spousta grafů. Kniha je čtivá, místy vtipná a velmi srozumitelná (někdy se mi zdálo zjednodušené vysvětlení na úkor přesnosti). Autorka se odkazuje na studie, takže koho zajímá víc, může si dohledat další zdroje.
Faktem je, že nejvíc glykemickou křivku zploštíme, když vynecháme sacharidy. Ale toto doporučení by většina lidí nestrávila. Takže jde autorka mírnější cestou, snaží se o relativní přístup (zda je dané jídlo pro nás vhodné nebo ne záleží mj. také na tom, co bychom si dali jiného místo něho) a říká, že i malá změna je lepší než žádná změna.
Kniha je vhodná hlavně pro ty, kdo chtějí pro své zdraví (a obvod pasu) něco udělat, nechtějí svůj životní styl ani stravu nijak zásadně měnit a jsou ochotní k malým změnám. Některé z doporučovaných triků jde skutečně zařadit velmi snadno. Většina triků je vlastně v souladu se současnými výživovými doporučeními - zařadit zeleninu, nebát se tuků, jíst pestře, sportovat.
Kniha je psaná svižně, přehledně a čtivě i pro ty, kteří o fungování těla čtou poprvé. Je zde krásně stručně vysvětleno základní fungování těla v závislosti na cukru, nicméně tato zjednodušená forma má svá omezení. V několika tématech jsem narazila na informace, které až tak úplně nesedí (nevím, jakou měrou přispěl i překlad)
Každopádně to nijak nesnižuje sdělení knihy, kdo má zájem o hlubší porozumění, může si vše snadno dohledat.
Rady a tipy z knihy jsou opravdu snadno aplikovatelné, neomezují a mohou pomoci zbavit se nezdravých návyků a přejít ke stravě, která dělá člověku dobře.
Kniha je skvělá, vtipně a čtivě napsaná. Složitější vědecká a lékařská témata jsou opravdu srozumitelně popsána. Kniha obsahuje základní informace o fungování glukózy a inzulínu v těle. Autorka mnohokrát píše, že je potřeba zploštit své glykemické křivky a předkládá 10 jednoduše aplikovatelných triků, jak toho docílit, aniž by bylo nutné radikálně omezovat jídelníček. Celé mi to dává smysl a triky reálně aplikuji a aktuálně zkouším i CGM senzor na měření glukózy.
SPOILER ALERT: Na kaloriích nezáleží ! Opakuji hlášení: na kaloriích nezáleží.
Kniha o prevenci a o tom mít se rád a naslouchat svému tělu.
Jsme zemí tlouštíků a cukrovkářů. Dobrá zpráva je, že ten stav můžeme změnit a cukrovku dokonce vyléčit. I tu druhého stupnẽ. Nemusíme čekat na doktora až nám předepíše bobule a začleníme se do zdravotnického systému. ale můżeme hodně změnit prevencí.
Tahle kniha vám otevře oči a pomůže.
Myslím, že velmi inspirativní, takhle po vánočním hřešeníčku...
Uvidíme, vyzkoušíme :-)
No já nevím, mě zase kniha moc nového nedala. Občas jsem i přeskočila stránku. Ale určitě si své příznivce najde.70%.
Kniha me nadchla. Hned vyzkousim vsechny popsane triky. Na knize je velmi skele to, ze je pomerne utla, strucna a vystizna. Neupada, tak jak vetsina ostatnich knih, svoji zbytecnou ukecanosti, i kdyz si take neodpousti jisty zpusob vypraveni zkusenosti na pratelich autorky. Prvni pulka knihy je vylozene vecna, informativni a poucna. Vzhledem k tomu, ze jsem nedotcen cukrovkou - nastesti, ale v mem okoli se o teto problematice dosti mluvi, tak ted vim o cem se moji kolegove, pratele bavi a nejsem odsouzen jen k nepochopeni.
Audiokniha je trochu toporneji namluvena, ale jinak ok. Pozor obrazky, co jsou v knize, bohuzel jako prilozene PDF k audioknize nedostanete!
Vše je vždy o úhlu pohledu. Jistě ho lze mít jako seržant_vrbno, na druhou stranu jsou i jiné pohledy. Kdy se v problému stravy "plácají" a hledají rozumné stravitelné a hlavně pochopitelné informace. Vlastně i seržant_vrbno souhlasím, jenže to prostě není pro každého, seknout s tím úplně, každý na to nemá disciplínu. A pro někoho i malé kroky, kroky jsou. Kdo stravování měnit nechce ani kniha ho nezachrání, vždy je to o tom vystoupit ze zóny komfortu a něco udělat.
Co je pro mě důležité, kniha je psána velmi srozumitelně i mě dala nové informace. Na druhou stranu mohla být klidně kratší, brala jsem to tak, že se informace opakují jen v jiných příbězích. Opakování je matka moudrosti, třeba se někomu rozsvítí až po x-tém přečtení principu.
Kniha má jistě potenciál rozšířit obzory, jak na cukr. A za mě důležité informace jsou stravitelní i pro laika. Jsme ráda, že jsem si ji koupila, rozhodně ji nepovažuji za zbytečnou. Pro mnohé bude přínosem.
Štítky knihy
životní styl populárně-naučné publikace zdravá, racionální výživa redukce tělesné hmotosti glykemický index glykémieAutorovy další knížky
2023 | Pravda o cukru: Jak krevní cukr ovlivňuje kvalitu našeho života |
2024 | Pravda o cukru: Rady, tipy, recepty |
Tohle je boží návod, jak správně jíst a jak se vyvarovat chuti na sladké a glykemické horské dráhy.
Po poslechu jsem si hned objednal i Pravda o cukru : Rady tipy recepty tak moc mě kniha chytla. Líbí se mi, že tu autorka jde i proti takzvaným zdravím dietám, které dokážou udělat ještě větší zlo. Vím, že knížek tohoto typu je možná víc, ale mě byla doporučena tahle a nelituji, že jsem si poslechl.
Audioknihu skvěla namluvila paní Jana Dostálová.
Líbilo se mi jak autorka dala na začátek nějakou tu teorii o sacharóze, škrobu nebo vláknině. Ale více se mi líbila 3 část, kde jsou rady a typy a hlavně příběhy skutečných lidí, co zkusili metody na zploštění glykemických špiček a opravdu jim to pomohlo.
Opravdu mě překvapilo, jak málo toho vlastně vím o jídle. Určitě typy a rady vyzkouším i v běžném životě. Ztotožnil jsem se i s některými lidmi, co byli v knížce jako příklad - někdy mám nepřekonatelnou chuť na sladké mám po obědě pořád hlad nebo mám změny nálad.
Tuhle knížu bych vážně rád doporučil každému, kdo chce mít lepší život. A pokud chce ještě další informace a zajímavé grafy od fanoušků Jessie doporučuji navštívit její Instagram glucosegoddess, na který v knize taky odkazuje.
Schválně sem zkusím dát ještě poznámku (třeba za 3 měsíce), jak typy a rady a zabraly na mě.