Pravěká příroda
Josef Beneš
Bohatě ilustrovaná příručka o vývoji živočichů v pravěku. Ilustroval Zdeněk Burian.
Objevila jsem tenhle malý šperk mezi knihami, které nikdo nechtěl. Alespoň jsem se o ni nemusela s nikým tahat:-))) Stala se ozdobou mé knihovničky.
Josef Beneš -významný odborník a Zdeněk Burian -významný malíř a ilustrátor. Z jejich spojení vznikla kniha, kterou obdivujeme ještě po letech. Dnes už věda značně pokročila, takže kniha není aktuální. Pro seznámení mladého čtenáře s vývojem života na naší planetě je určitě dostačující.
Dnes už je mnoho jiných a výpravnějších knih. Tahle je však díky panu Burianovi nepřekonaná. Navíc je moje a já ji mám ráda. I když se právě dnes úplně rozpadla. Zkusím ji poslepovat.
Pamatuji, když jako malý jsem poprvé viděl Zemanovu Cestu do pravěku (není to narážka na našeho prezidenta). Tehdy Harry Potter ani Matrix neexistoval, u děcek "frčely" knihy o dinosaurech. Tak to prostě bylo. Děda mi koupil tuto knížku, protože věděl, že mu jinak nedám pokoj, a já jí potom listoval od rána do večera. Kniha je vlastně chronologicky uspořádaná. Začíná u vzniku života na Zemi a končí s příchodem člověka. Vždy je na levé straně text o živočichovi a na pravé kresba. To mi připadalo dost fér, pro malého čtenáře, a právě proto jsem knihu měl tak rád. Tenkrát totiž knihy nebyly tak nápadité jako dnes. Kniha sice není aktuální, jsou nové vědecké poznatky, nové knihy, nové dokumenty, nové filmy. O životě dinosaurů víme mnohem víc a hlavně o jejich anatomii. Ale ta kniha je klasika a obrázky nejsou o nic méně kouzelné než tenkrát. Proto 80%
paleontologie pravěk zvířata, fauna dinosauři
1992 | Pravěká zvířata |
1991 | Pravěká příroda |
1993 | Dinosauři |
1990 | Biologie pro III. ročník gymnázií |
Příjemná knížka, která uvede do světa živočichů od jeho počátku až po konec pravěku. Krátkými a srozumitelnými hesly jsou přiblíženy různé živočišné druhy (plazi, savci, ptáci, obojživelníci,...), se základními informacemi, kdy a v jakém prostředí žily, co žraly, kde se našly kosti atd.
A ty nádherné ilustrace pana Buriana. No comment :-)