Pražská noc
Pavel Pepperštejn
Zběsilý fragmentární román o mladém nájemném vrahovi a jeho hledání starých evropských hodnot. Drastický, plný mystična a plejády kulturních odkazů - především pražských.
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2011 , PlusOriginální název:
Pražskaja noč, 2011
Slabší než Svastika a Pentagon. Přesto díky poměrně krátkému rozsahu zajímavý pohled na Prahu, nedávnou českou historii a potažmo i slovanství, očima ruského avantgardního autora. Občas příliš pozérské, do sebe zahleděné a na efekt hrající. Občas naopak zábavné propojení témat a prvků, na první pohled neslučitelných. Sečteno a podtrženo průměrné čtení na jeden až dva večery.
Takhle to vypadá, když se básník zhuláká a čtenáře pozve na ten trip :) bylo zajímavé podívat se na české reálie, historii a spol. jiným pohledem a rozhodně je to dílo, které nutí k zamyšlení. A mohu jen souhlasit s NiNo, tolik odkazů jsem pochytila a obávám se, že mi jich tuna utekla. (A ano Melo z Death Note byl příjemným překvapením :D ). Akorát s jednou věcí si hlavu lámu. Kdo tohle označil za detektivku? Nebo právě to je ta detektivní záhada? :)
Opravdu zajimavy pocin, pekne ilustrace. Chci také trosku matrose, na kterem frcel autor během psani této knihy.
Literární lahůdka. Trochu šílené, hodně ujeté, zajímavě ilustrované. Výrazná je také intertextualita, autor naráží nebo přímo odkazuje nejen na jiné literáty, ale všeobecně významné osobnosti a jejich díla (od malířů a sochařů, po architekty nebo politiky) - můžu jen odhadovat kolik náznaků mi ušlo, jiné mne dostaly do kolen (př. obrázek Mella z Death Note na str. 62). :-D A k tomu pochopitelně Praha... Doporučuju.
Kniha je zvláštní a autor tak trochu blázen, co se snaží vyprovokovat čtenáře k pohledu na svět tak trochu jinak. Rozhodně stojí za to si přečíst. Dost možná že v něčem není Pepperštejn tak daleko od pravdy...
Postmoderní román ruského spisovatele ve výborném překladu Libora Dvořáka.Děj se odehrává převážně v Praze,v nedávné minulosti,zde autor v osmdesátých letech letech minulého století studoval.Zprvu se mi zdálo,že to bude dobré,ale nebylo.Komiksově ploché,studené dílko,plné hlubokomyslného tlachání,nechybí ani filozofující Jakeš.Provokace,fikce patří k žánru,ne vždy ale dají dobrou knihu.