Přemyslovská epopej

Přemyslovská epopej
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352811/mid_premyslovska-epopej-luxusni-vydani-JxC-352811.jpg 5 65 65

Přemyslovská epopej je dosud nejrozsáhlejší v Čechách publikovanou historickou románovou freskou, zobrazující osudy posledních velkých přemyslovských králů. Je rozdělena do čtyř částí – Velký král (Přemysl I. Otakar), Jednooký král (Václav I.), Král rytíř (Přemysl II. Otakar) a Král básník (Václav II. a Václav III.). V pestré mozaice se autor pokouší postihnout životní osudy nejen panovníků, ale také všech tehdy významných Přemyslovců a Přemysloven. Významné místo v ději patří i předním urozeným rodům, Vítkovcům, Lichtenburkům, Hrabišicům a dalším. Naši předci jsou vylíčeni bez příkras a ideologie, v historicky věrných a barvitých kulisách středověkého života. Prostředím děje románu je celá křesťanská Evropa, od císařského dvora a papežské kurie, přes královské a vévodské dvory až po území Byzance a Svaté země.... celý text

Chytuš
30.10.2024 5 z 5

UCHOKNIHA. Naprostá dokonalost. Takhle si představuji čtivou knihu - poslouchala jsem každou možnou volnou chvilku. Nejsem žádný znalec historie, takže nedokážu posoudit, zda výtky některých čitatelů ohledně historických nepřesností jsou pravdivé, nebo ne (osobně si myslím, že odchylky budou minimální), všichni ti kritici by si ale měli uvědomit, že nejde o literaturu faktu, ale o historický román! Já osobně jsem se dozvěděla tunu nových informací, které mi kupodivu ani po delší době od přečtení z hlavy nemizí, jak to někdy bývá u jiných knih... Za mě veliké doporučení pro všechny, kteří se zábavnou formou chtějí dozvědět o životech posledních Přemyslovců. Už si brousím zuby na Lucemburskou epopej a třeba se pustím i do Husitské epopeje :-)

mila2411
30.10.2023 5 z 5

Poctivě přečteno. Tuna textu. Za mě nejlepší Vondruška. Čeští králové a jejich osudy. Pěkné, čtivé, dobrodružné, poučné... i přes neuvěřitelný obsah a rozsah ani chvíli nenudilo. Až bude čas dám to znovu...

Ilona70
30.06.2023 4 z 5

Celá epopej je čtivá, vadí mi některé historické chyby, které bych omluvila kdyby to psal spisovatel románů, ale vadí mi, když je napíše historik.

iveta6068
02.03.2021 5 z 5

Za mě, krásné počtení a jdu do husitské epopeje.

ikorka
12.02.2020 5 z 5

Tak to byla výzva! 105 hodin s Janem Hyhlíkem jsem si užila každou vteřinou. Doprovázel mne na každodenních několikahodinových procházkách s kočárkem celé tři měsíce. Bude se mi po nich i stýskat. Kéž bych tuto nahrávku měla už na základce, dějepis by mě snad i začal bavit. Další challenge? Husité. Opět Hyhlík, tentokrát 180 hodin ????

Opatov
10.09.2018 5 z 5

Tohohle autora posloucham vyhradne na audioknihach, libi se mi jeho detektivni pribehy. Premyslovska epopej je neco, co se mu moc povedlo. Nejsem schopna posoudit historicka fakta. A je mi to uplne jedno, protoze ctu abych se pobavila a tuhle podminku jeho knihy plni na 100%. Exkluzivni vydani me docela laka.

Chesterton
11.07.2018 4 z 5

Poslouchala jsem tři díly epopeje v audio podobě. Naprosto nepatřím mezi fanoušky tohoto pana spisovatele. Ani úplně nemám na to posoudit do důsledku schopnosti autora jako historika. Přemyslovská epopej se mi však s lehkými výhradami poslouchala velice příjemně. Občasně častá moudí a jiná autorova specifika jsem celkem omluvila :)
Nejvíc jsem ocenila dobové reálie politických a diplomatických jednání nejen Přemyslovců.
Vypravěčský talent rozhodně nechybí.

p.pavlina
28.03.2018 5 z 5

Krásně zpracovaná kniha, i když na čtení "trochu" velká. Ovšem výzva to byla parádní a ještě jsem se dobře bavila. Za mě teda jednoznačně, skvělé zpracování Přemyslovských epopejí.