Přestaň mi lhát

Přestaň mi lhát
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540046/bmid_prestan-mi-lhat.png 5 10 10

Strhující thriller o záhadném zmizení a dvou sestrách, Noře a Sophii, které jsou ve všem naprosto odlišné. Nora je o rok starší než Sophie, chytrá, vzdělaná, obětavá a pracovitá, a také dost introvertní. Sophie je velmi společenská a oblíbená, a má přítele – známého fotbalistu Garretta. Ten byl naposledy viděn, jak odchází z večírku s Norou, což je velmi zvláštní, protože se navzájem neměli moc rádi. A Nora se tak stává hlavní podezřelou z jeho zmizení. Sophie začne dostávat zprávy od někoho, kdo tvrdí, že je Garrett, a hrozí jí pomstou za to, co se mu té noci stalo, a za lži, které o tom obě dívky řekly policii. Vzájemný vztah sester i jejich životy jsou v ohrožení, proto se obě budou muset rozhodnout, zda si začnou znovu věřit, nebo budou riskovat, že je jejich společná tajemství zavedou do záhuby. YA detektivní thriller pro čtenářky knižní série Návrh na vraždu pro hodné holky od Holly Jacksonové.... celý text

Literatura světová Thrillery Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Cosmopolis
Originální název:

Tell Me No Lies , 2022


více info...

Přidat komentář

nela3812
25.06.2024 4 z 5

Po dočtení mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu se mi líbí, jak příběh vyvrcholil, jak autorka pojala vyprávění a co bylo středobodem všech problémů. Na druhou stranu mě však nepohltilo tempo a způsob vyprávění.

Nora a Sophie jsou velmi zajímavé hlavní postavy. Naprosto protichůdné charaktery s rozdílnými zájmy. V příběhu obě seděly skvěle, ačkoliv bych ráda viděla větší škálu emocí nebo barevnost charakterů. V tomto ohledu bylo vše až příliš přímočaré. Ani nejmenší odchylky od stereotypu a zajetých kolejí. Musím ale ocenit, že si nic nenechaly pro sebe, a dokázaly si říct o pomoc přátel - zbožňuji uvědomělé hlavní hrdiny!

Zmizení, které se odehrálo, máme možnost sledovat v minulosti a přítomnosti zároveň. Minulostí nás provází Nora, starší ze sester, která postupně odhaluje zpočátku velmi stupidní problém. Zatímco Sophie v přítomnosti hledá důkazy k onomu zmizení. Přiznám se, že pro mě bylo zpočátku opravdu složité sledovat proplétání jednotlivých linek a jejich posuny v rámci času. Zpětně musím usoudit, že to bylo hezky zamotané, ale možná až zbytečně moc zahalené.

Vyprávění je hodně pomalé. Často se zde motáme v myšlenkách hlavních hrdinek, které se bohužel opakovaně vrací ke stejným situacím. Po nějaké době to začne být velmi otravné, nudné a nežádoucí. Vzbuzovalo to ve mě dojem psychothrilleru, ale pro jeho dokonalost mi chybělo svižnější tempo a mrazivější atmosféra. Ale nemohu popřít, že by zde nebyla ani jedna mrazivá scéna. Naopak, několikrát mají hlavní hrdinky "namále" a situace z běžného života se vyvíjejí nanejvýš děsivě. Autorka několikrát dokázala opravdu překvapit.

Nějaké mouchy jsem sice našla, ale celkově jsem si čtení užila. Příběh moc ráda doporučím dál :) Mohl by se líbit čtenářům Návodu na vraždu - má to podobný vibe :)

Hodnocení: 3,5/5

PetraN17
18.06.2024 5 z 5

Zajímavý námět, vůbec mě nenapadl motiv pro chování hrdinů.