Přeživší - Anastazie Zachardová | Databáze knih

Přeživší

Přeživší
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437269/prezivsiFH4LF8-JlZ-.jpg 4 13 13

Šestnáctiletá Klaudie Urbanová žije v Praze roku 2120. Po ulicích se potulují zoufalí lidé a na Pražském hradě sídlí ta nejkrutější stvoření, Živli. Byli stvořeni samotnou přírodou a do vínku jim byla přidána krutost a obliba v bolesti. Byli bez srdce a jediné, co uměli, bylo spřádat intriky a zrady. Tyto bytosti zabodly svou dýku do srdce Evropy, do našeho hlavního města Prahy, a tím vzkvétajícímu městu utnuly jeho veselý život. Nyní by bylo město na mapě zachyceno jako špinavý flek, jako jeden velký slum. Obživy tu bylo pomálu, a když vás nezabil hlad nebo horečka, zabil vás někdo jiný. Byl to kolotoč smrti a bolesti, který se točil čím dál tím rychleji. V tomhle mrtvém městě žila Klaudie se svojí rodinou. Její život se rozpadl na malé střípky a její rodina také. Ona je nyní jen mohla držet ve zkrvavených rukou a pokoušet se slepit je dohromady. Jenže její matka se zbláznila a ona se musela postarat o svého malého bratra Tobiho. Jediná její opora je její přítel z dětství Alois, který má dost starostí s vlastní rodinou. Klaudie se hlavně pro lásku ke svému bratrovi vydává každý den do nehostinných ulic plných bláta a nebezpečí. Hledá jídlo a vodu na další dny nebo něco teplého, čím by se večer zahřáli. Jednoho dne se Klaudie rozhodne zariskovat a bude stát jen krůček před smrtí. Naštěstí ji zachrání záhadný cizinec, který ji vezme k sobě domů a postará se o ni. To bude první krok ke vzniku jejich přátelství a možná i něčeho většího... Čistou náhodou však Klaudie prohlédne jedno z jeho mnoha tajemství. V ten moment si myslí, že horší tajemství ani není. Brzy se ale bude muset rozhodnout. Koho si vybere, rodinu, nebo mladíka, kterého miluje? Její zdravý rozum a srdce si nerozumí. Kdyby neměla povinnosti, hned by věděla, co nebo koho by si zvolila. Jenže ona povinnosti má a je vázána slibem ke své rodině, k lidem, které znala od narození. I přes obtížnost toho rozhodnutí zvolí svou rodinu a postaví se svému slibu a své povinnosti čelem. Mladá dívka, na jejíž ramena jako by byla posazena celá tíha světa, se zarmoucená toulá pražskými uličkami. Už nikdy mladíka neuvidí a potřebuje trochu klidu na přemýšlení. Dopřeje si volný den, během kterého si bude třídit své myšlenky a vyrovnávat se se svým zklamáním. Jenže i malá chvilka nepozornosti zde může stát život. Během jedné sekundy přijdete o všechno. Když se Klaudie večer vrací domů, čeká ji nemilé překvapení, které by nechtěl nikdo zažít. A ona má znovu na výběr. Buď bude bojovat, nebo zemře.... celý text

monikasbookclub
17.04.2024 4 z 5

Upřímně jsem ráda, že jsem měla možnost si díky @backstagebooks přečíst tuto zajímavou knihu. Jedná se o prvotinu autorky @anastazie_zachardova a samotný námět knihy je za mě skvělý a originální. Knížka se mi četla příjemně a děj opravdu krásně plynul. Hlavní postavy Klaudii a Tempease jsem si opravdu zamilovala a možná i díky nim jsem si čtení tak užila. Z mého pohledu byl totiž samotný svět vysvětlen pouze povrchově. Nebo to na mě působilo, že kniha byla více zaměřena na prohlubování milostného vztahu mezi hlavními hrdiny. V závěru mi to až tak nevadilo, protože autorka postavy vykreslila opravdu skvěle a já si je tím pádem oblíbila.
Jediná asi má největší výtka na knize je závěr. Přišlo mi, jako by byla kniha zničeho nic ukončena uprostřed děje. Nevím, zda má autorka v plánu pokračování, ale za sebe doufám, že ano, protože bych se ráda dozvěděla, jak to s hlavními hrdiny dopadne.

Určitě neváhejte se na knížku podívat! Autorka, ač je mladá, je za mě dost talentovaná a už teď se těším na její další publikace.

booklover005
25.05.2021 5 z 5

Kniha mě velice zaujala hned od samého začátku. Děj jsem hltala až do poslední stránky knihy. Doufám, že autorka napíše v budoucnu i pokračování nebo i nějaké jiné dílo, které jsi já osobně určitě ráda přečtu.

Therella
14.03.2021 4 z 5

(SPOILER) Musím přiznat, že ač mě konec knihy naštval (stále jsem měla tendenci scrollovat dál a hledat zbytek knihy), příběh jako takový jsem si dost užívala. Na českou autorku, navíc v tak mladém věku je to opravdu podivuhodný výkon. Já, která se ve svých třiadvaceti sama snažím něco napsat (a do vydání mají mé pokusy ještě mnohem dál), Stázku obdivuji.

Děj plyne pěkně, příběh se čte úplně sám a člověk se u něj nenudí (což se bohužel často stává i zkušených autorů), postavy byly živé a sympatické.
Označení fantasy, kteří tady někteří hatí, bych tak úplně neřešila. Nádech fantasy tam je, tak jaképak copak? Ne všichni jsme literární teoretici, abychom se tady dohadovali o správném zařazení díla. Ve výsledku jde přece vždy o dílo jako takové, ne? Za mě rozhodně spokojenost, ať je zařazení jakékoli.
Jediné co bych vytkla je asi obálka (která je sama o sobě úžasná, ale k téhle knize se moc nehodí).

Každopádně jen tak dál a doufám, že se s autorkou setkáme u dalšího díla. Jsem ráda, že se konečně také na svět dostalo i některé české, schopné dílo.

bookworm416
27.08.2020 4 z 5

Tahle kniha má hned dva velké problémy. Za prvé anotace, která tak trochu svádí k tomu myslet si, že se jedná o post apo sci - fi ( no, možná k tomu dopomaha i ta obálka). Za druhé zařazení do čistě fantasy světa. Ve skutečnosti se jedná o klasickou young adultovku s prvky fantasy. Chápu, že pro někoho, kdo se těší na nějakou supr sci - fi a navíc z Prahy může být zklamaný. Chápu, že někomu vadí nedostatek vypsanosti, ale tyhle holce je 17 let. Co byste chtěli? Za mě jsem rozhodně četla horší věci. Kdyby na obálce vytiskli jméno Sarah J. Maas byl by z toho bestseller nad kterým by tady slintali davy náctiletých. Holka za mě máš 4 hvězdy, protože pokud budu upřímná sama k sobě i okolí, jako patnáctiletá jsem ujizdela na Stmivani a to má tak strašný dialogy a příběh, ze bych nebyla spravedlivá, kdybych ti je nedala. Držím palce do budoucna

Nailo
12.06.2020 1 z 5

(SPOILER) Při pořizování této knihy jsme se nechali nalákat, a především velmi zmýlit kategorií "fantasy". :( Realita je bohužel taková, že se jedná o dívčí román, ve kterém se mladá autorka zjevně snaží vypsat z "depresí", které u ní vyvolal rozvod rodičů. (Způsob vypravování, rodinné vztahy a zázemí hlavní hrdinky, její vnímání světa, a hlavně neustálá touha se citově vázat k postavě tajemného cizince, který ji na oplátku zahrnuje "otcovskou" péčí a láskou, tomu totiž silně napovídají. Ne nadarmo se říká, že po celý život rodiče buď hledáme nebo před nimi utíkáme.) ;-)

Od knihy jsme už od začátku příliš nečekali. Přesto nás překvapila. Bohužel tím negativním způsobem. Zhruba do třetí kapitoly se to dalo popsat ještě nějak takto: Post-apokalyptické fantasy s prvky ekoterorismu, feminismu a šestnáctiletou hlavní hrdinkou, která podle vlastních slov vypadá jako "bezdomovec ze středověku". (Autorka by asi měla přestat čerpat podklady pro svá díla z videoher typu Assassin's Creed a raději si přečíst nějakou naučnou literaturu a příručku psychologie. Protože její představy o chování lidí, kteří chcípají několik měsíců hlady v prostředí, kde už dávno přestaly platit zákony, jsou opravdu silně zkreslené.)

Každopádně od okamžiku, kdy hlavní hrdinku zachrání "tajemný cizinec" (feminismum jako obvykle fungoval jen do prvního technického problému :D) se kniha začne měnit v pohádku o princi na bílém koni a nebohé dívce. Ta se nemůže rozhodnout, zda se stát "silnou ženou", která vládne magií a mečem, anebo přijmout roli matky, která je jí podle všeho mnohem bližší.

Autorčin styl jako takový bych osobně příliš neřešil. Je zřejmé, že není ještě úplně vypsaná. Co mi ovšem vadí hodně jsou faktické chyby a neustálé si protiřečení v textech - Hlavní hrdinka chodí čvachtajícím bahnem jako tichá laňka. Slunce pořádně nesvítí, rostliny hynou, ale do domečku v Nuslích září sluníčko skrze okna. (Tohle je tam velmi často s tím sluncem.) Lidi nemají co huby, okrádají se a vraždí navzájem (autorka tomu říká, že jsou nájemní vrazi :D), ale mrtvoly se nechávají krysám u Vltavy. XD (No nevím, nevím... Kanibalismus by v takových podmínkách nebyl ničím neobvyklým, a hlavně krysy nemají rády vodu. Takže potkani, slečno.)

Dávám jednu hvězdičku za odvahu splnit si sen - vydat knihu a pevně doufám, že autorka na sobě hodně zapracuje. Protože jestli tohle má být budoucnost české literatury, tak potěš koště. :(

Knizectvi
02.06.2020

Hned na úvod musím říct, že jsem se rozhodl tuto knihu nehodnotit hvězdičkami, alespoň prozatím. A to z jednoho prostého důvodu. Nepřijde mi ukončená. Pokud by to měla být samostatná kniha, nebo klasická série, kdy by měl každý díl dávat smysl sám o sobě, hodnotil bych asi hodně špatně. Pokud to je ale zamýšlené jako knižní seriál, nebo pokud se autorka rozhodne jít nějakou takovouto cestou tak by hodnocení určitě bylo o dost lepší. Takže jsem se prostě rozhodl počkat a uvidím.
A teď už k samotné knize.
Dostal jsem elektronickou verzi od autorky. Autorka je mladá slečna a je skvělé vidět nové mladé autory. Nápad a námět knihy je naprosto skvělý, já osobně jsem nic podobného nečetl. Nacházíme se na pomezí sci-fi, distopie a fantasy, což jsou mé oblíbené žánry. To jsou další plusové body. Z počátku my trochu vadil styl jakým je kniha psaná, byl hodně povrchní, trošičku zmatený a spíš jako by si puberťák psal deníček, ale v průběhu knihy se tento problém vyhlazuje a styl psaní začíná být profesionálnější. ( Znova podotýkám, autorka je mladá a je to její prvotina, takže se to dá pochopit) Vlastně tenhle vývoj psaní se mi i líbil, dal mi pocit, že autorku více poznávám, nebo teda její spisovatelský vývoj. Další taková věc, která se v průběhu knihy zlepší je prožívání hlavní hrdinky. To jak se vyrovnává se ztrátou, nebylo úplně opravdové a přišlo mi to dost zkratkovité, stejně tak zvláštní insta love bez nějakého hlubšího budování. To příjde až v pozdějších částech knihy a mě jenom mrzí, že tam nebylo celou dobu, určitě by bylo vše reálnější a uvěřitelnější. Když jsem se později opravdu začetl, vytvořil si vztah k postavám a nabýval dojmu, že kniha je opravdu dobrá a příběh začíná být skvěle propracovaný ( uvěřitelný trénink schopností, budování reálného vztahu, uvěřitelné pocity) tak kniha zničeho nic končí. Bez nějakého vyvrcholení, bez toho aby se opravdu něco stalo. A to mě opravdu naštvalo, proto mé rozhodnutí nehvězdičkovat. Pokud by tohle vycházelo jako nějaký sešitový seriál ( třeba od teď každý úkol jeden díl) bylo by to opravdu super a díky nápadu a druhé části knihy bych dal moc rád 4 hvězdy. Takto si opravdu nejsem jistý.
Shrnutím doufám, že jsem nijak nenaštval autorku :) , doufám, že bude v psaní pokračovat. Jak její psaní tak tenhle námět mají obrovský potenciál a určitě se pustím i do jakéhokoli pokračovaní.

Anie94
27.04.2020 5 z 5

U této knížky bylo hodnocení více méně jasné už od začátku. Autorka ač není vůbec známá odvádí skvělou práci, a je opravdu škoda, že o téhle knížce moc lidí neví. Její svět, postavy, děj i romantická linka jsou poněkud jednodušší, ale jak se říká, že v jednoduchosti je krása. A tohle krása byla. Klaudii i Tempease jsem si zamilovala hned od první stránky. Kniha mě vtáhla do děje již od první stránky a do té poslední mě nepustila. Její svět je velice zajímavý, ač krutý, a to, že je zasazený do našeho hlavního města, ještě více zatraktivňuje děj. Jen ten konec? Já jen doufám, že bude nějaký druhý díl, nebo prostě nějaké pokračování. Nutně ho totiž potřebuju! Takže pokud jste nečetli, neznáte, tak šup šup honem si tuto knížku přečtěte. Nebudete litovat času, který nad ní strávíte.

Sharona73
20.03.2020 5 z 5

Přeživší. Prvotina Anastazie Zachardové. Jedna z mála knih která mě vtáhla do děje od první stránky. Ocitla jsem se v postapokalypticke Praze v roce 2120. Všechno je jinak. Lidé bojují o přežití a vládnou jim Živli. Ti, jenž se měli starat o přírodu, ztratili s limi trpělivost a doslova je odřízli od zdrojů.
Jedna z našich nejmladších spisovatelek vytvořila neuvěřitelně zajímavý i když krutý svět, kde přežije jen ten nejsilnější nebo nejmazanější. Ačkoli je to YA fantasy, věřím, že, stejně jako mě, zaujme i ty kteří zrovna neholdují fantasy nebo nejsou už YA.
Tuhle knihu rozhodně doporučuji a jsem si jistá, že o této talentované spisovatelce ještě hodně uslyšíme.

Autorovy knížky

2020  82%Přeživší